Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

"Kada se izgubi trener je kriv, kada se pobeđuje zasluge idu igračima" - tako to obično biva u košarci

Crvena zvezda se zbog tri poraza u poslednja četiri meča (verovatno) oprostila od Top 8 faze Evrolige, a više je razloga za lošu timsku formu.

Trener Duško Ivanović na sebe je uzeo veliku odgovornost kada je seo na Zvezdinu klupu, iako je klub bio na 1-6 u Evroligi, a kadrovski problemi i dalje su bili prisutni.

Uspeo je Ivanović od tada značajno da podigne crveno-bele momke, napravljena je velika serija pobeda (10-0 ili 13-1 kako više volite), kasnije je osvojen i prvi trofej u sezoni, ali sada je ponovo nastupila kriza.

PROČITAJTE JOŠ:

Već nakon poraza Albe u Beogradu bilo je jasno da će Zvezda teško do Top 8, a baš tada je Ivanović rekao da je on kriv, te je tako skinuo odgovornost sa igrača.

Iako krivac obično nije samo jedan čovek, pogotovo u timskom sportu, Duško Ivanović svakako nosi možda i najveću odgovornost za ovakav loš niz i to u ključnom delu sezone.

Poslednji poraz stigao je od Panatinaikosa u Atini sa 75:66, iako je grčki tim bio i te kako oslabljen neigranjem trojice veoma bitnih igrača. Zvezda je od plus 16 stigla na minus od 13 poena, a čak je i sam trener crveno-belih istakao da mu je teško da razume pad u poslednjih 15 minuta.

Deluje da ni tajm-auti u trećoj četvrtini, kada je PAO uhvatio priključak, nisu stizali u pravo vreme, dok su izmene Zvezdi bile veoma česte, pošto Ivanović kao da nije praštao grešku, ali nije baš ni pronašao pravu petorku.

NE PROPUSTITE:

Fakundo Kampaco jeste odigrao veoma slab meč, ali je na terenu bio svega 15 minuta, više puta je bio „isečen“, te i nije uspeo da postigne neku optimalnu radnu temperaturu. Najveću minutažu protiv Panatinaikosa imali su Petrušev (26 minuta) i Lazarević (27), dok je Marković na terenu bio više od Vildoze i Kampaca.

Hasan Martin je najmanje od svih bio na terenu (7), pa je više nego jasno da „hokejaške“ izmene Ivanovića nisu urodile plodom i da je njima uneo samo veću konfuziju na terenu.

Koliko su dešavanja na terenu, ali i izmene bile frustrirajuće za igrače crveno-belih, moglo se najbolje videti i po reakciji Kampaca u trećoj četvritni kada je nogom šutnuo reklamu i besneo na klupi. Ivanović je tokom treće četvrtine napravio devet izmena, ali se mora reći i da je Nedović prinudno otišao na klupu zbog povrede zadnje lože i više se nije vraćao.

Imao je Ivanović nekih neobičnih petorki, za koje je pitanje i da li igraju na treningu, a brze izmene na svojoj koži osetili su Kampaco, Dobrić, Bentil…

Foto: ABA liga / Marin Sušić

I protiv Bajerna u Minhenu, Ivanović je imao neke čudne odluke, pa tako Nedović u ključnim trenucima pred sam kraj nije bio na parketu (iako je bio odličan pre toga), dok je Petrušev bio na terenu svega 19 minuta, iako je bio bolji od svih ostalih iz unutrašnje linije crveno-belih.

Teško je u poslednje vreme definisati i uloge Kuzmića i Martina, kojima minutaža nije ustaljena, već možda i previše varira, dok je i sa Nikolom Ivanovićem slična stvar. Ivanović je nakon oporavka od teške povrede na nekim utakmicama jedva dobijao šansu, neke mečeve je presedeo i na klupi, dok je na nekim bio na terenu u prelomnim trenucima.

Pojedini vodeći igrači, poput Vildoze, u poslednje vreme nisu u dobroj formi, ali uloga trenera u takvim situacijama dolazi do izražaja. Na njemu je da pronađe nekog drugog raspoloženog ili jednostavno istrpi loše minute neke zvezde zarad nekog višeg cilja, što svakako može biti mač sa dve oštrice.

Nakon pobede nad Partizanom u Kupu u Nišu i „doktorata“ Fakunda Kampaca, trener Ivanović je istakao da i Argentinac i kompletan tim mogu i da će biti još mnogo bolji. Nakon toga, ekipa ne samo da nije bolja, već i nazaduje. „Šamarčina“ Cibone u Zagrebu nije bila dovoljna, a zvezdaši se iskreno nadaju da će udarac od Panatinaikosa biti poslednji bolan ove sezone.

Duško Ivanović/Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Na muci se poznaju junaci. Jasno je da je grešaka u proteklom periodu bilo i previše, ali čvrsta ruka Ivanovića i kvaliteti Zvezde, kako individualni tako i timski, sada moraju da dođu do izražaja. Možda je kasno da se „upale motori“ za Top 8, ali osvajanje ABA lige jeste glavni prioritet za Zvezdu. Prvi „mali“ cilj za crveno-bele jeste da se situacija stabilizuje do derbija sa Partizanom (ponedeljak, 20.30), gde će pobednik verovatno obezbediti i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Kratkoročno, Ivanović mora da pronađe način da razdrma ekipu i da joj na bilo koji način ulije samopouzdanje, koje je kod nekih igrača zaista ozbiljno uzdrmano. To će biti potrebno za borbu sa Partizanom na ABA frontu, počev od ponedeljka, pa do plej-ofa.

Uostalom, i do kraja Evorlige ostalo je još šest utakmica, pa ne treba dozvoliti još neki bolan poraz, kao što su bili oni protiv Albe, Bajerna, PAO, Žalgirisa, Barselone…

BONUS VIDEO Luda trojka Vildoze protiv Bajerna