Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Posle kratke pauze i Nemci večeras (20.30) "pale mašinu", startuje nova sezona Bundeslige, u kojoj će kao i obično, glavni konkurent za titulu biti Bajern Minhen.

PROČITAJTE JOŠ

Nanizali su strašni Bavarci osam uzastopnih titula ko od šale i teško da bilo ko može da im stane na put.

Dortmund se opasno pojačao, doveli su Brazilca Renijea iz Real Madrida, stigao je i Toma Menije iz Pari Sen Žermena, ostao je Džejdon Sančo.

Ipak, sva ta silna pojačanja ne garantuju da će uspeti da svrgnu s trona suverenog vladara Bajern iz Mihena, to je stav iskusnog srpskog stručnjaka Dragoslava Stepanovića, koji živi u Nemačkoj, a s velikim uspehom je vodio Ajntraht.

Ostaje žal što samo u Minhenu na otvaranju nove sezone protiv Šalkea neće biti publike na tribinama…

Bajern favorit

Kreće Bundesliga – večeras (20.30) šampion Nemačke i Evrope, Bajern, čeka Šalke na Alijanc areni, a imajući u vidu kako su Bavarci završili prethodnu sezonu, gostima se loše piše. To kažu i kvote: kec je 1,15, a kombinazzija 1&4+ 1,68. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern – Šalke.

„Razočarani su bili svi u Bajernu, pre svih Hans Flik, kada je posle konferencije za štampu saznao da neće biti navijača jer se povećao broj zaraženih koronavirusom u Minhenu. Kakva šteta, da tim koji je uzeo tri titule prethodne sezone ne može da bude nagrađen aplauzom za takav podvig. Ali, samo u Minhenu neće biti publike, na svim ostalim utakmicama Bundeslige hoće. I odmah da vam kažem, izvlači se lutrija, tako se odlučuje ko će dobiti tu privilegiju da bude uz svoj tim. Recimo, Ajntraht je prodao oko 25 hiljada godišnjih ulaznica, klub je od grada tražio da meču na otvaranju prisustvuje 11.5000 gledalaca, ali su odbijeni i na tribinama će se naći svega 6.500 srećnika. Identičan scenario biće preslikan i na sve ostale mečeve“, otkriva za Nova.rs Dragoslav Stepanović.

Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Nekadašnji trener Ajntrahta i Vojvodine nema dilemu da je Bajern za koplje ispred svih, bez obzira na to što su se „milioneri“ značajno pojačali, dok je „kostur“ tima ostao netaknut.

„Lepo je ovog leta Dortmund kupovao, pojačali su tim, ali je Bajern kao i na startu svake sezone favorit za sve trofeje. Bavarci uvek kažu da idu na sve tri titule, i na kraju uvek nešto osvoje. S druge strane, trener Dortmunda Lusijan Favr je skromno poručio da Borusija ide da uzme Kup. Ali, ni to nije izvesno jer već u 2. kolu može da im dođe Bajern, i tu bi priča mogla da se završi. Dortmund ima veliki broj mladih fudbalera koji igraju u sistemu toplo-hladno, nisu konstantni kao što je slučaj s iskusnim igračima Bajerna“, apostrofira srpski trener.

Stepi: Nesrećnik Levandovski

Ubojiti golgeter Bajerna Robert Levandovski je minule sezone postigao fascinantnih 55 golova na 46 mečeva, ali mu neće biti dodeljena „Zlatna lopta“ zbog pandemije koronavirusa. Takva odluka doneta je na startu pandemije, pa je prava šteta što će Poljak ostati uskraćen za najprestižnije priznanje u fudbalu.

„Tragedija, tuga, Robert baš nema sreće. Zaslužio je Levandovski sve nagrade koje mogu da mu se dodele jer je obeležio sezonu u Ligi šampiona i Budnesligi, kao i Kupu Nemačke. Ipak, ima nagoveštaja da bi naknadno mogla da mu se dodeli „Zlatna lopta“, kaže Stepanović.

Na pitanje da li Šalke i Matija Nastasić imaju večeras šanse protiv ubojitog Levandovskog i drugova, Stepanović odgovara:

„Jako, jako teško. Šalke je na kraju prošle sezone posle restarta prouzrokovanog koronom, izgubio 16 uzastopnih utakmica, što je nedopustivo. Da nisu imali solidan broj bodova iz prvog dela sezone, sigurno bi ispali u Cvajtu. Sa Alijanc arene su otišli Kutinjo, Alkantara i Perišić i vidićemo kako će se to odraziti na ostatak tima. I sa Alabom se vode pregovori, Salihamidžić mu je jasno rekao da ne može da dobije ugovor kao Levandovski i Nojer koji su najplaćeniji. Poručeno mu je: ‘Uzmi ili ostavi’. Sad je on na potezu. Uli Henes je njegovog menadžera nazvao piranom, baš ćemo da vidimo kako će se čitava priča završiti“, ističe Stepanović.

Kada je reč o Srbima u Bundesligi, Marko Grujić je napustio Hertu i vratio se u Liverpul, Mijat Gaćinović je prešao u Hofenhajm, dok je Filip Kostić ostao u Ajntrahtu, Miloš Veljković u Verderu, a Matija Nastasić u Šalkeu.

Stepi je otkrio kakva očekivanja ima od naših reprezentativaca u nemačkom prvenstvu.

Foto: EPA-EFE/RONNY WITTEK

„Žao mi je što je Grujić otišao iz Berlina, mislim da je pogrešio. Odigrao je odličnu sezonu, ustalio se, a Liverpul ima prejaku sredinu. Gužva je tamo i ne znam da li će igrati. Za igrača kakav je on je najbitnije da igra konstantno, a ne da dobija šansu na „kašičicu“, da igra pet minuta. Gaćinović je na raskrsnici. Izgubio se pred kraj u Ajntrahtu, nije više znao šta radi, kada treba da doda, kada da šutne. I otišao je u Hofenhajm. Sada je na novom početku, mora da iskoristi šansu ili će biti u problemu. Na njemu je da pokaže da li je onaj šampion sveta sa Novog Zelanda ili će pasti u zaborav. Što se tiče Kostića imao je dve fenomenalne sezone i bio je najbolji igrač Ajntrahta s dvostrukim brojem golova i asistencija, samo… Ključno je kod njega da li se odmorio, pošto je poznato da se na utakmicama nikada ne štedi i da šparta napred-nazad“, objašnjava Stepanović.

Trka za novog prvaka Nemačke startovaće večeras (20.30) i već tada će se jasno videti da li je Bajern i dalje onako surov kao protiv Barselone, čiju je mrežu izrešetao neverovatnih osam puta, kao i da li Šalke ima snage i ambicije da se bori za sredinu tabele Bundesligi, ili će se ponovo boriti za goli život.

BUNDESLIGA, 1. KOLO

petak:

Bajern – Šalke 20.30

subota:

Ajntraht Frankurt – Bilefeld 15.30

Keln – Hofenhajm 15.30

Štutgart – Frajburg 15.30

U. Berlin – Augzburg 15.30

Verder – Herta 15.30

Dortmund – Menhengladbah 18.30

nedelja:

Lajpcig – Majnc 15.30

Volfsburg – Leverkuzen 18.00

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar