Nikola Topić u dresu reprezentacije
Foto: KSS

Najvažniji mečevi srpske košarke se ovih dana igraju u Nišu. I dok seniori ne krenu sa pripremama za Svetsko prvenstvo, sve oči su uprte u juniore koji pokušavaju da postanu prvaci Evrope. Od tog stepenika ih dele još samo dva trijumfa.

Juniori Srbije u subotu od 20.30 igraju meč generacije jer će igrati za plasman u finale protiv Nemačke, ukoliko trijumfuju tamo će ih čekati bolji iz duela Španije i Francuske.

PROČITAJTE JOŠ

Trajao je post mlađih selekcija, ali sada se pojavila generacija koja bi mogla da predstavlja pravi zamajac za budućnost srpske košarke.

Uostalom, jedan od njih Nikola Topić se već našao na širem spisku selektora Svetislava Pešića i predstavlja najiščekivanijeg igrača u Srbiji u ovom trenutku. Igra na poziciji plejmejkera koji je godinama slaba tačka svih reprezentacija u Evropi, a sada upravo njega projektuju kao naslednika Vasilija Micića u reprezentaciji.

Topić po stilu igre podseća na Miloša Teodosića, a jedini nedostatak u ovom trenutku je nešto slabiji šut. Ipak, to je jedna od karakteristika na kojima će raditi i posebno usavršavati u Crvenoj zvezdi sledeće sezone (ili u Megi jer je postojala mogućnost da tamo odigra sezonu na pozajmici). Topić je bljesnuo na kvalifikacionom turniru u Beogradu gde je znao da ubaci 49 poena uz indeks korisnosti od 65.

nikola topić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Debitovao je u ABA ligi i i Evroligi sa samo 16 godina i tako potvrdio veliki talenat. Mnogi ga porede i sa Fakundom Kampacom, uostalom izveo je „asistenciju“ koju je Fakundo Kampaco prodao u Evroligi i na Evropskom prvenstvu, a po tome koliko brzo napreduje ga porede sa Lukom Dončićem.

Protiv Izraela u četvrtfinalu je postigao 13 poena, a više od njega su postigla samo dva igrača. Jedan od njih je Bogoljub Marković koji je izdanak Mege i koji je brojao do 18. Ovaj momak koji pokriva poziciju krilnog centra i centra je imao nekoliko sjajnih zakucavanja, ali i blokada. U jednom trenutku je sam zaštitio koš Srbije u situaciji 2 na 1 tako što je podelio dve blokade. Po temperamentu je mnoge podsetio na Novicu Veličkovića, a već je pokazao da bi mogao da bude prava dabl-dabl mašina.

Osvojio je tri titule sa Megom u mlađim kategorijama, juniorsku Evroligu i ABA ligu i bio prvak Srbije u konkurenciji kadeta.

Za dve godine u Megi je već pokazao da je rođeni pobednik. Nedostaje ovom timu Filip Jović koji je povredio skočni zglob u četvrtfinalu protiv Danske (107:62), a mogao bi da predstavlja veliki zalog za budućnost.

Nakon Novosađanina i Užičanina velika snaga ovog tima su i Andrej Mušicki, takođe iz Mege, te Pavle Mišić iz Crvene zvezde koji na piziciji centra sa 209 centimetara predstavlja noćnu moru za svaku odbranu.

Foto: fiba.basketball

I to je samo početak priče o talentima koji ne dolaze, već su tu. Talenti koji bi uskoro mogli da budu oslonac reprezentacije, a još pozitivnija stvar je što sa njima stasava i selektor Nenad Stefanović, trener FMP, koji na odličan način vodi ovaj tim. Imao je prave reakcije kada bi se kupili konci igre, a napravio je od ovog tima pravu mašinu koja melje protivnika od prvog do poslednjeg minuta. Tako je bilo baš protiv Izraela.

„Čestitam momcima na pobedi. Velika pobeda. Ogromna! Ušli smo u borbe za medalju, to je ono što smo hteli. Mislim da smo, negde da budem precizan, defanzivno odigrali najbolju utakmicu od kako smo zajedno. Ofanzivno je bilo uobičajeno. To je to. Nemam utisak da smo imali njihovo poštovanje, ali mislim da sada imamo. Prvi cilj smo ostvarili. Idemo korak po korak“, rekao je Stefanović.

Ovaj tim je tek počeo svoju reprezentativnu bajku i prave stvari su tek pred njima.

BONUS VIDEO  Nikola Jokić o Darku Rajakoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar