Foto: Dragana Stjepanović

Posle tri dinamična dana košarkaškog takmičenja i zabave na terenu i van njega, timovi dečaka iz Hrvatske i devojčica iz Srbije osvojili su titule šampiona juniorskog NBA i WNBA turnira u legendarnoj Hali sportova “Ranko Žeravica” u Beogradu.

Ukupno 88 mladih igrača i igračica uzrasta 13 do 14 godina koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju takmičilo se u drugom izdanju juniorskog NBA i WNBA turnira.

Timovi dečaka iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske bili su najbolji posle prve tri runde takmičenja odigranih u petak 13. i subotu 14. septembra – dok su im se u finalu pridružile ekipe devojčica iz Srbije i Slovenije. Trofej šampiona kod dečaka osvojio je tim Hrvatske koji je bio bolji od svojih vršnjaka iz Bosne i Hercegovine rezultatom 60:54, dok su devojčice iz Srbije pozdravljene burnim aplauzom po ostvarenoj odbrani prošlogodišnje titule pobedom nad timom Slovenije sa 43:35.

Dečaci tima Srbije ranije u danu su osvojili treće mesto, uz ekipu devojčica iz Hrvatske.

PROČITAJTE JOŠ:

Ambasadori NBA i WNBA za Evropu Igor Rakočević, Dalibor Bagarić i Sonja Vasić prisustvovali su utakmicama sva tri dana turnira, uručili šampionske prstenove, majce i kačkete ‘Jr. NBA’ najboljim timovima dečaka i devojčica – i nagradili MVP-jeve finala – Luku Ukića iz tima Hrvatske i Nađu Maksimović iz ekipe Srbije na završnoj ceremoniji turnira.

Pored takimčarskih aktivnosti, učesnici turnira su imali priliku da se upoznaju, druže i razmene znanja i iskustva sa Igorom Rakočevićem i Daliborom Bagarićem, dok su devojčice učestvovale u sesiji programa za razvoj predvodničkih sposobnosti – “Her Time To Play“ („Sada je njeno vreme da zaigra“) sa Sonjom Vasić.

Foto: Dragana Stjepanović

Svim mečevima turnira prisustvovao je i potpredsednik NBA za operativne košarkaške aktivnosti za Evropu i Bliski istok Nil Mejer, dok se posetiocima turnira ukazala se retka prilika da se u hali slikaju sa trofejem “Lerija O’Brajena” koji se dodeljuje osvajačima NBA lige.

„Predstavljalo mi je jedinstveno zadovoljstvo da lično upoznam ove divne devojčice i dečake iz našeg regiona, prave nosioce košarkaških vrlina – ali i sportskog i timskog duha. Aspiracija ka uspehu u NBA ligi predstavlja posebnu motivaciju u karijeri svakog ko se bavi ovim sportom, i prilika da uživaju u ‘Jr.NBA’ i ‘Jr.WNBA’ iskustvu na terenu i van njega će zasigurno imati pozitivan uticaj na njihove uloge u sportu – ali i kao zdravih članova njihovih porodica i društva“, izjavio je Igor Rakočević, ambasador NBA lige za Evropu.

Foto: Dragana Stjepanović

Dalibor Bagarić, ambasador NBA lige za Evropu, preneo je svoje izuzetne utiske sa ovog događaja:

„Voleo bih da sam imao priliku da uživam u ovom sjajnom iskustvu na početku mog bavljenja košarkom, jer sam siguran da bi vrednost onoga što su deca naučila na svim nivoima ovog programa i mene na isti način obogatila kao što se oni osećaju danas. Ponovo je dokazano da košarka i sport zbližavaju ljude, i siguran sam da će ljubav za košarkom i humane vrednosti kreirati prijateljstva za ceo život među brojnom decom koja su učestvovala na ovom turniru.“

Foto: Dragana Stjepanović

Naša proslavljena reprezentativka i ambasadorka WNBA lige za Evropu Sonja Vasić je dodala:

„Prilika da prenesem svoje iskustvo i poznavanje igre kroz ovaj program je bilo jedinstveno inspirativno iskustvo, jer sam dočekana sa toliko strasti i želje za novim saznanjima od strane sve dece sa kojom sam se upoznala ovog vikenda u Beogradu. Uživala sam u prikazu znanja, borbenosti i takmičarskog duha koje smo videli na terenu, pratila veoma uzbudljive mečeve i unapred se radujem svakoj sledećoj prilici da učestvujem u ovakvim programima WNBA jer oni jačaju ljubav za košarkom i njenu magičnu privlačnost svim generacijama.“

Foto: Dragana Stjepanović

‘Jr. NBA/Jr. WNBA’ predstavlja globalni omladinski košarkaški program NBA lige za dečake i devojčice koji ih od početka uči osnovama ove igre i njenim najvažnijim vrednostima – timskom radu, poštovanju, odlučnosti i zajedništvu – u nastojanju da utiče na masovnost i unapređenje omladinskog košarkaškog iskustva među igračima, trenerima i roditeljima. Tokom sezone 2023-24 ‘Jr. NBA/ Jr. WNBA’ je u svoje aktivnosti uključila preko 50.000 mladih iz 31 zemalja širom Evrope i Bliskog istoka.

Foto: Dragana Stjepanović
Foto: Dragana Stjepanović
Foto: Dragana Stjepanović
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jr. NBA Srbija (@jr.nbaserbia)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jr. NBA Srbija (@jr.nbaserbia)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jr. NBA Srbija (@jr.nbaserbia)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar