Foto: FK Crvena zvezda

Prošle su 32 godine od one magle na "Marakani" i okršaja Crvene zvezde i Milana, a tek smo nedavno čuli kako se Italijani hvale navodinim trikovima kojima su se služili tada u Beogradu da bi prošli dalje.

Sa jedne strane su bili Savićević, Stojković, Stojanović, Najdoski, a sa druge Rajkard, Van Basten, Kostakurta, Maldini, Barezi.

PROČITAJTE JOŠ

Revanš meč osmine finala Kupa šampiona 1988. godine isprva nije trebao da bude odložen, ali se Paolo Taveđo, tadašnji direktor „rosonera“, hvalio da se poslužio lukavstvom.

Navodno je prevario glavnog arbitra meča Ditera Paulija, te je meč pomeren za dan kasnije u trenutku kada je Zvezda imala 1:0 nakon gola Savićevića, igrača više i kada ju je samo pola sata delilo od plasmana u sledeću rundu.

„Sudija Diter Pauli je prekinuo utakmicu i rekao mi da čekamo 45 minuta da vidimo da li će se magla podići. Otišao sam u svlačionicu, zapalio cigaretu i video četiri-pet mojih igrača da se tuširaju. Oni nisu znali da je utakmica samo privremeno prekinuta. Morao sam da reagujem očajnički, otrčao sam do sudije i rekao mu da ga nisam razumeo, da je moj engleski loš, da mi je karijera uništena… Otvorio je prozor, pogledao napolje i rekao mi: ‘U redu, igramo sutra'“, ispričao je nedavno Taveđo za jedan Milanov navijački sajt.

Otkrio je da je dugo čuvao tu „tajnu“.

„Nikome 20 godina nisam ispričao za to, ponašao sam se kao da je sve što se događalo bilo i predviđeno“.

Na kraju su se sve kockice sklopile Milanu, ponovljeni meč je završen remijem 1:1, a Italijani su bolje izveli penale i prošli dalje.

„Nisam mogao da zaspim te večeri, pa sam pitao recepcionara da mi preporuči najbolji noćni klub u Beogradu. Pozvao sam taksi i otišao tamo zajedno sa tadašnjim portparolom Gvidom Susinijem. Bilo nam je rečeno da će i sudija biti tamo… I zaista, pola sata kasnije ispred kluba je stigao beli mercedes iz kog su izašli Pauli, njegov pomoćnik, nekoliko devojaka i direktori Crvene zvezde. Sudija me je video i razmenili smo pogled koji govori ‘znam šta radiš i ti znaš da sam te video’. Nisam ništa rekao“.

Otkrio je i detalj koji je do danas znala samo ekipa Milana i glavni sudija meča:

„Peti penal je trebalo da šutira mladi Masimilijano Ćepelini koji je u produžecima zamenio Manarija. Tako je bilo zapisano na ceduljici sa izvođačima. Trener Saki je odredio momka da izvede potencijalno poslednji penal, a on nije smeo da kaže da nema hrabrosti za to. I tako se u petoj seriji, pri vođstvu 4:3 za nas, nonšalantno pojavio Rajkard da šutira peti penal iako je Ćepelini bio zapisan kao izvođač. Sudija Pauli je znao, ali nije smeo da kaže… Rajkard je pogodio, mi smo prošli, a u Zvezdi nisu bili svesni da je penal šutirao pogrešan čovek. Posle meča sam otrčao kod Frenkija i pitao ga otkud se on pojavio u petoj seriji. Odgovorio mi je: ’Isprva nisam hteo. Ali onda sam shvatio da bi Ćepeliniju bila završena karijera da je promašio taj penal’. Bila su to dva nezaboravna dana u Beogradu“, rekao je bivši funkcioner Milana.

Vladimir Cvetković, u to vreme generalni sekretar Crvene zvezde, demantovao je Paola Taveđa nazivajući njegovu priču „bezveznom“, „izmišljenom“ i „bez logike“.

„Rosoneri“ su se te godine prošetali do titule prvaka Evrope, baš kao i 2006. godine kada su Zvezdu izbacili u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a kasnije osvojili ovo takmičenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare