Augzburg, gradić u blizini Minhena u kojem je baza fudbalske reprezentacije Srbije tokom Evropskog prvenstva 2024. u Nemačkoj, ima jedva 300.000 duša, od kojih je tek par hiljada Srba, ali zato ima dva naša Kulturno-umetnička društva - "Drina" i "Sveti Sava".

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Gotovo svi ovde znaju šta su jelek, anterija i opanci, a skoro svaki deseti član(ica) srpske zajednice se aktivno uključi u kolo.

Kada su nam rekli da se u Augzburgu održava „srpsko veče“, a šta drugo da uradimo nego da na slobodan dan reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu posetimo ovu manifestaciju.

PROČITAJTE JOŠ

U kolima našeg domaćina Dragana na putu ka Letnjem festivalu folklora „grme“ telefonski pozivi. Neko ga uporno zove, i zamislite čuje se pesma „Požuri, Dragane, Dragane“. Dragan žuri, malo zbog folklora, a malo i zbog onog ko ga zove. Slutite ko je, ne moram da pišem.

Na festovalu nas dočekuje Milomirka Božić, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Drina“ iz Augzburga.

KUD Drina Augzburg Foto: Žikica Babović/Nova.rs

„KUD postoji od 2012. godine i imamo 180 aktivnih igrača. Imamo pet sekcija, školicu, dečju grupu, omladinsku, izvođačku i rekreativnu, znači veterane. Članovi su nam iz Augzburga, Memingena i Ulma“, objašnjava nam Milomirka dok zateže jelek, jer treba i sama da izađe na binu.

Najmlađi članovi folklora dobijaju najveću podršku. Opanci im veliki, jelek kao suknja, šajkača im prekriva pola lica, ali predaje nema. Aplauz mora da se zasluži.

KUD Drina Augzburg Foto: Žikica Babović/Nova.rs

„Na ovoj manifestaciji, Letnji festival folklora, došli su nam KUD Sveti Sava iz Augzburga, naše komšije, Srpski centar Štutgart, što nam je veoma drago, jer to je prvi put, oni su veliko društvo. I po prvi put su nam došli ‘Vukovi’ iz Raštata. Eto, malo smo se skupili da pokažemo šta vežbamo“, kaže Milomirka.

Na Festivalu folklora bilo je prisutno bar 600 ljudi. Ali „Drina“ često i gostuje, nije aktivna samo u Augzburgu.

KUD Drina Augzburg Foto: Žikica Babović/Nova.rs

„Poslednje gostovanje nam je bilo u Beogradu. Pre toga smo bili u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj… Volimo da putujemo, ali volimo i da nam gosti dođu“, kaže gospođa Božić, predsednica KUD „Drina“.

Svojim očima smo se uverili da nemaju svi Srbi „dve leve“. Ovi pletu „po terenu“ i još dobiju aplauz.

Ne, aplauz, već ovacije.

PRIČE IZ NEMAČKE

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare