Foto: Starsport

Srbija i Španija su u četvrtak uveče u Beogradu odigrale nerešeno bez golova u Ligi nacija.

Španija je došla kao prvak Evrope i u skoro najjačem sastavu, Srbija pak oslabljena sumnjivim otkazima igrača i turbulencijama u Fudbalskom savezu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan, dva pred meč Jovan Šurbatović koji je godinama bio generalni sekretar, rekao je da je bio „poražen što je Piksi ostao selektor posle Nemačke“, dok je odlazeći direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga i sam izneo pokoji red kritika na račun selektora.

„Taj neuspeh ne može da se brani ucenama, već preuzimanjem lične odgovornosti bez obzira na visine ugovora selektora i njegovih direktora. Sujeta, osionost i nedostatak samokritike preplaćenih ‘stručnjaka’ dovela je do toga da nam se najbolja selekcija za kratko vreme prepolovi. Igrači su bili i ostaju žrtve njegove nestručnosti i arogancije“, rekao je Tanjga.

Publika na Marakani je rekla šta misli zvižducima pre meča na račun Piksija. I sve to je bila samo uvertira za meč sa Španijom, prvi zvanični koji je Srbija igrala od ispadanja u grupi na Evru. Pred taj turnir Piksi je pričao da „grupu moramo da prođemo“ i da nema alibija. Pričao je i da tu nije imao situaciju kao pred Katar, kada je bilo mnogo problema s povređenim igračima.

Foto: Starsport

Uspeh je, kao što je poznato, izostao. Čijom krivicom, to neka analiziraju stručnjaci. Ono što je bilo vidljivo i ne baš stručnom oku je da Srbija nije igrala dobro.

Videli smo i kad se navijač zbog toga naginje ka Piksiju na stadionu i pita ga onako u očaju šta se dešava i zašto nas i Slovenci muče.

Tako dođemo do septembra kada se na Piksijev poziv odazovu skoro isključivo rezervisti i odigraju veoma dobro. Borbenost, želja, hrabrost, sve je bilo na nivou dok se „orlovi“ nisu poumarali na terenu, a Španija krenula da veze.

Onda je bilo problema, ali ko probleme ne očekuje protiv najboljeg tima na kontinentu, taj živi u iluziji.

Ima tu više pozitivnih stvari koje valja istaći, pa zato nije jasno zbog čega je Piksi rešio da zvuči kao da se pravda za Evro i neuspeh tamo, i da deluje kao da krivicu svaljuje na igrače koji su igrali taj turnir.

Foto: Starsport

„Meni je ono što je najvažnije, to je da reakcija ovih igrača i tu neku mladost koju smo videli, sve ono što se dešavalo u tom taktičkom smislu. Vraćam se na disciplinu. Da se vratim za Nemačku, bilo je momenata kad si hteo iz kože da izađeš jer igrači, koje neću da pominjem, jednostavno ne poštuju to što se traži. Normalno da imaš problem, ali ovako kad igraš, kad poštuješ ono što se traži“, kazao je Piksi posle Španije.

Pa, selektore, Vi ste zvali te igrače koji su igrali u Nemačkoj, nismo mi.

„To je sasvim drugo, može da se izgubi utakmicu, nije to garancija. Ekipa mora biti organizovana maksimalno od prvog do poslednjeg minuta sa ciljem da ostvari rezultat i doći će nagrada za tu požrtvovanost. Da se ne vraćam na analizu kad su me kritikovali, da se vratim na Sloveniju, to je interna stvar kad vidiš neke stvari, dođe ti da se ubiješ. Nešto što je nedopustivo, a to se dešavlao. Sve te neke poruke kad kažeš, treba da igraš kako ti kažem, a ne kako misliš. O tome se radi“, pričao je dalje Stojković o istoj temi.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ako je pomena vredno to što je Srbija odigrala jedan dobar period meča protiv Engleza (i na kraju svejedno izgubila 0:1), onda u redu, dok se jedva zatresla mreža Slovenije u nadoknadi, a danski gol ostao netaknut protiv nas. To su tri utakmice i ako jedan igrač ili nekoliko njih pravi probleme u jednom meču, za drugi se već pravi drugačiji plan bez njih, zar ne?

Naveo je Piksi posle Španije još i da mu je puno srce kad vidi kako se „momci bore, ginu, kad vidi tu neku želju i strast na terenu“.

Evo stoga još jednog pitanja: Je l’ to znači, selektore, da na neki način prozivate svoje igrače sa Evra i kažete da se nisu borili u Nemačkoj?

Ako to nije to, onda ovo pitanje možemo da zanemarimo, ali ako se okrivljuju igrači i to postane matrica posle svakog neuspeha, onda imamo problem koji neće rešiti jedna solidna partija i remi sa prvakom Evrope.

BONUS VIDEO: Dušan Tadić – prvi gol u sezoni 2024-25

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare