Foto: STARSPORT

Košarkaški klub Mega već dugo važi za jedan od klubova koji "izbacuje" bezbroj talentovanih košarkaša, kako u Evroligu, tako i u NBA ligu.

Čak 15 košarkaša je iz Mege izabrano na NBA draftu, a među njima su zaista poznata imena poput Nikole Jokića, Vasilija Micića, Goge Bitadzea, Filipa Petruševa…

Tu tradiciju nastavili su i ove sezone, a mladi tim igra dobru košarku i već je napravio problema večitim rivalima. Uspeli su „rozi“ da savladaju Partizan (88:86) na domaćem terenu u 4. kolu ABA lige, dok su poraženi od Crvene zvezde nakon drame (88:98) u 11. kolu.

PROČITAJTE JOŠ

Najveća uzdanica ekipe je mladi plejmejker Nikola Topić koji beleži 19,1 poen, 3,4 skokova i 6,6 asistencija prosečno po utakmici. Topić je pozajmljeni igrač Zvezde koji igra za Megu i mnogo pitanja postavlja se zbog čega on nije ostao da igra ove sezone u crveno-belom dresu.

Foto: STARSPORT

Tek mu je 18 godina, a već mu se predviđa blistava karijera u NBA ligi. Topić ima sjajnu promenu ritma, veoma je brz, što mu omogućava da u tranziciji bude veoma uspešan. Iz prodora uvek preti, odličan je pik-en-rol igrač i asistent, a deluje da igra i te kako zrelo bez obzira na tinejdžerske godine i manjak iskustva na najvećoj sceni.

Šut sa distance možda nije još uvek „doteran“, ali Topić se ne libi da potegne trojku, čak i u nekim bitnim trenucima, pa deluje da će u budućnosti pojačati i procente. Ne važi Topić ni za specijalistu u defanzivi, ali daleko od toga da ne zna da je igra, pa deluje da će i u budućnosti moći da se nosi sa različitim tipovima plejmejkera i bekova.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U prilog tome ide i njegova visina (1,98 m), a treba očekivati da će i fizički mnogo napredovati, iako ni sada ne stoji loše, što se vidi po intenzitetu kojim igra u ABA ligi.

Setimo se da je letos Topić bio i MVP Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina, te je vodio Srbiju do zlata, koje će se dugo pamtiti.

Baš zbog toga NBA eksperti mu predviđaju mesto u Top 10 na sledećem draftu. Koliko je Topić praćen u Americi, pokazuje i to što je u „Hali sportova Ranko Žeravica“ bilo na desetine NBA skauta.

Ljudi iz San Antonija, Vašingtona, Sakramenta, Indijane, Denvera, Njujork Niksa, Majamija, samo su jedni od onih koji su pratili Topića, ali i njegove saigrače.

Posebno se izdvojio 19-godišnji bek Nikola Đurišić koji je u Megu stigao na početku sezone 2016/17. U mlađim kategorijama je osvajao Mini kup za pionire, dve juniorske ABA lige, titulu u Prvenstvu Srbije, kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige, a prošle sezone je proglašen za najboljeg prospekta ABA lige.

Debitovao je za reprezentaciju Srbije 2022. godine u meču kvalifikacija za Mundobasket protiv Slovačke i tada je imao učinak od sedam poena, četiri skoka, za 20 minuta na terenu.

Foto: STARSPORT

Ove sezone beleži 11,4 poena, 2,5 skokova i 2,4 asistencije za 28,8 minuta na parketu. Izuzetan je atleta, ne služi ga šut za tri najbolje ove sezone, ali sjajnim prodorom i šutevima sa poludistance to nadoknađuje.

Prema projekcijama Đurišić je osmi najbolji bek na predstojećem draftu i nalazi se iznad sina Lebrona Džejmsa, Bronija, za dve pozicije. Đurišić se prijavio i za prethodni NBA draft, ali se na kraju povukao i odlučio da je najbolje da to uradi naredne godine.

Protiv Zvezde svojim potezima istakao se i 18-godišnji Filip Jović.

Talentovani Jović koji je sa Srbijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Nišu za igrače do 18 godina izveo je možda i potez sezone. Dobio je loptu na šutu za tri poena, ali je odlučio da pusti loptu na parket i napadne driblingom Džoela Bolomboja.

Zaleteo se ka košu i onda samo eskplodirao i zakucao preko centra Zvezde jednom rukom za oduševljenje svih. Od siline zakucavanja se zatresla i kontrukcija koša, a ovaj potez dovoljno govori kakav je atleta Jović.

U drugom poluvremenu imao je i moćnu blokadu nad Majkom Tobijem, dok je pored toga ubacio ukupno šest poena.

Pored njih, oduševili su ove sezone i Turčin Omer Džan Iljasoglu, Andrija Jelavić, ali i Stefan Miljenović.

BONUS VIDEO Podcast Pick and Roll sa Mićom Berićem EP 8

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar