Lebron Džejms i Nikola Jokić Foto:Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Završen je i plej-in turnir u NBA ligi, pa smo dobili i sve parove ovogodišnjeg plej-ofa koji kreće već u subotu uveče, a prva runda bi mogla da nam donese mnogo uzbuđenja.

Što se tiče srpskih košarkaša, ostala su još samo dvojica u igri. Denver Nikole Jokića sa druge pozicije Zapada kreće u odbranu titule, dok Nikolu Jovića sa Majamijem čeka najteži mogući zadatak u okršaju sa najboljim itmom lige ove sezone u vidu Boston Seltiksa.

Nekoliko plej–of serija bi mogle da donesu istinski spektakl i očekuje nas sjajna košarka, a deluje da će veća ludnica biti u Zapadnoj konferenciji.

Ali, krenimo redom.

Jović protiv najjačeg tima lige, Hit želi novu senzaciju: Boston Seltiksi – Majami Hit

Kada je prošle godine došla iz plej-in turnira, ekipa Majamija napravila je rusvaj u Istočnoj konferenciji i na kraju došla do velikog finala gde je pala u okršaju sa Denver Nagetsima. Na tom putu su savladali i Boston Seltikse koji su u prethodne dve godine u plej-of ulazili kao prvi favoriti za titulu, ali bi na kraju nešto uvek krenulo naopako.

Deluje da bi ova godina ipak mogla biti ta i da će Majami teško moći da ih ponovo iznenadi.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Seltiksi su odlučili da posle dugogodišnjih pokušaja završe priču sa Markusom Smartom i čini se da je to bilo savršeno rešenje. Stigao je mnogo racionalniji Džru Holidej koji je doneo novu dimenziju igri, a sjajno se uklopio i i Kristaps Porzingis, pa je Boston napravio kaznenu ekspediciju koja je sezonu završila sa 64 pobede, a da nisu spustili papučicu sa gasa, moglo je da ih bude i više.

Majami je sa druge strane odigrao ponovo loše u ligaškom dleu, a deluje da im ovoga puta ni njihova ratnilčka košarka neće pomoći. Problem je što bi možda i čitavu seriju mogli da ostanu bez lidera Džimija Batlera što im dodtano smanjuje šanse, ali to znači da će velike minute u plej-ofu dobiti i Nikola Jović.

U sva tri međusobna duela je ove sezone slavio Boston i prema procenama svih stručnjaka ova serija će biti najmanje neizvesna i mnogi očekuju da Seltiksi prođu sa 4:0. Boston je čak dva puta slavio u Majamiju, a jedan meč je dobio sa 33 razlike iako je na terenu bio i Batler. To je jedini duel sa Bostonom na kojem je minute dobio i Jović koji je meč završio sa po tri poena i tri skoka.

21.4. Boston – Majami 19.00

25.4. Boston – Majami 01.00

28.4. Majami – Boston 00.00

29.4. Majami – Boston 22.00

Mogu li Niksi bez glavne zvezde protiv Embida: Njujork – Filadelfija Seventisiksersi

Bez Džoela Embiida, koji je zbog povrede propustio ceo februar i mart, Filadelfija je doživela pad na tabeli na Istoku, da bi na kraju morlai da preko plej-ina traže svoj put u doigravanje. Njegovim povratkom, Siksersi su postali daleko opasniji protivnik od klasičnog sedmog nosioca. Sa njim u timu imali su skor 31-8, a ako bi se procenat preneo na celu sezonu, bili bi čak i ispred Bostona, najboljeg tima lige sa 65 pobeda.

Džoel Embid
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum)

Pored njega je Tajriz Maksi, favorit za igrača koji je najviše napredovao, mnogo opasniji nego kada je fokus odbrane na njemu, a strelci poput Hilda i Ubrea imaju mnogo više prostora. Veterani Batum i Louri pokazali su u igri za šta su sposobni u manjim dozama na velikim utakmicama.

Niksi su poslednjeg dana sezone zauzeli drugo mesto i za nagradu dobili najtežeg mogućeg protivnika. Plej-of će igrati biti bez Džulija Rendla, najboljeg igrača čijom je operacijom završena njegova sezona, ali Anunobi je zdrav. Problema sa povredama imao je i defanzivni as koji je pred Novu godinu stigao iz Toronta, ali su sa njim u postavi Niksi dobili 20 mečeva, a izgubili samo tri utakmice.

Džejlen Branson i žestoka odbrana su njihov glavni adut u plej-ofu, a sa klupe kao potencijalni iks faktor vreba Bojan Bogdanović, koji od dolaska iz Detroita ima mnogo manju ulogu i minutažu, ali njegov šut može biti prednost u svakom slučaju. igra ove izuzetno izjednačene serije. Niksi su tokom sezone bili bolji sa 3:1, a jedini poraz doživeli su kada su ubacilis vega 73 poena.

21.4. Njujork – Filadelfija 00.00

23.4. Njujork – Filadelfija 1.30

26.4. Filadelfija – Njujork 1.30

28.4. Filadelfija – Njujork 19.00

Superzvezde Milvokija protiv sjajnog trilinga Indijane: Milvoki Baks – Indijana Pejsers

Milvoki je dolaskom Demijena Lilarda dodao „zvezdane moći“ u ekipu, ali nije to sve baš izgledalo sjajno tokom sezone. Baksi su automatski trebali postati favoriti na Istoku, ali kada je Dru Holidej završio u Bostonu, stvari su se preokrenule. Odbrana Milvokija je dramatično pala, a promena trenera sredinom sezone i dolazak Doka Riversa nije doneo očekivani iskorak.

Ako pogledate međusobne mečeve ove sezone, Indijana je favorit jer je pobedila u četiri od pet susreta, uključujući i onaj u polufinalu NBA kupa. Nekoliko dana kasnije, Baksi su slavili sa rekordnih 64 poena Janisa Adetokumba, nakon čega je umalo izbila tuča jer je Grk želeo loptu za uspomenu, ali su je Pejsersi već oduzeli i dali je svom novajliju koji je postigao prve poene u NBA.

Dejmijan Lilard
Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash)

Treba naglasiti da je svih pet utakmica odigrano pre nego što je Indijana trejdovala za Paskala Siakama i pre nego što je Rivers došao na klupu Milvokija.

Dodatan problem za Milvoki predstavlja i činjenica da Adetokumbo sigurno ne igra prvi, a možda i drugi meč, pa će trio Halibrton – Saiakm – Tarner pokušati da na startu dođu do brejka i učine seriju mnogo zanimljivijom nego što se očekuje.

22.4. Milvoki – Indijana 1.00

24.4. Milvoki – Indijana 2.30

26.4. Indijana – Milvoki 23.30

29.4. Indijana – Milvoki 1.00

Serija bez velikih zvezda koja može da donese najviše uzbuđenja: Klivlend Kavalirsi – Orlando Medžik

Ovo je najnezanimljivija serija prvog kola široj javnosti jer nema velikih zvezda, ali bi mogla da privuče ljubitelje defanzivnije košarke. Orlando je jedan od najboljih defanzivnih timova lige, a Kavsi imaju najbolji odbrambeni dvojac na centru lige u u vidu Alena i Moblija.

U seriju ulaze sa različitim očekivanjima. Kavsi moraju da isperu gorak ukus od prošle godine, kada su takođe imali prednost domaćeg terena, ali su eliminisani u prvom kolu od Niksa. Sada je njihov plasman u drugu rundu imperativ, a neuspeh bi mogao da dovede do trejdovanja prve zvezde Donovana Mičela.

AP Photo/David Zalubowski

Pogotovo što ovoga puta igraju sa timom bez plej-of iskustva, sa gomilom mladih igrača predvođenih Paolom Bankerom i Francom Vagnerom, a Džejlen Sags i Džonatan Ajzak su među najboljim defanzivcima na svojim pozicijama. Trener Mozli ih dobro vodi, a njihovi jedina slabost je loš timski šut, koji bi ih mogao mnogo koštati u plej-ofu.

Klivlend već dugo muči pitanje koliko su kompatibilni njihovi spoljni i centarski tandemi i u kojim sastavima najbolje funkcionišu, tako da će se o seriji verovatno odlučiti prilagođavanjem trenera i pronalaženjem idealnih mečapova u škakljivoj seriji za oba tima. U ligaškom delu su obe ekipe pobedili po dva puta.

20.4.Klivlend – Orlando 19.00

23.4. Klivlend – Orlando 1.00

26.4. Orlando – Klivlend 1.00

27.4. Orlando – Klivlend 19.00

Šaj i ekipa žele nastavak neočekivane bajke: Oklahoma – Nju Orleans Pelikansi

Malo ko je mogao da očekuje da će Oklahoma sezonu završiti kao lider Zapadne konferencije, ali Tanderi su na kraju iskoristili priliku i imaće prednost domaćeg terena do velikog finala. Prvu rundu bi mogla da im olakša činjenica da na terenu neće biti najveće zvezde rivala Zajona Vilijamsona.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ipak, Pelikansi su dobro vođen tim pun izuzetnih mladih defanzivaca, a Brendon Ingram i Si Džej Mekolum su iskusni strelci koji mogu da razbiju svaku odbranu kada ih krene, a Tanderi nemaju vleiki kvalitet u reketu gde bi mogli da se nađu u problemu.

Ali ono što Oklahoma Sitiju nedostaje na centru, ima na svim drugim pozicijama. Saj Gildžeus-Alekander je kandidat za MVP nagradu, Džejlen Vilijams je procvetao u igrača Ol-star kalibra, a Dort, Gidi, Džo i novajlija Valas im daju neverovatnu širinu i svestranost na spoljnim pozicijama.

Trener Mark Dagnolt je najbolji mladi stručnjak u ligi, Tander ima pregršt pikova na budućim draftovima i odlično razvija već odabrane mladiće, i u odličnoj je poziciji da godinama bude dominantna snaga u NBA, a ove godine prvo mesto je početni korak napred. Šaj i Dort su jedini igrači sa nekim plej-of iskustvom, tako da je dobro što će se svi okupiti za početak protiv tima kojem nedostaje prva zvezda. Malo ko očekuje da ove godine budu u finalu, ali budućnost je definitivno njihova.

22.4. Oklahoma – Nju Orleans 3.30

25.4. Oklahoma – Nju Orleans 3.30

27.4. Nju Orleans – Oklahoma 21.30

29.4. Nju Orleans – Oklagoma 22.00

Jokić želi nastavka dominacije protiv Lebrona i Lejkersa

U prošlogodišnjem finalu Zapadne konferencije, Nagetsi su pobedili Lejkerse sa 4:0 a ove sezone Denver je dobio sve tri utakmice i u seriji su od osam pobeda u nizu.

AP Photo/Eric Gay

Iako su Lejekrsi na papiru opremljeni da pariraju Jokiću, to do sada nije bio slučaj. Ni u svojoj 21. sezoni Lebron Džejms ne izgleda prestaro, ali ostaje da se vidi koliko mu je energije ostalo za najvažniji deo sezone. Entoni Dejvis koji je sklon povredama, propustio je samo šest utakmica u sezoni, ali su ga neposredno pred plej-of bolela leđa…

Denver ulazi u plej-of bez većih zdravstvenih problema, ali činjenica je d au ligaškom dleu nisu ddelovali toliko dominantno kao prošle godine.

Ali, priča se da u NBA plej-ofu obično prođe onaj ko ima najboljeg igrača, a Denver ima najboljeg na svetu, okružen saigračima sa kojima se odlično razume i dopunjuje. I zato je favorit u svakoj seriji,a u Denveru vlada odlično raspoloženje i spremnost da odbrane titulu.

21.4. Denver – LA Lejkersi 2.30

23.4. Denver – LA Lejkersi 4.00

26.4. LA Lejkersi – Denver 4.00

28.4. LA Lejkersi – Denver 2.30

Derbi prve runde koji svi čekaju: Minesota Timbervulvsi – Finiks Sansi

Minesota je do poslednjeg dana bila u igri za prvo mesto, ali je pala na trećeporazom kod kuće od Finiksa i sada će za kaznu igrati protiv istog protivnika u prvoj rundi plej-ofa. A Sansi su pobedili u sve tri utakmice u sezoni, u proseku sa više od 15 poena.

Ovo je prava serija za Rudija Gobera jer će njegove odbrambene sposobnosti daleko od koša biti testirane protiv ekipe koja ima jakog centra u Jusufu Nurkiću, ali više voli niske petorke, koje će u ovoj seriji koristiti više nego u bilo kojoj drugoj.

Durent, Buker i Bil, uz podršku najboljeg trojkaša lige Grejsona Alena, najmoćnija su ofanzivna linija, ali taj tim nije pokazao da zaslužuju d abude u vrhu, šta je njihov identitet i pta kad sve ne krene onako kako su zamislili.

Entoni Edvards ima priliku da napiše novo poglavlje u karijeri, koje ide u pravcu najubojitijeg igrača lige, ali će za to morati da izbaci tim koji mu ne odgovara, a tek nakon toga mu sledi još veći izazov u potencijalnom okršaju sa Denverom.

20.4 Minesota – Finiks 21.30

24.4 Minesota – finiks 1.30

27.4 Finiks – Minesota 4.30

29.4 Finiks – Minesota 3.30

Dončić protiv Kavaja i Džordža u potrazi za osvetom: LA Klipersi – Dalas Maveriks

Luka Dončić je u svoja prva dva puta u plej-of NBA naleteo na LA Kliperse i oba puta izgubio u tesnim serijama, uprkos neverovatnim pojedinačnim učincima, naizmenično i kombinujući tripl-dabl i igre sa preko 40 poena. Tri godine nakon poslednjeg okršaja, ponovo mora da se suoči sa Klipersima u prvoj rundi plej-ofa.

Dalas se čini spremnijim nego ikada od njegovog dolaska da napravi ozbiljan niz u plej-ofu, posebno od februara i razmene Danijela Gaforda i Pi Džej Vašingtona, što je značajno ojačalo vrh. Dončić i Irving su tokom sezone razvili izuzetnu hemiju i čine najbolji bekovski tandem i generalno najzabavniji tandem u ligi.

Foto: AP Photo/Tony Gutierrez)

Klipersi su konačno imali sezonu bez ozbiljnijih povreda, svi igrači u rotaciji odigrali su najmanje 68 utakmica, ali šta se to računa kada je Kavhi Leonardu koleno otišlo u najgorem mogućem trenutku. Još nije jasno da li će igrati na početku serije, a kamoli u kakvom će stanju biti.

Tokom cele sezone igrali su toplo i hladno, sa periodima kada su izgledali kao favoriti za titulu, ali i kada su delovali potpuno pogubljeni. Koliko god je Džejms Harden olakšao posao i skinuo teret sa Leonarda i Džordža, stiče se utisak da oni sada previše zavise od njegovog raspoloženja, a to nije dobra vest u plej-ofu. Ipak, Klipersi su dobili seriju 2:1 u sezoni, a trener Lu uvek ima kreativna rešenja da odbrani Dončića, pa čak i stavi Ivicu Zupca na njega i namami ga da postigne 50, a sve ostale isključi iz igre. Možda će opet.

21.4. LA Klipers – Dalas 21.30

24.4. LA Klipers – Dalas 4.00

27.4. Dalas – LA Klipers 2.00

28.4. Dalas – LAKlipers 21.30

BONUS VIDEO Najbolji potezi Vanje Marinković protiv Virtusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar