Foto:Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Partizana pobedili su Megu sa 82:72 u prvom meču polufinala košarkaške Superlige Srbije.

Crno-beli su kao domaćini napravili prvi, od dva koraka, potrebna za finale domaćeg prvenstva u meču gde je pobednik bio poznat tek u poslednjih pet minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Mega je dotle „skupo prodavala kožu“, mučila je odbranu Partizana u kom je blistao jedino Uroš Trifunović tokom čitave utakmice.

Mateuš Ponitka je bio „iks“ faktor u prvom poluvremenu kada je trebalo da se odigra dobra odbrana, a Alen Smailagić i Kevin Panter su proradili tek u poslednjoj deonici kada je definitivno slomljen otpor gostiju u Beogradskoj areni.

Najefikasniji je kod pobednika bio Uroš Trifunović sa 23 poena, Kevin Panter je imao 15, a Aleksa Avramović 16. Trifunović je imao i 6 skokova, a Avramović 5 asistencija.

U Megi je Nikola Đurišić imao 14 poena, Filip Jović 15, Petar Kovačević 12, a Omerdžan Iljasolu je uz 12 poena imao i 7 asistencija. Isto toliko dodavanja je imao i Đurišić.

Foto:Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Prvo poluvreme nije baš proteklo onako kako je trener Željko Obradović zamišljao. Mega je zaigrala odlučno i samo u prvih nekoliko minuta nije imala rešenja za napad Partizana.

Uroš Trifunović je to iskoristio da brzo ubaci dve trojke, a Partizan da povede sa 8:2.

Činilo se tada da će i Aleksa Avramović preuzeti svoje parče liderskog kolača u izostanku Džejmsa Nanelija jer se i on rano upisao u listu strelaca.

Crno-beli su silovit početak utakmice nastavili i trojkom Alena Smailagića, a kada je za dva pogodio i Bruno Kaboklo, delovalo je da Mega neće imati mnogo prostora za disanje.

Foto:Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Domaćin je pred nekoliko hiljada svojih navijača došao do 14:6 za svega četiri minuta i prednost mu je rasla do trojke Kevina Pantera za 22:11.

Od tog trenutka, Mega je za poslednja dva minuta prve deonice ubacila neverovatnih 11 poena i serijom bez primljenog koša poravnala rezultat.

Raspucao se tada Omerdžan Iljasolu koji je ubacio dve trojke između ostalog, a pomogao mu je Nikola Đurišić.

Druga četvrtina je bila više tesna od prve i nijedna od ekipa nije stvarala osetniju prednost, pa se rezultat uglavnom kretao na klackalici između grešaka, prokockanih kontri i izgubljenih lopti.

Foto:Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Mega se nešto bolje snašla u takvim okolnostima i posle 20 minuta je vodila sa 42:40.

Panter je u tom delu igre dobio tehničku grešku i već je imao tri lične, dok je Trifunović već bio nakupio 15 poena kao najefikasniji u oba tima.

Drugo poluvreme počelo je sa dva strašna poteza na obe strane. Prvo je Avramović pogodio težak šut preko nekoliko ruku, a onda je Jović zakucao preko Bruna Kabokla.

Partizan je upravo trojkama Brazilca i Ledeja do sredine trećeg perioda otišao na 50:46, a Mateuš Ponitka se pojavio kao „iks faktor“, što u odbrani, što u napadu.

Njegovim poenima je Partizan otišao na +6 i videlo se da igrači Mege ostaju bez koncentracije i samopouzdanja.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Recimo, jedna od takvih situacija bila je kad je Jelaviću lopta ispala iz ruku posle promašene trojke Avramovića.

Kao kazna je u tom trenutku stigao flouter Trifunovića i tek onda su „ružičasti“ lepom akcijom prekinuli period veoma loše igre.

Samo nakratko, pošto je Uroš Trifunović uz pomoć fortune ubacio trojku i svoj 20. poen kojim je odveo Partizan na +9, dva i po minuta pre kraja trećeg perioda.

Do kraja tog perioda je Partizan imao i 11 poena prednosti, a malo ko je mogao da nasluti da će posle faula i koša Đurišića na izmaku četvrtine za 63:55 tek krenuti problemi za crno-bele.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Za samo 40 sekundi u četvrtoj četvrtini, Kovačević i Jović su sa dva koša nastavili seriju 7:0 i vratili Megu u igru, iznervirali Obradovića i naterali ga da traži tajm-aut.

On je tražio strpljenje od Pantera koji se nije proslavio izborom šuta na startu te deonice dok je njegov tim imao samo 63:59.

Od tog trenutka krenula je mala rapsodija Pantera i Smailagića, a igrači Mege su ostali bez snage.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Panter je ukrao loptu, isto je uradio i Smailagić, a Avramović je bio najbrži u kontrama i začas je Partizan otišao na 71:61, pa je od sredine poslednjeg perioda pobednik bio poznat i čekao se samo konačan rezultat.

Nije ni završnica prošla bez ikakve drame, pošto je i Zek Ledej dobio tehničku grešku, Mega se malo primakla sa linije bacanja, ali se epilog nije promenio.

Druga utakmica Partizana i Mege se igra u ponedeljak od 20 časova, a domaćin će biti Mega. Pobednik ove serije ide na pobednika serije Crvene zvezde i FMP-a iz Železnika.

Partizan – Mega 82:72 (22:22, 18:20, 23:13, 19:17)

Dvorana: Beogradska arena; Gledalaca: oko 5.000; Sudije: Juras, Jevtović, Prpa

Partizan: Smit 3, Ledej 7, Avramović 16, Panter 15, Smailagić 6, Trifunović 23, Ponitka 7, Kaboklo 5; Trener: Željko Obradović.

Mega: Filips 2, Milijašević 2, Jelavić 5, Marković 5, Popović 0, Ilijasolu 12, Đurišić 14, Kovačević 12, Petrović 0, Jović 15, Malovec 5; Trener: Marko Barać.

Partizan - Mega 82:72 (22:22, 18:20, 23:13, 19:17)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar