Ilija Stolica, Tomislav Sivić i Milan Rastavac; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT,Srdjan Stevanovic/Starsportphoto , Sasa Djordjevic/Starsportphoto

Nova-stara lica na klupama ekipa u najvišem rangu srpskog fudbala, dvocifren broj klubova imenovao je novog šefa stručnog štaba tokom letnje pauze, a nova sezona počinje već u petak.

Nikad kraća pauza i vrteška na superligaškim klupama kao usred luna parka. Od Subotice do Niša, pa u Novi Pazar, i tako ukrug.

Iako je to najčešće praksa usred sezone, kada posle tri kola nema zadovoljavajućih rezultata pa „nešto mora da se menja“, klubovi su rešili da predvođeni „novim“ licima uđu u novu sezonu.

PROČITAJTE JOŠ

Nova su možda samo na klupi tog nekog kluba, inače su prilično već viđena u Superligi, pošto se vrte sve isti treneri i samo menjaju jedni druge.

Partizan je petu godinu zaredom ostao bez titule, koju je isto toliko puta osvojila Crvena zvezda, pa je promena u Humskoj bila neizbežna. Aleksandar Stanojević je drugi mandat završio bez trofeja i na njegovo mesto došao je nekadašnji trener Voždovca Ilija Stolica.

Mladi stručnjak je vodio i Vojvodinu, Olimpiju iz Ljubljane, a bio je i selektor U21 reprezentacije Srbije. Već na startu se susreo sa problemima, deluje da nema formiranih startnih 11, a ako bude imao turbulentan početak sezone…

Novi trener Čukaričkog je Dušan Kerkez, nasledio je Milana Lešnjaka koji je bio privremeno rešenje, dok je Radnički preuzeo Tomislav Sivić, još jedno dobro poznato ime, koje se sa klupe Novog Pazara preselilo u Niš.

Sa „Čaira“ je otišao Radoslav Batak koji će verovatno brzo naći posao, jer je do sada na „Čairu“ bio dva puta, po jednom na klupi Vojvodine i Novog Pazara.

Dušan Đorđević kao trener Radnika; Foto: Irfan Licina/Starsport

Među onima koji je na novom zadatku je i Dušan Đorđević, jer je Surdulicu zamenio za Kruševac, a prošlu sezonu je započeo kao trener Čukaričkog. Pravio je potom veoma dobre rezultate sa Radnikom i u Napretku je nasledio Zorana Milinkovića, sa namerom da klub pod Bagdalom vine što je moguće više.

Radnik je njegov odlazak pokrio dovođenjem Aleksandra Linte, koji je prošle sezone vodio Voždovac, dok je njega na klupi „zmajeva“ nasledio Nebojša Jandrić.

Ako je neko menjao trenere na mesečnom nivou, onda je to Vojvodina. Više puta tokom jedne sezone su stručnjaci dolazili i odlazili sa „Karađorđa“, na teškom zadatku je sada Milan Rastavac.

Ovaj 48-godišnji strateg vratio se u srpski fudbal posle epizoda u Asterasu i Ksantiju, a pre Voše, u čijem stručnom štabu je 2014. godine bio i pomoćnik, sedeo je na klupi niškog Radničkog (2014-2017).

Radnički 1923 je opstao u Superligi najviše zahvaljujući Nenadu Lalatoviću, koji je rešio da ode u banjalučki Borac po titulu, pa je u Kragujevac došao Dejan Joksimović. Novi Pazar će umesto pomenutog Sivića trenirati Vladimir Gaćinović, bivši trener Spartaka iz Subotice i niškog Radničkog.

Branko Žigić kao trener Proletera; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

I novajlija u elitnom društvu, Mladost GAT, sa novim trenerom će u superligaške bitke. Umesto Ljubomira Ristovskog došao je Branko Žigić koji je sa Proleterom imao zapažene rezultate u najvišem rangu srpskog fudbala.

Svega šest klubova zadržalo je trenere iz prošle sezone, ili tačnije četiri, jer se u Lazarevcu i Lučanima dešavaju, najblaže rečeno, čudne stvari.

Crvena zvezda će u odbranu duple krune sa Dejanom Stankoviće, a povratnik Javor će i dalje voditi Igor Bondžulić. TSC je jedan od najstabilnijih superligaša i trener tima iz Bačke Topole je Žarko Lazetić, dok je u Spartaku iz Subotice „preživeo“ Slavko Petrović.

Na klupi Kolubare je opet Dejan Đurđević i to nakon što se vratio tokom letnje pauze. Prošlu sezonu je započeo u Lazarevcu, a prilikom odlaska u aprilu nije imao ni malo lepe reči za čelnike kluba, jer je upravu nazvao amaterskom. Isti ti ljudi su i dalje u klubu u koji se vratio samo dva meseca kasnije!?

Još čudnija situacija je u Mladosti iz Lučana, čiji se trener Mladen Žunić povukao, ali samo na kratko, pa je ostao na klupi. Pred sam početak sezone, 28. juna, došlo je do rastanka sa Žunićem, kako je navedeno na klupskom sajtu, na lični zahtev i uz argumentovano obrazloženje.

„S obzirom na to da je do početka prvenstva ostalo manje od dve nedelje, situacija nalaže brzu reakciju i postavljenje novog šefa stručnog štaba. Rukovodstvo kluba užurbano radi na pronalaženju rešenja“, pisalo je nedavno na sajtu Mladosti, ali je Žunić volšebno ipak ostao trener superligaša iz Lučana.

Deset letnjih promena trenera u Superligi

Partizan Ilija Stolica – Aleksandar Stanojević

Čukarički Dušan Kerkez – Milan Lešnjak

Radnički Niš Tomislav Sivić – Radoslav Batak

Napredak Dušan Đorđević – Zoran Milinković

Radnik Aleksandar Linta – Dušan Đorđević

Voždovac Nebojša Jandrić – Aleksandar Linta

Vojvodina Milan Rastavac – Dragan Radojičić

Radnički 1923 Dejan Joksimović – Nenad Lalatović

Novi Pazar Vladimir Gaćinović – Tomislav Sivić

Mladost GAT Branko Žigić – Ljubomir Ristovski

*klub, novi trener, stari trener

BONUS VIDEO Kacuhito Kinoši: Hoću da naučim himnu „Bože pravde“ jer predstavljam Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar