Foto: Instagagram /oblakjan

Najveća prepreka Srbije na meču protiv Slovenije (četvrtak, 15.00) biće Jan Oblak po mnogima jedan od najboljih, ako ne i najbolji golman planete, poslednjih godina. On i te kako ima veze sa Srbijom.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Oblak je čak pet puta proglašen za najboljeg golmana Primere (od 2016. do 2019, a onda i 2021. godine), a od dolaska u Atletiko je stigao do 100 utakmica bez primljenog gola posle samo 178 nastupa.

PROČITAJTE JOŠ

Odrastao je u planinskom gradiću Škofja Loka od tek 12.000 stanovnika i u klubu Ločan koji bi verovatno planeti ostao nepoznat da se on nije vinuo do takvih visina.

Već sa 10 godina je njegove kvalitete „snimila“ Olimpija koja ga dovodi u Ljubljanu.

„Moj otac je bio golman na amaterskom nivou. On je bio moj prvi idol. Kada bi imao utakmicu, ja sam stajao iza gola i bacao se u istu stranu kao on. Imao sam tri ili četiri godine i ljudima okolo je to bilo simpatično, ali ja sam stvarno želeo da budem kao on. Zimi je branio na turnirima ‘malog fudbala’ u Ljubljani, a ja sam u poluvremenu igrao fudbal sa sestrom (tri godine starija Teja, reprezentativka Slovenije u košarci, prim.aut). Ona je odlično šutirala, ali sam ja uspevao da odbranim. Primetio je to neko iz Olimpije i pozvao me da im se pridružim. Reč je o najvećem klubu u Sloveniji tako da sam bio presrećan“, poručio je jednom prilikom Oblak.

Sudbina je htela i da Oblaka pronađe Oblak – čuveni Branko Brane.

„Nije mi ni sin, ni rod. Samo sam ga ja iz Škofja Loke, odakle mi je majka, doveo u Olimpiju. I rekao mu: ‘Imaš prezime kao ja i vrata uspeha su ti poluotvorena’. Dao sam mu šansu, a on je danas izrastao u jednog od najboljih golmana na svetu. Uz to, izuzetno je pošten i dobar momak“, poručio je stariji Oblak jednom prilikom.

Ipak, Jan Oblak ima pravo plemenito poreklo u sportskom smislu. Tata Matjaž je bio golman lokalnog Šenčura, sestra Teja Oblak je takođe igrala za reprezentaciju.

Veliki značaj u njegovom razvoju je imala mama Stojanka, poreklom iz Republike Srpske, koja je u mladosti bila rukometašica.

Sudbina je htela da će dve najvažnije žene u njegovom životu postati Srpkinje jer mu je srce „uzela“ Olga Danilović, najbolja srpska teniserka.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Njih dvoje žive zajedno u Madridu, gde je srpska teniserka odlučila da trenira i da je postavi za bazu.

Prvi put je u javnosti njihova romansa potvrđena tokom Rolan Garosa 2023. godine, a Oblak je bio i na svakom Olginom meču u Parizu ove godine. To najbolje govori o tome koliko su bliski.

Ovako je Olga objavila da su zajedno.

„Samo sam vas čekala. Kada se osećaš lepo, sve je lepše, lakše, bolje, kada si ispunjen u svakom planu. Puno je tu sati, sati i sati na terenu, van terena, definitivno je lepo kada je van terena, možda može da bude bolje i na terenu, hajde tako da kažemo“, poručila je Danilović pre godinu dana.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO Dušan Tadić posle poraza od Engleske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare