Foto: Starsport
Foto: Starsport

Neka sećanja nikada ne blede nikad.

Košarkaški klub Partizan održao je proslavu povodom 30 godina od osvajanja evropske titule, a događaju su prisustvovali mnogi košarkaški velikani.

PROČITAJTE JOŠ:

U hodniku hotela u Beogradu bili su izloženi plakati sa slikama čuvenih košarkaša, kao i trenera Željka Obradovića i profesora Aleksandra Nikolića, ali i novinski naslovi iz tog doba. Svako od prisutnih mogao je bar na trenutak da se vrati u taj period i priseti se uspeha koji će zauvek ostati upisan u košarkaškim udžbenicima.

Oni malo mlađi morali su da zamišljaju kako je to sve izgledalo, ali i da maštaju o tome kako Partizan može ponovo da se popne na krov Evrope.

Ispred svečane sale bila je izložena i tabla sa svim rezultatima i učinkom igrača Partizana u Kupu evropskih šampiona 1992. godine.

Foto: Privatna arhiva

Jedan za drugim pristizali su Željko Obradović, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Željko Rebrača, Vlada Dragutinović, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar, Mlađan Šilobad, kao i mnogi drugi.

Sprečeni da prisustvuju bili su Aleksandar Đorđević, čija je trojka bila presudna u finalu protiv Huventuda, ali i Dragan Kićanović, kao i predsednik Fuenlabrade.

Crno-beli su 1992. sve domaće utakmice, osim četvrtfinalnog duela sa Knorom, odigrali u Fuenlabradi, kojoj i dan-danas duguju veliku zahvalnost.

U svečanoj sali održana je donatorska večera, na kojoj su svoje emotivne govore imali Ostoja Mijailović, Željko Obradović i Predrag Danilović, koji je bio MVP finalnog turnira 1992. godine.

Najtrofejniji evropski trener je tokom svog izlaganja izvadio i veliku zastavu na kojoj je pisalo ‘Partizan de Fuenlabrada’, a za nju je rekao da će zauvek ostati kod njega i da je nikome nikada neće prodati.

Foto: Starsport

Pretpremijerno je prikazan i dokumentarni film, u kom se članovi slavne generacije prisećaju teških i izazovnih godina za naš narod, ali i jedinstvenog uspeha srpske i jugoslovenske košarke. U snimanje filma bio je uključen i Bogdan Diklić, koji je i tih godina bio verni navijač crno-belih koje je pratio svuda, pa čak i na finalu protiv Huventuda.

Diklić je u filmu otkrio da u trenutku Đorđevićevog šuta nije znao da je u pitanju trojka, već je mislio da će biti upisana dva poena i da će se igrati produžetak. Ispričao je kako su svi oko njega skočili i slavili, te kako su to trenuci koje ne može da zaboravi.

Foto: Privatna arhiva

Jedan od najemotivnijih momenata večeri bio je onaj kada su legende Partizana izašle na binu kako bi napravili zajedničku fotografiju, a gotovo svi prisutni pozdravili su ih pesmom „Da volim crno-bele“.

Održana je i aukcija tokom koje je prodato 16 različitih stvari, od kojih su najvrednije bile tabla Željka Obradovića sa nacrtanom kretnjom Aleksandra Đorđevića prilikom postizanja legendarne trojke, kao i dres Predraga Danilovića sa tog meča. Tokom aukcije prikupljeno je 32.650 evra, a deo novca otići će deci nedavno poginulih rudara.

Svi prisutni dobili su poštanske markice i koverte sa motivima legendarnog uspeha. Na kovertama su predstavljeni jedan od najboljih košarkaša tima Predrag Danilović, kao i legendarni profesor Aleksandar Nikolić koji je u ulozi savetnika pomagao Željku Obradoviću u svojoj prvoj trenerskoj sezoni. Takođe, na markicama su predstavljeni Obradović, kao i Aleksandar Đorđević koji u skoku postiže pobedonosni poen i istorijsku trojku.

Foto: Privatna arhiva

*

Foto: Privatna arhiva

*

Foto: Privatna arhiva

*

Foto: Privatna arhiva

*

Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO Željko Obradović i navijači posle meča sa Huventudom

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar