Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Navijači Crvene zvezde dobro pamte susrete sa Milanom, a utakmice protiv sedmostrukog prvaka Evrope bile su prilika da se napravi sjajna atmosfera, začinjena humorom.

PROČITAJTE JOŠ

Utakmicu iz 1988. godine, zapamćenu i po prekidu zbog magle, obeležila je bakljada, a lepa slika je napravljena i kada je zapaljeno na hiljade novina na severnoj i južnoj tribini.

Milan se izvukao jer je u revanš utakmici gubio sa 1:0 (prvi meč 1:1) pre nego što je zbog velike magle susret prekinut i nastavljen u novom terminu. Zvezda je opet bila bolja, ali su gosti izvukli 1:1 i prošli dalje posle izvođenja penala. Na kraju takmičenja su i trijumfovali u Kupu šampiona.

Sledeći susret dva kluba desio se 2006. godine, nakon afere „kalčopoli“. Zbog umešanosti u nameštanje utakmica Milan je kažnjen oduzimanjem bodova u Seriji A, a dobili su i zabranu igranja u Ligi šampiona.

Međutim, posle intervencije UEFA, „rosoneri“ su vraćeni u takmičenje i na žrebu izvukli baš Crvenu zvezdu.

Odluka UEFA iznenadila je i same fudbalere Milana koji su već naveliko uživali u odmoru kada im je javljeno da će u najkraćem roku morati nazad na posao. Vest nije naišla ni na naročito oduševljenje među Zvezdinim navijačima jer osim što su na žrebu dobili jednog od najtežih protivnika, izvukli su i klub za koji su svi mislili da neće imati pravo da igra.

Milan je slavio u prvoj utakmici sa 1:0 golom Pipa Inzagija, a u revanšu navijači Crvene zvezde javili su se sa jednom od najoriginalnijih koreografija viđenih na severnoj tribini, „UEFA mafiosi“, čime su poslali jasnu poruku šta misle o naknadnom ubacivanju Milana u takmičenje. Da stvar bude bolja, ali po Milan, „rosoneri“ su nakon trijumfa od 2:1 najpre obezbedili plasman u grupnu fazu, a zatim osvojili svoju, za sada, poslednju titulu šampiona Evrope.

Sjajnu atmosferu na revanšu protiv Milana, navijači Zvezde po običaju nisu preneli na neke naredne utakmice. Tako su u prvoj prvenstvenoj utakmici posle Milana, protiv Hajduka iz Kule, najverniji navijači raširili čuveni transparent „Zvezda se voli svakog dana, a ne samo protiv Milana“, aludirajući na mršavu posetu kada se igra domaća liga.

Tradicija punog stadiona na evropskim i polupraznog na domaćim utakmicama nastavila se sve do danas, a nakon utakmica sa Milanom, bilo je još varijacija na temu, poput „Zvezda se voli svakog trena, a ne samo protiv Rena“, ili „Zvezda se voli svakog dana, a ne samo protv Arsenala“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar