Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Nikada u istoriji nije bila manja razlika između Amerikanaca i ostatka sveta. Evropljani ne samo da sada imaju istaknute role, već se po prvi put u istoriji može desiti da četiri godine zaredom nijedan Amerikanac ne dođe do MVP titule.

To je gotovo izvesno jer se očekuje da Nikola Jokić odbrani MVP titulu nakon sezone za istoriju. Ovo je učinilo da počnu sve glasnije priče kako bi izgledao balkanski tim u NBA. Šta bi se desilo da se igrači koji se stalno druže, koji se redovno viđaju i zajedno provode vreme sastave ekipu?

PROČITAJTE JOŠ:

Taj tim bi bio jedan od prvih favorita za osvajanje MVP titule.

Nikola Jokić je imao sezonu za istoriju, sezonu kakva nikada nije viđena u istoriji NBA lige. Prosečno je beležio 27,1 poena po meču (6. u ligi), 13,8 skokova (drugi), te 7,9 asistencija po susretu (osmi). Indeks efikasnosti (PER indeks) je na čak 32,94 i po tome je takođe najbolji od kada se prati ova statistika.

Jokić je sezonu završio sa više od 2.000 poena, više od 1.000 skokova i više od 500 asistencija, što nije uspeo da uradi niko pre njega.

Možda je Srbin šesti Evropljanin koji je stigao do MVP titule, ali verovatno nije poslednji. Blistava karijera, MVP zvanje i NBA prsten predviđaju se još jednom košarkaškom virtuozu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu

Luka Dončić je zvezda Dalasa i pravi miljenik navijača u Teksasu. Slovenački košarkaš je ove sezone prosečno beležio 28,1 poena, 9,1 skokova i 8,8 asistencija, te je baš kao i Jokić bio pravi lider svog tima.

Sa Jokićem ima fantastičan odnos što se videlo i na NBA Ol-staru, gde su mnogo vremena provodili zajedno, gađali se lopticama i loptama, uživali u „peckanjima“…

Upravo bi njih dvojica bili okosnica ekipe igrača sa prostora bivše Jugoslavije, a prvu postavu bi po svim parametrima popunili Hrvat, Srbin i Crnogorac.

Foto: Tanjug / AP Photo/Carlos Osorio

Bojan Bogdanović je godinama jedan od najstandardnijih igrača Jute Džeza, pa je ovo stigao do proseka od 18 poena, 4,3 skokova i 1,8 asistencija.

Retko kada uzima nerezonske šuteve, ima odličnu kretnju i sjajno se snalazi prilikom izlaska iz bloka. Saigrač kakav savršeno odgovoara Dončiću po stilu igre, a i on bi mogao da unese mirnoću u trenucima kada Jokić i Dončić izgube živce zbog sudijskih odluka.

Foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Bogdan Bogdanović bi nakon sjajne sezone u Atlanti imao mesto u startnoj postavi.

Ove godine je uprkos problemima sa povredama stigao do prosečno 14,9 poena, 3,9 skokova i tri asistencije, a neretko pokriva pozicije jedan i dva što je čitavom timu davalo dodatnu sigurnost.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Startnu postavu bi upotpunio Nikola Vučević koji se sjajno snašao u Čikagu gde prosečno postiže 17,8 poena, hvata 11,1 skok uz 3,2 asistencije.

On je jedan od igrača koji savršeno zna da se podredi timu i bio bi kohezivni faktor ekipe.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Šansu sa klupe bi tražili Nemanja Bjelica, Aleksej Pokuševski i Boban Marjanović iz Srbije, Ivica Zubac i Dario Šarić iz Hrvatske, Goran Dragić i Zlatko Čančar iz Slovenije, te Jusuf Nurkić iz Bosne i Hercegovine.

Zaista bi ovo bio tim koji zadao ozbiljne glavobolje bilo kome, kako u NBA ligi, tako i na nekim reprezentativnim takmičenjima.

BONUS VIDEO: Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare