Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na krilima srpsko-hrvatskog tandema Hofenhajm je trijumfalno otvorio novu sezonu Bundeslige na gostovanju Kelnu - 3:2 (2:1). Tri gola postigao je Andrej Kramarić, a kod odlučujućeg u zaustavnom vremenu asistirao mu je Mijat Gaćinović.

Nije mogao lepši start da zamisli Gaćinović u novom klubu na startu nemačkog šampionata.

Posle pet godina provedenih u Ajntrahtu iz Frankfurta došlo je vreme za rastanak, s obzirom na to da Mijat nije dobijao dovoljan broj minuta kod trenera Adija Hitera.

PROČITAJTE JOŠ

I presekao je srpski reprezentativac da je vreme za novo poglavlje u karijeri, a čim se početkom avgusta javio Hofenhajm koji je redovni učesnik evrotakmičenja, dileme nije bilo.

Mijat Gaćinović je u intervjuu za Nova.rs pričao o emotivnom rastanku s Ajntrahtom i Filipom Kostićem s kojim je nerazdvojan, o ambicijama s Hofenhajmom, a jasno je da je neizbežna tema sa standardnim reprezentativcem bio istorijski meč Srbije u Oslu 8. oktobra sa Norveškom.

Da li ste zamišljali lepši start od ovog? Pobeda krunisana asistencijom i to u nadoknadi vremena na gostujućem terenu…

Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

„Jako važna pobeda, bitno je da se dobro krene. Mislim da smo zasluženo pobedili, šteta bi bilo da smo osvojili bod jer smo vodili tokom čitavog meča. Primili smo gol pred kraj, ali je ekipa pokazala reakciju i postigla još jedan. Eto, namestilo se da budem asistent, a Kramarić trostruki strelac. Za mene je jako dobro što sam na ovaj način ušao u novu sezonu  Bundeslige“, priča nam Mijat kog smo zatekli u vožnji od Hofenhajma ka Frankfurtu.

Izgleda da ne možete bez Frankfurta, čim ste se dan posle uputili tamo?

„Supruga i sin su mi i dalje tamo. Ja sam ovde u hotelu, pa dok ne rešim sve oko kuće do tada sam na relaciji Hofenhajm – Frankfurt, to je sat i malo jače kolima“.

Sigurno ćete iskoristiti priliku da se vidite sa bivšim saigračima, pre svega sa Filipom Kostićem?

Foto; EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

„Kako da ne. Već smo se dogovorili da se vidimo. Sa Kostićem sam bio nerazdvojan, znali smo pola dana zajedno da provedemo. Dođemo zajedno ranije na trening, posle ručamo, pa igramo igrice dok nas trener ne istera, onda teretana i tako sve u krug“.

Jasno je da je rastanak bio emotivan. Da li je bilo suza, kome je teže palo što odlazite posle pet godina iz Ajntrahta?

„Iskreno, jako teško sam to podneo. Meni je sigurno bilo najteže. Ipak sam bio pet godina u klubu, osvojili smo Kup, igrali polufinale Liga Evrope, prelepe uspomene me vežu za taj klub. Poseban odnos sam imao sa mnogima u klubu, sa navijačima, svi mi nedostaju, ali došlo je vreme za rastanak. U pravo vreme sam promenio klub i mislim da sam napravio pravi izbor prelaskom u Hofenhajm“.

PROČITAJTE JOŠ

Ostali ste u dobrim odnosima i sa trenerom?

„Kako da ne. Sve vreme sam imao korektan odnos sa Adijem Hiterom, tako smo se i rastali. Zaista, kada sam u klubu saopštio da je vreme da idem dalje, svi su bili maksimalno korektni i rastali smo se u super odnosima. Evo, ja i sada idem do Frankfurta, pratim Ajntraht, prate oni mene“.

Znači, „pale“ su čestitke na asistenciji i pobedi protiv Kelna?

„Jesu, kako nisu. Toliko poruka sam dobio, da se više i ne sećam ko mi je prvi čestitao“.

Kakve su ambicije Hofenhajma u novoj sezoni?

„Glavni razlog što sam izabrao Hofenhajm je ofanzivan i atraktivan fudbal. Uvek napadaju Evropu, da li je to Liga šampiona ili Liga Evrope. Uvek je cilj da se izbori učešće u Evropi. U Nemačkoj je jaka konkurencija, teško je da se izbori evro-takmičenje, ali Hofenhajmu to uspeva“.

Bajern je demonstrirao silu na startu, „trojku“ je upisao i Dortmund, ali se čini da Bavarcima niko ništa ne može? Mislite da će uzeti i devetu „salataru“ u nizu?

„Jako, jako teško će im neko nauditi. Recimo da to može jedino Dortmund, koji ima veliki broj mladih igrača, vratio se i Rojs iz povrede, ali… Mnogo je moćan Bajern, impresionira me to što oni ne staju na 5:0 ili 6:0, već svi rade sve. I ofanzivno, i defanzivno. E, to je neverovatno. Gledam ih kako stoje iza lopte, stvarno su neverovatni i u odbrani, i u napadu. Fizički su jako spremni, teško da bilo ko može da im pripreti. Jer, igrači Dortmunda su mladi, i s njima uvek ima oscilacija, toga nema kod Bajerna“.

Pročitajte još: Srpski trener napustio Legiju pred meč sa prvakom Kosova

Holan je otvorio sezonu s dva gola u pobedi Dortmunda nad Menhegladbahom, ali je i Mitrović dvaput pogodio u metu protiv Lidsa (3:2), da li si stigli da ispratite?

„Jesam, kako nisam. Video sam da je Mitar dao dva gola protiv odlične ekipe. Lids je zaista kvalitetna ekipa, i raduje me što je Mitrović nastavio da daje golove. To je super i za njega i za Srbiju, da trese mreže. Holand takođe redovno pogađa, navikli smo svi na to“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sigurno da vas ne raduje to što je Holan u formi. Bliži se 8. oktobar i meč decenije u Oslu, može li Srbija da eliminiše Norvešku, kasnije da bude prava u finalu baraža i plasira se na Evro posle 20 godina?

„Najbitnije je kako mi izgledamo, ne treba da gledamo Norvežane. Činjenica je da su razbili Irce 5:1 u gostima, ali su pre toga kod kuće izgubili od Austrije. Znači, može da se igra sa njima. Nisu nepobedivi. Upravo će ta Austrija da nam posluži kao „recept“ kako s Holanom i ekipom. Mislim da smo po kvalitetu bolji od njih. Individualno smo takođe jači, tako da ne sumnjam u naš prolaz dalje. Biće napeta utakmica, niko neće ubedljivo da pobedi. Očekujem da posle u finalu budemo pravi i da odemo na Evropsko prvenstvo“, poručio je na kraju razgovora Mijat Gaćinović, s kojim smo proveli gotovo pola puta od Hofenhajma do Frankfurta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar