Crvena Zvezda vs Armani Milan Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Košarkaški klub Crvena zvezda sa ozbiljnim ambicijama ušao je u novu sezonu, ali ona nije počela baš kako su zamišljali na Malom Kalemegdanu.

Već u pripremnom periodu mogli su da se vide neki nedostaci u igri crveno-belih, iako se po tome svakako ne može izvući mnogo zaključaka.

Četiri bitna igrača Zvezde propustila su VTB Superkup u Rusiji (glavni pripremni turnir), ali već tamo se moglo videti da Zvezdi fali neko na poziciji „četvorke“, odnosno krilnog centra.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni zvaničan početak sezone nije dobro prošao kada je Zvezda u pitanju, pošto je Dubai na svom terenu slavio sa 86:84 u prvom kolu ABA lige.

Daleko od toga da je gostovanje u Dubaiju lako, neće se tamo provesti dobro mnoge ekipe u ABA ligi, a Zvezda je imala tu (ne)sreću da prva gostuje novajliji.

Situacija u Zvezdi nije alarmantna, ne treba dizati bilo kakvu tenziju posle prvog neuspeha u sezoni, ali neki problemi jesu vidljivi i treba raditi na rešenjima.

Zvezda nije imala uspešne pregovore sa Olimpijakosom povodom pozajmice Filipa Petruševa, koji je ipak ostao u Pireju i tamo će igrati u narednim mesecima. Iako je Petrušev bio na korak do Zvezde, čak je delovalo i da je on voljan da se vrati u Beograd, Olimpijakos je „spustio rampu“ i odlučio da zadrži Srbina, koji može da igra i kao „četvorka“ i kao „petica“.

Filip Petrušev Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Ono što nije dobro za Zvezdu, jeste što deluje da na Malom Kalemegdanu kao da nisu imali „plan B“. Sve nade, bar prema onome što je poznato do sada, bile su polagane u povratak Petruševa, a kada je transfer (odnosno pozajmica) propao, iz tabora crveno-belih poručili su da je roster zatvoren do daljnjeg.

Majk Daum nije igrao u Dubaiju (zbog problema sa pasošem), pa je pored njegovog imena i dalje veliki znak pitanja, a u pripremnom periodu se nije baš najbolje pokazao. Svakako, verujem da Daum nije planiran kao prvi krilni centar, već kao glavna opcija sa klupe na toj poziciji.

Tu je i Dejan Davidovac, koji takođe ni prošle sezone, a ni početkom ove, ne pokazuje da zaslužuje poziciju startnog krilnog centra, već odaje utisak nekog ko bi iz drugog ili trećeg plana mogao da pokrije neke minute i svojom košarkaškom inteligencijom i pokojim šutem spolja napravi razliku u korist Zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne treba zaboraviti da je u sastavu i dalje Dalibor Ilić, iako se pominjalo da će i on na pozajmicu. Već godinama Ilić ne dobija mnogo prostora da se pokaže na terenu, u Evroligi baš retko igra i deluje da mu ni Janis Sferopulos ne veruje mnogo (pogotovo na „velikim“ utakmicama) i ukazuje mu šansu „na kašičicu“, bar za sada.

Ukoliko Zvezda ne dovede krilnog centra u skorijem periodu, na toj poziciji neretko bi mogli da gledamo i Nikolu Kalinića i Rokasa Giedraitisa. Njima to nije strano, obojica su igrali kao krilni centri mnogo puta u karijeri, ali im to nije prirodna pozicija i očigledno je da mogu mnogo više da doprinesu kao krila.

U opciji je i da Luka Mitrović u nekim trenucima igra kao „četvorka“, ali on ne može mnogo da širi (videlo se prošle sezone), jer ne šutira trojke, što i te kako može skupo da košta crveno-bele.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Zbog svega pobrojanog, dovođenje (prvog) krilnog centra na Mali Kalemegdan deluje kao veoma važan posao, koji bi mogao da bude čak i ključan za nastavak sezone.

Prethodnih dana pominjalo se da bi Ošej Briset, NBA šampion sa Bostonom, mogao u Zvezdu, a navijači se potajno nadaju i pregovorima sa Najdželom Hejs-Dejvisom, koji bi mogao da dobije otkaz u Fenerbahčeu, nakon što je posetio Jermeniju, što se nije svidelo Turcima.

Sigurno da u Zvezdi rade na rešavanju problema, koji je vidljiv, ali ne i jedini u ovom trenutku. Ekipa, ovakva kakva je trenutno, sigurno može da izgleda mnogo bolje i motivisanije, pre svega u odbrani, nego protiv Dubaija. Evroliga počinje sledeće nedelje, pa će biti zanimljivo videti kako će je Zvezda otvoriti i da li će Janis Sferopulos uspeti da „dotera“ sve što treba, čak i bez nekog pojačanja.

Miloš Teodosić
Foto: KK Dubai/ABA league

Iz crveno-belog tabora pred početak sezone istakli su da je glavni cilj odbrana tri osvojena pehara prošle sezone, plus plasman među 10 najboljih ekipa u Evroligi.

Ono što je sigurno jeste da će evroligaši tokom sezone (malo) menjati i „tumbati“ svoje timove, pa ćemo videti da li će Zvezda odraditi bolju doselekciju nego prošle sezone, ako je uopšte i bude.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar