Željko Obradović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT) head coach Zeljko Obradovic

Polako se bliži početak klupske sezone u košarci koja će za Partizan početi nešto kasnije od konkurencije u regionu.

Crno-beli će umesto predstojećeg vikenda u ABA ligi, sezonu početi sredinom naredne nedelje pošto će u subotu i nedelju učestvovati na spektaklu u Atini koji će biti i generalna proba za novu sezonu.

Partizan će protiv aktuelnog prvaka Evrope Panatinaikosa odmeriti snage na čuvenom „Kalimarmaru“, stadionu na kojem su otvorene prve moderne Olimpijske igre, a dan kasnije će igrati sa Efesom ili Makabijem.

Biće to prilika da Željko Obradović udari završnu glazuru na poptuno novi sastav u duelima sa evropskim košarkaškim kremom i što bolje se pripremi za velike izazove koje ekipu očekuju u sezoni pred nama.

PROČITAJTE JOŠ

Dosadašnji tok priprema dao je dovoljno razloga za optimizam, a obrisi tima pokazuju da je najtrofejniji stručnjak svih vremena odabrao potpuno drugačiji pristup.

Za razliku od prošlogodišnjeg sastava koji je bio bezličan i kada se lomila sezona, novi Partizan pokazuje neverovatan fajterski mentalitet na prijateljskim mečevima, a vide se i prepoznatljivi trenerski postulati Obradovića u solidno uigranom sastavu.

Iako je od prošlogodišnje ekipe ostao samo Balša Koprivica, dosadašnji tok priprema je pokazao da Obradović ima jasnu viziju što se videlo i na terenu, a kompletno novi sastav je izgledao kao da mnogo duže igra zajedno. Treba reći i da i dalje ima mnogo prostora za napredak i rad i da još uvek ne funkcioniše sve idealno, ali su temelji jasno postavljeni.

Ekipa spremna da se „pobije“ na terenu

Iako skupljeni sa različitih krajeva Evrope i sveta, igrači koji su ovog leta zadužili dres Partizana pokazali su neverovatan voljni momenat o čemu je pričao i sam Obradović.

„Naravno da je šut nešto što je najvažnije. Ali, to je stvar ponavljanja. Otkriću vam jednu stvar zbog koje sam bio presrećan na treningu. Prvi trening koji smo imali, sedam srpskih igrača ovih mladih, svi su ostali da šutiraju kad sam završio trening. Svi su šutirali, i stranci, ali na kraju su ova sedmorica ostala da šutiraju. To se meni za ove tri godine u Partizanu nije desilo. Posvećenost. Bilo je nekih igrača koje smo molili da dolaze kad je slobodan dan. Nikada nisu došli“, rekao je Obradović u „Chat podkastu“.

Ako je neko i imao dilemu, onda je meč sa ekipom Pariza na Beogradskom sajmu jasno pokazao koliko je svima stalo da se dokažu pred navijačima i trofejnim stručnjakom.

Bacanje za svaku loptu, borba za svaki skok, burna proslava bitnih poena i veliko slavlje na terenu nakon trijumfa u prijateljskom meču, najjači su utisak dosadašnjeg toka priprema. Želja da se u svakom duelu „pošibaju“ sa rivalom iako postoji rizik od povrede jasno ukazuje kakvu je grupu igrača Obradović okupio.

Jasno je da ne želi situacije iz prošle sezone u kojima je ekipa padala na prvi znak problema, i kad nije išlo jednostavno odustajala.

Novi Partizan je spreman da ide u rat, a profili igrača su takvi da je okupljena ekipa žestokih fajtera.

Polako se formira jezgro, čekaju se važni šrafovi

Što se same igre tiče, za sada se isprofilisalo jezgro od osam igrača, ali treba istaći da potencijalno važni šrafovi još nisu pokazali sav kvalitet.

Nazire se i startna petorka za početak sezone koja jasno pokazuje kakav identitet želi Obradović.

Iako u ekipi ima četvoricu igrača koji su plejmejkeri ili kombo bekovi, startni organizator igre na pripremam je bio Ife Lundberg, bek koji je postao miljenik „grobara“.

Partizan-AEK Foto: Starsport

Slično Kevinu Panteru, Lundberg će imati dosta lopte u rukama i učestvovati u kreaciji, iako je jasno da u sistemu Željka Obradovića mnogo toga funkcioniše na principu uigranih kretnji i akcija gde nije toliko izraženo ko je primarni organizator.

Lundberg donosi atleticizam na poziciji koji će koristiti protiv brojnih rivala i u odbrani i u napadu, a to je zamisao trenera i sa većinom ostatka rostera. Sterling Braun će na poziciji beka imati važnu ulogu u startnim petorkama kao glavni egzekutor, a Obradović je za njega pripremio brojne varijacije kako u napadanju šutom, tako i prodorom kada pukne odbrana posle serije blokova i dodavanja.

Vanja Marinković će pre svega važnu ulogu igrati u odbrani, dok će napadački pretiti pre svega iz kornera u šutu za tri poena i tako davati dodatnu dimenziju i širinu u napadu.

Kada je startna petorka u pitanju, fokalna tačka napada će biti iskusni Brendon Dejvis. Novi centar crno-belih će imati važnu ulogu i kao realizator i kao kreator. Dejvis je pokazao repertoar i na niskom postu, ali i sa poludistance i distance, dok je njegova uloga jednako važna kao distributera sa visokog posta, i u postavljanju blokova koji su esencijalni za stvaranje viškova i prednosti.

Lider odbrane biće Isak Bonga koji je postao jedan od ključnih šrafova u ovoj ekipi.

Partizan-AEK Foto: Starsport

Bonga će defintivno pokrivati poziciju četvorke gde će do izražaja doći kombinacija njegove inteligencije, dugih ruku i generalno sjajnog atleticizma.

Bonga je bio doličan i u jedan na jedan odbrani i u preuzimanjima, kao i na strani pomoći, dok je u napadu poput Marinkovića gospodar korner trojke i pretnja u ofanzivnom skoku i daje mogućnosti za brojnu kombinatoriku.

Kao glavne opcije sa klupe su se za sada nametnula tri imena.

Karlik Džons je pokazao svu raskoš plejmejkerskog talenta koji ima i kojim je izluđivao Amerikance i doneo je Partizanu ono što su navijači prizivali prošle sezone. Lakoća sa kojom razigrava saigrače, probija odbrane i postiže poene već je kupila navijače i kako vreme bude odmicalo, mogao bi da postane i kandidat za MVP igrača Evrolige.

Kada se na njegovu igru doda energija i eksplozivnost Tajrika Džonsa, Partizan postaje ubitačan i u tranziciji.

Partizan-AEK Foto: Starsport

Tajrik Džons je izuzetno brz za centra i donosi vertikalnu pretnju zbog nestvarne skočnosti, a sposoban je da posle defanzivnog skoka sa lakoćom isprati tranziciju koju Karlik povuče. Sa njima dvojicom Partizan značajno ubrzava igru, a tome doprinosi i Frenk Nilikina.

Njega Obradović za sada mnogo više koristi kao sekundarnog kreatora uz još nekog plejmejkera i čini se da to Francuzu odgovara koji sjajno šutira i za tri iako mu to nije bilo jače oružje u karijeri.

Nilikina je na momente pokazivao kakva će defanzivna zver da bude i zašto ga neki smatraju velikim kandidatom za defanzivca godine.

Prija mu igranje uz Karlika Džonsa i sjajan je u tranziciji gde dug korak i još duže ruke koristi kao moćno oružje.

Čekajući Dvejna Vašingtona

Jedno od najvećih pojačanja ovog leta, bivši NBA as koji je znao da ubaci i preko 30 poena na NBA nivou, Dvejn Vašington junior za sada nije pokazao svoju klasu.

Delom jer je propustio deo priprema zbog rođenja deteta, a delom jer još uvek nije namestio nišanske sprave.

To se videlo u meču protiv AEK-a gde je promašio veliki broj šuteva za tri, pa je protiv Pariza igrao tek u završnici, ali je jasno i da se radi o rasnom napadaču kojeg će Partizan svakako sačekati, a deluje i da je veoma motivisan da popravi situaciju.

Partizan-AEK Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages
Foto: Starsport

Iako je imao dobrih momenata, vremena će trebati i Alekseju Pokuševskom. Reprezentativac Srbije je dobro šutirao spolja, ali deluje da još uvek nije pohvatao sve koncepte i da će povrede i mala minutaža u NBA ligi prethodne dve godine uticati da malo sporije uđe u ritam.

Treba reći i da još ni minut nije odigrao Ajzea Majk koji sa pozicije krilnog centra pre svega donosi sjajan šut i nove opcije za kombinovanje.

Nakić predvodi novi talas

Što se tiče domaćih igrača, do sada je najviše pokazao Mario Nakić. Svaki minut na terenu koji mu je ukazao Obradović maksimalno je iskoristio. Pre svega zalaganjem, trudom i igranjem odbrane, dok je u napadu strpljivo poštovao postulate u igri koje zahteva trener.

Nije po svaku cenu uzimao šuteve, radio je i prljave poslove i čini se kupio minute čak i na evroligaškom nivou.

Balša Koprivica je dobijao prociju minuta, ali deluje da u ovom trenutku ne može da uzme mnogo minuta Dejvisu i Džonsu.

Foto: Starsport

Vidi se na Koprivici uticaj svih zdravstevnih problema koje je imao prethodne dve sezone što je uticalo na njegov razvoj, ali i motiv da ova sezona bude odskočna daska.

Što se tiče Mitra Bošnjakovića, on je propustio turnir u Itlaiji jer je zajedno sa Aleksom Dimitrijevićem igrao za junirski tim, ali je ono malo što je igrao na priprema nagovestio kakav je potencijal uz zdrav pristup i želju da se bori za svoje mesto radije nego da ga dobije na tacni jer je veliki talenat.

Na kraju, čini se da će Arijan Lakić čekati na svoju priliku jer je u ovoj konkurenciji daleko od minuta, ali će za njega prilike verovatno biti u drugom delu sezone kao i za mladog Dimitrijevića.

Ono što je za sada jasno jeste da je ekipa srpemna na žestok rad i borbu i da je za razliku od proškle godine, Obradović napravio tim kakav je želeo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar