Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Provereni štoper zbog pokidanih ligamenata kolega će gotovo sigurno propustiti Svetsko prvenstvo, pa selektor Dragan Stojković traži alternativu u defanzivi.

Uroš Spajić pokidao je ligamente kolena i očekuje ga duža pauza, zbog koje će izvesno propustiti Mundijal u Kataru.

Štoper reprezentacije Srbije povredio se u duelu njegove Kasimpaše i Bešiktaša, a selektor Dragan Stojković Piksi neće moći da računa na njega u Ligi nacija, koja se igra u junu, kao i kasnije na Svetskom prvenstvu od 21. novembra do 18. decembra.

Povreda iskusnog, 29-godišnjeg štopera otvorila je mesto za jednog defanzivca u timu. Iako nije bio standardni reprezentativac, Spajić je bio važan šraf nacionalnog tima, o čemu svedoči podatak da je u meču protiv Portugala bio prvi izbor sa klupe kada se povredio Miloš Veljković.

Uroš Spajić, Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Kao neko ko se najviše nametnuo od defanzivnih igrača u poslednje vreme je mladi štoper Crvene zvezde Strahinja Eraković. Prošao je sve mlađe selekcije Srbije, a ove sezone je za crveno-bele odigrao 36 mečeva u Superligi i Ligi Evrope. Pored sebe u Zvezdi ima Aleksandra Dragovića, od koga dosta uči, što se najbolje pokazuje na terenu.

PROČITAJTE JOŠ

Kvalitet i zrelost Eraković je pokazao i na nedavno odigranom 167. večitom debriju, kada je dobio većinu duela sa Rikardom Gomešom, zbog čega je dobio pohvale trenera Dejana Stankovića.

„Monstruozan je bio, što bi rekli u Italiji. Strašan. Baš strašan. U nekim momentima je izgledao kao da ima jedno 28, 29 godina i jedno 300 utakmica iza sebe. Kako je čitao igru, zatvarao prostor, postavljanje, duel, otvoren teren. I licem i leđima igra podjednako, to sam pričao. On to stiže. Jedna sigurnost, mogu da kažem, za sve nas. I neko ko će napraviti izuzetnu karijeru“, rekao je strateg crveno-belih.

Piksi nije otkrivao da li planira da pozove Erakovića na naredne skupove, ali je istakao kako je talentovanog štopera primetio pre više od godinu dana.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

„Prošle godine, možda je bio neki januar dok još nisam ni postao selektor, rekao sam Dejanu Stankoviću za Erakovića. Rekao sam mu da sam ga gledao na nekim utakmicama i da dečko zaista pokazuje odličan potencijal. Drago mi je da nisam pogrešio i da on strašno dobro napreduje“, rekao je Piksi nakon Zvezdinog meča sa Rendžersom u Ligi Evrope.

Osim Erakovića, pominje se da bi još jedan 21-godišnjak mogao da dobije poziv selektora. U pitanju je Sava Aranđel Čestić, koji je u januaru iz Kelna prešao u Rijeku. Sava je već debitovao za prvi tim Srbije, pošto je Piksi „eksperimentisao“ u prijateljskim mečevima sa Jamajkom i Japanom prošle godine.

Kada je reč o mladima, u fokusu selektora mogao bi da bude i Erhan Mašović, koji igra za Bohum u Bundesligi. Srpski štoper upisao je 20 nastupa za klub ove sezone, a osim u Bohumu igrao je i u Čukaričkom, Trencinu, Brižu i Horsensu.

PROČITAJTE JOŠ

Od iskusnijih na radaru Stojkovića mogli bi da budu Nikola Maksimović i Nemanja Milunović. Maksimović igra za Đenou, a tokom sezone kuburio je sa povredom. Za nacionalni tim ima 23 nastupa, ali je poslednji put u sastavu bio u septembru 2020. godine. Piksi na njega nije računao do sada, tako da su male šanse da se ta odluka promeni.

Sa Milunovićem je drugačija priča, pošto je bivši štoper Zvezde nezamenjiv u Alanji, sa kojom je na visokom šestom mestu u turskoj ligi. Ne bi bilo iznenađenje da Milunović, koji ima i četiri nastupa za selekciju Srbije, ponovo bude među „orlovima“. Poslednji meč za nacionalni tim odigrao je oktobra 2019. godine, bio je to prijateljski meč protiv Paragvaja.

Milunović se odlično snalazi kao centralni defanzivac u formaciji sa tri štopera, koju inače i forsira selektor. Očekuje se da Piksi isproba nekoliko igrača i formacija u Ligi nacija na leto, kako bi doneo najbolju odluku oko toga koga povesti na Mundijal.

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar