FSS Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Fudbalski savezi Srbije i Albanije predali su kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2027. za fudbalere do 21 godine.

Ova informacija stigla je iz Švajcarske u četvrtak popodne, a Asošijeted pres javlja da su srpski i albanski savez ispunili uslov i predali u skladu sa rokom da pokažu planove za održavanje turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Plan je da se time prevaziđu političke tenzije, barem delimično, između dve zemlje, koje traju nekoliko decenija unazad.

Iz UEFA su navodno javili da su Srbija i Albanija ispunili zahtev 26. septembra, dok će konačna odluka o domaćinima pasti 16. decembra, na sastanku Izvršnog komiteta UEFA.

Srbija i Albanija su na taj način došli na korak do organizovanja turnira sa 16 ekipa koja se održava na svake dve godine.

Belgija i Turska su ranije pokazali interesovanje da organizuju isti turnir, dok su se Srbi i Albanci udružili počev od maja ove godine da organizuju 31 utakmicu.

Armand Duka, lider albanskog saveza i potpredsednik UEFA kaže da je ovo „100 posto fudbalski projekat, sa veoma dobrom političkom porukom“.

Srbija i Albanija su svoje političke nesuglasice, uglavnom zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, preneli i na svet fudbala, gde se desio incident sa dronom na Marakani pre deset godina tokom meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nešto skorije je bilo incidenata i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj kada je albanski fudbaler suspendovan zbog uvreda i skandaloznih poruka između ostalog i protiv Srba.

BONUS VIDEO: Gol Bonifejsa za pobedu 4:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar