Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Transfer saga oko eventualnog odlaska Sergeja Milinkovića Savića iz Lacija dobiće u zimskom prelaznom roku još jedan nastavak.

Reprezentativca Srbije već godinama sele u druge klubove, priča se o basnoslovnim ciframa, a Sergej i dalje nosi dres rimskog giganta.

Sada su aktuelne priče o prelasku u PSŽ i Mančester junajted, a sve je nedavno podgrejano zbog izjava Mateje Kežmana o njegovom odlasku.

„Uz svo poštovanje prema Laciju, Sergej je igrač za veliki klub u budućnosti. Siguran sam da će uskoro doći vreme za novu avanturu i nove snove. Juve je, po mom mišljenju, i dalje veliki klub i mislim da je čast za bilo koga da igra za taj klub. Videćemo šta nam donosi sutra, kakav će nam put Bog pokazati“, rekao je nedavno Kežman podižući veliku prašinu.

I dok se svakodnevno licitira novom destinacijom, oglasio se i otac srpskog fudbalera Nikola, koji je izneo potpuno drugačije gledište.

PROČITAJTE JOŠ

„Uvek postoje te glasine, ali je predsednik Lacija Klaudio Lotito odlučio da ga zadrži. Sergej je srećan i spreman je da ostane“ rekao je njegov otac za „A Bolu“.

Teško je predvideti ishod čitave situacije, ali je pitanje šta je u ovom trenutku najbolje za samog Milinkovića-Savića.

Deluje da postoje dva puta za srpskog vezistu. Jedan ga vodi ka mestu legende Lacija i opasnosti da celu karijeru provede u osrednjosti, a drugi u veći klub u kojem će se boriti za trofeje, ali u kojem će morati da se izbori za status.

Put do legende Lacija

Od kako je došao u Rim iz belgijskog Genka, pre više od šest godina, Sergej se nametnuo kao jedan od lidera ekipe.

Sa 212 odigranih utakmica i 42 gola već je stao u red igrača koji ulazi u konkurenciju za brojne klupske rekorde.

Njegov saigrač Štefan Radu je ušao u istoriju sa 416 mečeva u dresu Lacija kao igrač koji je zabeležio najviše nastupa za rimski klub za 13 sezona.

Srpski igrač je na pola tog broja kako odigranih mečeva, tako i vremena provedenog u klubu. Možda je dostizanje mesta broj jedan daleko, ali bi bi uz golove i eventualne trofeje mogao da postane jedan od velikana nebeskoplavih.

Upravo je priča o borbi za trofeje ono što bi mogao da bude kamen spoticanja.

Za vreme boravka u Rimu, Srbin je osvojio tri pehara. Jedan Kup Italije i dva Superkupa, solidan su učinak za klub koji je dugo van glavnih tokova u borbi za trofeje, ali se postavlja pitanje da li to zadovoljava ambicije srpskog veziste.

Sergej Milinković-Savić transfer Real Madrid
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Samo jedno četvrto mesto koje donosi plasmanu Ligu šampiona malo je za igrača njegovog kalibra i talenta. Godinama unazad je Lacio morao da se zadovoljava igranjem u Ligi Evrope, što je dovelo do toga da Sergej ima samo jedno učešće u grupnoj fazi najjačeg klupskog takmičenja.

Ni ove sezone situacija ne izgleda sjajno jer su Rimljani na polovini prvenstva sedmi sa sedam bodova manje od četvrtoplasiranog na tabeli, ali je prvenstvo takvo da mnoge ekipe igraju u serijama, pa je daleko od toga da Lacio ne može da stigne do željene pozicije.

Upravo je pad Juventusa koji je bio neprikosnoveni vladar italijanskog fudbala donelo novu dinamiku u borbi za titulu i otvorilo mogućnosti da se uključe ekipe poput Atalante ili da se Milan vrati sa margine.

Dolazak Mauricija Sarija bi mogao da bude prvi korak ka tome ukoliko Lotito bude imao strpljenja sa njim, a najave Sergejevog oca da je srećan u Rimu i da ga predsednik želi u klubu bi mogao da bude znak ozbiljnih ambicija.

Svetla velike pozornice

Ipak, postoji i druga strana priče. Bez obzira na nagoveštaje promena unutar kluba, Lacio je svih ovih godina bio daleko i od borbe za plasman u Ligu šampiona, da bi Sergej tek tako počeo da veruje u promenu.

Želje velikih klubova da ga vide u svojim redovima koje su do sada zastajale pred zidom velikih finansijskih apetita Lotita, pokazuju da za Srbina ima mesta na najvećoj sceni.

PSŽ, Mančester junajted, Juventus i mnogi drugi timovi su ekipe sa koji se dobija instant ulaznica za Ligu šampiona, igranje sa najvećim zvezdama svetskog fudbala i mnogo unosnije ugovore.

Sergej Milinković-Savić na meču sa Interom, Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Ali ono što je najbitnije, šansu da se dodatno profiliše kao igrač, nadogradi svoj talenat i dobije priliku da igra najznačajnije utakmice svetskog fudbala.

Takva odluka za sobom povlači i određeni rizik. Sergej jeste izuzetno talentovan fudbaler, ali je po mnogo čemu specifičan. Uvek postoji opasnost da se ne uklopi u sistem novog trenera, ili mu ne legne nova sredina, a iz slučajeva kao što su Kutinjo, veliki novac ne znači i sigurno mesto u ekipi.

Zato je bitno da ukoliko se odluči da promeni sredinu pažljivo odmeri sve ponude i uzme u obzir i konkurenciju na poziciji, profil trenera, kluba i sve faktore, pre nego što ga glamur velike scene povuče za sobom.

Bilo kako bilo, pred srpskim reprezentativcem je velika odluka. Ima 26 godina, i ako ne ove zime, onda na kraju sezone bi trebalo da prelomi i reši svoj status za narednih nekoliko sezona kako bi moga da se posveti samo fudbalu.

BONUS VIDEO Divljački start Ronalda na utakmici protiv Njukasla

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar