Suvo zlato srpske košarkaške istorije - dokumenta o nastanku košarke u Beogradu iz 1923. godine.

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Da li je košarka u našoj zemlji, kako god se ona zvala, nastala 1945. godine? Ili mnogo ranije, ipak?

Ko je Vilijam Vajland, otkud on na našim prostorima i kako je nastala magična igra pod obručima?

PROČITAJTE JOŠ

Kakve veze sa svim tim ima američki Crveni krst i odakle dokazi o postojanju košarke u Srbiji pre 100 godina?

U prvoj epizodi serijala „100 godina košarke u Srbiji“, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije, Milan Tasić, prvi put otkriva izveštaje do kojih je došao pre više od 20 godina.

Ti spisi svedoče kako je profesor Vajland iz Kalifornije, poput svojevrsnog misionara, obilazio zemlje, demonstrirao igru i pravila oko dimenzija terena i lopte, a put ga je naveo u Beograd, kasnije Sarajevo, Zagreb i Split.

Iza njega, jedne od najznačanije ličnosti u istoriji našeg sporta, ostalo je 148 strana izveštaja, spisa, dokumenata – suvog zlata srpske košarkaške istorije, koji dokazuju kako su se ta igra i ta lopta utkali u DNK našeg naroda.

Tasić objašnjava i zašto je dvorište OŠ Kralj Petar Prvi, pokraj Saborne crkve u Beogradu, postalo poprište prvih košarkaških tragova na ovim prostorima.

Ekskluzivna prva epizoda serijala „100 godina košarke u Srbiji„, od prašnjavih koraka do svedočanstva za sva vremena čeka vas u vrhu teksta.

Izveštaj Vilijama Vajlanda o boravku u Beogradu iz 1923. godine; Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji ćete od večeras pa narednih 10 dana moći da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji i najveća u novijoj istoriji, čuveni grčki trener i osvajač Evrolige, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda svakog dana čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Milan Tasić, saradnik za arhivu KSS; Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

BONUS VIDEO BONUS VIDEO Veliki serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs: Legende otkrivaju tajne