Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Srpski košarkaš Nikola Jović kaže da naši igrači nisu imali mnogo ni vremena ni svrhe da žale zbog poraza od Italije na Mundobasketu.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Srbija je u petak izgubila prvu utakmicu posle tri pobede u Manili, ali taj poraz od Italije 78:76 komplikuje „orlovima“ put do četvrtfinala Svetskog prvenstva.

„Glave su se ohladile, šta smo mogli, izgubila se ta utakmica, znali smo da moramo da dobijemo sledeću svakako i fokusirani smo na nju“, rekao je Nikola Jović.

Kad se analizira ona prošla utakmica, bode oči šut za tri poena iz kog je bilo mnogo promašaja.

„Tako se namestilo, izgleda da su odradili odličan posao i pročitali nas sve. Svaki put smo ostajali na poslednjih pet, šest sekundi napada i morali smo da šutiramo preko visokog, ili na brzinu da rešavamo napad pod košem. Držali su utakmicu pod kontrolom čim su došli do egala, tačno su uradili šta su hteli“, priča Jović.

Nikola priznaje da ne gleda korak ispred ako naš tim prođe dalje, gde bi nas, sa drugog mesta, čekao tim Sjedinjenih Država.

Foto: FIBA

„Iskreno, ne. Sve zavisi od Dominikane, očekivali smo da ćemo dobiti Italiju, sad očekujemo i daćemo sve od sebe da pobedimo u nedelju. Ako ne dobijemo, dalje ne postoji“.

Jović je već u mladoj karijeri bio deo spektakla u finalu NBA lige, kada su Denver Nagetsi bili prejaki za Majami Hit, ali je meč s Italijom bio važniji.

„Sigurno da jeste, nije bio neki preveliki pritisak, ali smo znali da će da bude teška utakmica. Dali smo sve od sebe, ali su nas nekako nadmudrili i odigrali bolje, i kaznili svaki naš loš potez“.

Krivo mu je zbog poslednjeg napada na tom meču gde je Srbija imala šansu za preokret i pobedu, ili bar produžetak, ali je osam sekundi proćerdano.

„Kako da bude, uhvatili smo loptu na sedam sekundi do kraja, nismo znali šta tačno da radimo, bez tajm-auta pre toga, pokušali smo da rešimo Jović i ja to, ali je došlo do nesporazuma“.

Foto:fiba.basketball

Mladi krilni centar koji igra za Majami Hit već se sretao u NBA ligi i sa Karl-Entoni Taunsom, koji kroz čitav turnir vuče Dominikance.

„Odradili smo skauting, znamo otprilike kako ćemo da ga branimo i šta želimo, i nadamo se da će to da izgleda dobro“, kaže Jović, ali ne otkriva previše detalja.

Kad se prebacio na priču o atmosferi u ekipi posle Italije kaže da se ona nije posebno poremetila.

„Dobra, svi smo pozitivni, očekujemo tu pobedu i onda ćemo videti za dalje šta i kako“, kaže Jović.

Srbija u slučaju pobede ide u četvrtfinale i pred njom su tri opcije: četvrtfinale sa drugog ili prvog mesta, ali i ispadanje s turnira. S druge strane, Portoriko je posle poraza od Srbije uspeo da iznenadi i prođe dalje.

Foto: FIBA

„Iskreno, nije da nismo očekivali… Igraju slično i jedni i drugi, brzo, sa mnogo šuteva, i ne možemo da kažemo da smo se baš začudili“, tvrdi Jović.

Srbija je tokom turnira ostala zabrinuta zbog nekolicine košarkaša, prvo jer se povredio Filip Petrušev, onda i zbog Alekse Avramovića i ponajviše zbog Boriše Simanića koji je posle Južnog Sudana morao na operaciju.

„Svi smo mu slali poruke i čuju se doktori sa njim. Nismo još u mogućnosti da ga posetimo. Molimo se svaki dan za njega, da bude što bolje, da se što pre vrati na teren i da ostane zdrav“, naveo je Jović, a onda poslao i poruku navijačima Srbije.

„Nadam se da veruju u nas, ima još nade, ako dobijemo idemo dalje. Svi smo fokusirani na pobedu i nadamo se da će nastaviti da nas podržavaju“, zaključio je Nikola Jović.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Filipinac umalo zaplakao zbog dresa Teodosića – emocija koja nema cenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare