Aleksej Pokušesvki
Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije poraženi su od selekcije Australije rezultatom 83:73 u drugoj zvaničnoj pripremnoj utakmici pred odlazak na Olimpijske igre.

Kako utakmica nije imala takmičarski značaj (što apsolutno ne umanjuje dobru igru „kengura“), fokus na ovom meču bila je potraga i identifikacija uloga pojedinih igrača koji do sada nisu imala zapaženije minute i doprinos u dresu reprezentacije Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Prva i osnovna spoznaja koja je očigledna nakon ove utakmice je da je sad jasno da je parnjak Nikoli Jokiću i drugi visoki igrač u prvoj postavi Filip Petrušev. Neko je ko najbolje, što ofanzivno, što defanzivno, dopunjuje i oplemenjuje našu unutrašnju liniju. Impresivno je kako as Olimpijakosa koristi udvajanja na našem najboljem igraču, te otvara linije dodavanja i blizu obruča i na poludistanci.

Druga čar ovog uparivanja visokih igrača je visok stepen defanzivnog pokrivanja na slaboj strani akcije, gde pokretljivost Petruševa dolazi do izražaja. Možda najupečatljiviji detalj iz defanzive predstavlja zamisao kako smo branili pik sa ova dva visoka igrača, gde se već pri postavci akcije Jokić odluči da brani deo terena bliže aut liniji, a Petrušev sredinu. Možemo reći da je ovaj način odbrane igre „dva na dva“ bio visoko efikasan, te da Australijanci nijednom nisu stekli bilo kakvu prednost.

Nikola Jokić u dresu reprezentacije Srbije
Foto: STARSPORT

Kako smo već stavili akcenat na visoke igrače, dosta se pričalo o Alekseju Pokuševskom usled neefikasne partije i očigledne nesigurnosti u igri. Trebalo bi imati u vidu da je ovo njemu prvo pojavljivanje u dresu reprezentacije na zvaničnim mečevima, stoga bi trebalo imati i razumevanja za performans. Njegovo vreme uveliko dolazi i trebalo bi istaći i one stvari koje su bile dobre tokom meča – to su siguran prenos lopte, kontrola skoka, kao i dobro defanzivno pokrivanje ekstrapasa sa izlaskom na šut. Jasno je da zna da igra košarku, donosi dobre odluke na terenu, a da će efikasnot doći pre ili kasnije.

Igrač za koga vlada veliko interesovanje, u smislu oporavka od povrede, ulaska u trenažni sistem i stavljanje selektoru na raspolaganje, je Nikola Jović. Poslednja vest je da je konačno počeo da trenira s loptom na celom terenu i to je svakako dobar znak. Povreda stopala zarađena u Majamiju pre mesec i po dana stvar prošlosti, i „orlovima“ bi mnogo značilo da se nađe među putnicima za Pariz.

Foto: STARSPORT

Razlog poraza naše selekcije od reprezentacije Australije je svakako šut za tri poena, gde su izabranici selektora Svetislava Pešića ubacili svega 13 odsto upućenih šuteva sa linije 6,75 metara. Ipak, ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da je 80 odsto šuteva bilo fenomenalno izgrađeno brzim izlaznim dodavanjima, pa su tako su naši šuteri bili ili sami ili pod minimalnim opterećenjem od strane defanzivaca.

Sledeća provera naše selekcije je već od 18 sati, a protivnik će biti prvi favorit za osvajanje zlatne medelja na Olimpijskim igrama i rival naše ekipe u grupnom delu takmičenja – reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država.

BONUS VIDEO Konferencija Nikole Jokića nakon poraza od Minesote

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar