Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Janis Sferopulos se pojavio kao čovek koji je trebalo da sazida od nule kuću koja je krenula da gori, a da pritom sačuva sve što se u njoj nalazi.

Nimalo lak zadatak je bio pred grčkom stručnjakom koji je u tom trenutku već neko vreme bio potpuno van fokusa javnosti i mnogi su sumnjali u to da je dorastao zadatku. Ipak, ubrzo je ovaj grčki gospodin kupio navijače Crvene zvezde, iako mu je početak bio sve samo ne lak sa dva vezana poraza od Partizana.

A onda je ove kalendarske godine Sferopulos zategao ekipu, što je najbolje osetila četa Željka Obradovića. Poslednji poraz od 82:76 bio je šesti uzastopni poraz crno-belih od večitog rivala, a ovim porazom i to na domaćem parketu pred prepunom „Beogradskom arenom“ preselio se i trofej ABA lige na Mali Kalemegdan.

PROČITAJTE JOŠ:

Sferopulos je sa nasleđenom ekipom, kojoj je pridodao Fredija Gilespija, Džavontea Smarta i Treja Tompkinsa, uspeo da osvoji Kup Radivoja Koraća, a onda i neočekivano ubedljivo ABA ligu. Time je overena „specijalna pozivnica“ za Evroligu (prvak ABA lige ima prednost prilikom dodele), pa je gotovo izvesno da će je dobiti.

Ne samo da je upisao šest pobeda zaredom protiv Željka Obradovića, već mu je priredio scenario koji mu se nije dogodilo od 1999. godine kada je Vareze eliminisao Beneton sa 3-0. Sada je to uradila Zvezda i to je uspela da uradi Obradoviću prvi put posle četvrt veka. Ima nečeg u tom broj 25, ali u broju 26 stoji činjenica da je Zvezda prekinula niz pobeda domaćina u finalu ABA lige od 2018. godine. Čak 25 puta zaredom je slavila domaća ekipa dok se nije pojavio Sferopulos.

Grk je uz to postao i prvi strani trener koji je osvojio ABA ligu, tačnije prvi trener koji nema državljanstvo zemlje članice ABA lige (sve zemlje bivše Jugoslavije plus Izrael iz sezone kada je Makabi igrao na Jadranu).

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Sumirao je sezonu i sa kakvim izazovima se susreo. Sve ovo samo ide u prilog njegovoj trenerskoj veličini koja je brzo postala evidentna i navijačima Zvezde, ali i rivalima.

„Došli smo ovde da igramo košarku, nije lako igrati meč za mečom, nije lako igrati dve kod kuće, pa dve u gostima. Nije lako dobiti dve kod kuće. Nije lako ni doći ovde i imati istu koncentraciju. Igrači su se odlično pripremili mentalno. Naša koncetrancija je bila na najvišem nivou i vera da završimo ovu seriju u tri utakmice. Istina, povrede su nas poremetile. U januaru i februaru su svi plejevi bili povređeni. Hanga nam je tada pomogao kao plejmejker, bilo je stvarno teško. Teško je bilo napraviti balans i hemiju. Teška sezona, pogotovo u Evroligi, ali bili smo spremni da igramo ovu tešku seriju posle svega“, istakao je Sferopulos.

Upravo on je pronašao način da od Jaga dos Santosa napravi i MVP finalne serije ABA lige, jer ubacivao redom 18 poena, šest asistencija i četiri skoka, zatim na drugoj osam poena uz četiri asistencije i pet skokova, te 11 poena, četiri asistencije i tri skoka (prosečno 11 poena uz četiri asistencije i tri uhvaćene lopte po susretu), i kontrolisao ritam susreta.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojasnio je da gotovo celu sezonu nije imao čitav tim na raspolaganju, što čini ovaj trofej još bitnijim. Istakao je da ovaj tim Zvezde može da se unapredi, što je posebno bitno za sve navijače.

„Ovaj trofej dolazi posle veoma teške sezone, povrede, nikad nismo imali ceo tim na raspolaganju. Na kraju smo našli način da odlično igramo zajedno. Posvećujem trofej svima u timu i navijačima i Topiću koji je imao probleme sa povredama dvaput i Lazareviću. Veoma sam srećan što smo završili ovako ABA ligu i sad treba da nastavimo ovako do kraja sezone.“

Ipak, odbrana je bila dovoljno dobra da potpuno zatvori Kevina Pantera i Zeka Ledeja. Gotovo neverovatno zvuči da je najbolji defanzivac ABA lige ove sezone postigao isti broj poena kao i najbolji strelac Partizana. Da, Branko Lazić i Panter su postigli po 25 poena u finalnoj seriji ABA lige, sa tim što je srpski bek imao bolje procente šuta (6/13 naspram 8/29).

Zeljko Obradovic, trener/coach (KK Partizan Mozzart Bet), Ioannis Sfairopoulos, trener/coach (KK Crvena zvezda MeridianBet) Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Panterova statistika deluje frapantno loše, pogotovo kada se gleda uporedo sa Ledejevom, jer su zajedno na parketu imali čak -53.

Zajedno su imali dve asistencije na tri susreta, pa iako Partizan igra košarku koja ne uključuje veliki broj asistencija ovo deluje poražavajuće loše.

„Razočaran sam igrom Partizana. Sve vreme govorim da je Panter igrač koji zavarava i stručni štab i navijače već tri godine. Sa njim je vrlo teško nešto osvojiti… On nije taj kvalitet za šta ga smatraju navijači – on je vođa, on je kapiten i on je pobednik. Nijedno od ova tri. Nije trebalo da bude kapiten, a od ova dva druga, nije to“, rekao je Vlade Đurović, poznati košarkaški trener.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar