Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi polako ali sigurno u samu završnicu, do kraja turnira preostalo je još sedam utakmica nakon kojih ćemo dobiti novog šampiona.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Preostale su još četiri četvrtfinalne i dve polufinalne utakmice, kao i borba za titulu prvaka, a prva dva meča donose i dva istinska spektakla. Domaćin Nemačka će do meča za finale morati da preskoči Španiju (Štutgart, 18.00), možda i najbolju selekciju EURO 2024, dok će Portugal i Francuska odmeriti snage u Hamburgu od 21.00.

Utakmica u Štutgartu doneće sudar dve ekipe koje su najviše prikazale u dosadašnjem toku šampionata.

PROČITAJTE JOŠ...

Nemačka je grupnu fazu završila kao prvoplasirana u grupi A sa sedam bodova, mada je senku na dve odlične partije protiv Škotske (5:1) i Mađarske (2:0) bacio remi sa Švajcarcima (1:1) u poslednjem kolu.

Kao prvoplasirani iz svoje grupe Nemci su dalje išli na Dansku, i odigrali siguran meč u kom su Kai Haverc sa penala i Džamal Musijala tresli mrežu rivala za 2:0, pa su do osam najboljih stigli sigurno i dominantno.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

No, ovog puta sa druge strane će stajati ekipa koja će na megdan izaći sa namerom da se nadigrava, što će biti prvi put na turniru da Nemci neće imati ulogu apsolutnog favorita.

Španci su u grupi B na tri meča zabeležili isto toliko pobeda, no impresivniji je način na koji su to učinili. Prvo su sa 3:0 „pregazili“ Hrvatsku, potom su u drugom kolu nakon fantastičnog prodora prve zvedze tima Nika Vilijamsa i autogola Rikarda Kalafjorija savladali Italiju, uz odličan meč tokom kog su mogli da do vrha napune mrežu Đanluiđija Donarume (imali su čak 20 šuteva ka golu rivala).

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

U trećem kolu rezervna postava „crvene furije“ bila je bolja od Albanije sa 1:0. Na to su se nadovezali Španci sa 4:1 protiv Gruzije.

Ukupno, na četiri meča uputili su 84 udarca ka golu rivala, od čega je 29 išlo u gol, dva puta su zatresli okvir gola…

Ovo će biti 27. duel dva tima u istoriji, a Nemci su za nijansu uspešniji – devet puta su slavili, devet mečeva je završeno remijem, dok su Španci odneli osam pobeda. Pravdu na ovom meču deliće Entoni Tejlor iz Engleske.

A pobednik ovog duela igraće protiv pobednika duela dva… nije pogrešno reći najčudnija tima Evropskog šampionata, Portugala i Francuske.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Portugalci su u konkurencije Turske, Gruzije i Češke zauzeli prvo mesto – prvo su Čehe dobili 2:1 golom u sudijskoj nadoknadi, zatim Tursku pregazili sa 3:0 i potvrdili prvo mesto, pa su nezainteresovano ušli u meč koji je motivisana Gruzija dobila 2:0.

Iako se u timu nalazi Kristijano Ronaldo, tu su i Bernardo Silva i Bruno Fernandeš, prva zvezda je, zahvaljujući spektakularnoj partiji protiv Slovenije u osmini finala, golman Diogo Košta. Čuvar mreže je postao prvi golman koji je u jednoj penal seriji odbranio tri penala, prvi golman koji nije primio gol u penal seriji i prvi koji je sačuvao mrežu na meču na kom su viđeni produžeci i penali.

To mu je donelo i status prve zvezde dosadašnjeg toka šampionata, i Košta bi trebalo da bude glavni faktor u zaustavljanju Francuske predvođene Kilijanom Mbapeom.

A da stvar bude još neobičnija, sa druge strane će biti ekipa koja nije postigla nijedan pogodak od početka turnira. Francuska je u grupnoj fazi slavila jednom (protiv Austrije, 1:0), dva puta remizirala (Holandija 0:0, Poljska 1:1), a do ta dva gola stigli su autogolom Maksimilijana Vobera iz Austrije, te penalom u remiju sa Poljske koji je iskoristio Mbape.

Usledio je meč sa Belgijom i ponovo autogol, ovog puta Jana Vertongena. Imali su Francuzi nekoiko dobrih napada, ali su Mbape, Antoan Grizman i ekipa ostali „kratki“ i nisu ogroman kvalitet koji poseduju uspeli da pretoče u iole konkretniji rezultat.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Sa druge strane, pokazali su Francuzi da i te kako dobro mogu da igraju na rezultat, pa nas očekuje na prvi pogled krajnje neizvestan duel.

Takođe, biče zanimljivo ispratiti i direktan okršaj nekadašnje zvezde Real Madrida, Kristijana Ronalda, i nove udarne igle „kraljevskog kluba“, Kilijana Mbapea.
Jedno je sigurno – čeka nas krajnje zanimljivih 180 (ili više) minuta fudbala u Štutgartu i Hamburgu. Na ljubiteljima najvažnije sporedne stvari je da odaberu stranu, zavale se u fotelju i uživaju u najboljem što evropski reprezentativni fudbal može da ponudi.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar