Luka Mitrović/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Očekuje se spektakl za pamćenje

Treći ovosezonski večiti derbi, od toga drugi u Evroligi, odigraće Crvena zvezda i Partizan u petak od 19 sati na parketu hale “Aleksandar Nikolić” u okviru 21. kola najelitnijeg evropskog takmičenja.

Prva dva derbija pripala su crveno-belima, ali daleko od toga da je posao bio lak. Sada je ulog nešto veći, jer je sezona ušla u drugi deo, a sve smo bliži konačnim borbama za Top 8 Evrolige za koji konkurišu oba srpska predstavnika.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo bi ovaj derbi mogao da bude prekretnica ili bolje reći odrednica za oba tima, kako bi jasnije mogli da se pozicioniraju na evropskoj mapi. Ni poraženom neće potonuti sve lađe, Top 8 će ostati u igri, ali će pred tom ekipom biti znatno teži posao u nastavku sezone.

Partizan trenutno ima skor 9-11, dok je Zvezda na 10-10 i trenutno ima i bolji međusobni skor, ali su oba tima van plej-of zone u ovom trenutku.

Faktor domaćeg terena

Zvezda na svom terenu nije izgubila derbi još od juna 2016. godine, što dovoljno govori o tome koliko je domaći parket bitan faktor u okršajima dva najveća srpska kluba. Od tada je na Zvezdinom parketu odigrano čak 16 utakmica, a pobednik se nije menjao.

Navijači Partizana dobili su karte za sektor D u Pioniru, koji će biti ispunjen do poslednjeg mesta, a velike snage bezbednosti biće na zadatku da sve prođe bez incidenata i sukoba.

Crveno-beli su uspeli pred punom Arenom da odnesu pobedu u prvom delu sezone, Nemanja Nedović je trojkom „utišao“ veći deo hale tada, a sada je red na navijače Zvezde da naprave atmosferu i spektakl za pamćenje.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jasno je da je Zvezda zbog domaćeg parketa blagi favorit, ali to u isto vreme može da nosi i određeni pritisak.

Treba napomenuti da Partizan ove sezone u Evroligi igra znatno lošije na gostovanjima, pa će ovaj derbi pokazati da li će se i taj trend nastaviti.

Ključevi odbrane

Što se odbrane tiče, Zvezda se tu više pita. Crveno-beli imaju više pojedinaca spremnih da „poginu“ u odbrani, sposobnih da čuvaju igrače na više pozicija, a Duško Ivanović jasno uvek stavlja do znanja da sve kreće iz dobre defanzive.

To se ogledalo u mnogim mečevima Zvezde u Evroligi ove sezone, na kojima su crveno-beli crpeli snagu i energije iz agresivnosti, pa nema sumnje da će akcenat i sada biti na odbrani koša.

Zvezda će pokušati da zaustavi dobru tranziciju i trčanje Partizana, a kao primarni zadatak nameće se i čuvanje Matijasa Lesora, koji igra najbolju sezonu u karijeri.

Taj zadatak crveno-beli su odlično uradili u prvom derbiju, dok je u drugom bilo problema sa Lesorovim skokom, koji je kasnije iskontrolisao Hasan Martin. Zvezdin centar je sada povređen, pa će veliki izazov imati Luka Mitrović i Filip Petrušev, od kojih se na obe strane terena očekuje veliki doprinos, bez kog crveno-beli verovatno i ne mogu da slave.

Što se tiče Partizanove odbrane, ona je nešto bolja nego na startu sezone, ali i dalje ni blizu vrhunske. Primaran zadatak će biti ograničiti Luku Vildozu i Nemanju Nedovića, od kojih sve kreće u napadu, a biće zanimljivo videti ko će uz Jama Madara i Alekse Avramovića vršiti pritisak na njih i koliko.

Napadačka kreacija

Partizan je bez sumnje jedan od najtalentovanijih timova u ofanzivnom smislu u Evropi. To se pokazalo mnogo puta ove sezone, a osetili su na svojoj koži to i Efes i Fenerbahče.

Dante Egzum je trenutno u najboljoj formi od bekova crno-belih, pa je moguće da će on imati i najveću minutažu ukoliko nastavi da igra u istom ritmu kao na prethodnim utakmicama. Egzumova kreacija pre svega dolazi iz prodora, ali se pokazalo da može da se podigne i u šut za tri poena, pa je pitanje kako će ga Zvezda braniti.

Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Odavno je postalo jasno da Partizan nema klasičnog organizatora igre, ali isto tako Obradović na raspolaganju ima odlične pojedince u igri jedan na jedan. Prosek od 14,8 asistencija u Evroligi nije za divljenje, ali Partizan može da ima i te kako dobru distribuciju lopte u napadu, jer se niko do sada nije pokazao kao neko ko će previše da je „davi“.

Mnogo toga će zavisiti i od toga kakve pozicije bude ostvarivao Lesor u rekeru, s obzirom da je on verovatno najveća snaga Obradovićeve ekipe ove sezone.

Što se crveno-belih tiče, Nedović i Vildoza će najviše kreirati u napadu, kao što je i do sada to bio slučaj. U prvom derbiju im se otvarao prodor, pa su najviše tako poentirali, dok su u drugom šuteve pogađali u najbitnijem delu meča.

Tu je sada i Nikola Ivanović, pa se i od njega očekuje makar mala rola na terenu, a u stanju je da kreira iz pik-en-rola, pogodi šut sa distance, ali i odigra kvalitetnu odbranu. Kod njega je upitna samo forma i stepen spremnosti za ovakav meč.

Od ostalih igrača verovatno samo još Ognjen Dobrić može da napravi višak i odigra dobar pik-en-rol, a upravo se on mnogo puta pokazao kao Zvezdin „x-faktor“.

Šutersko raspoloženje

Izuzetno je važno kako će Partizan šuterski otvoriti utakmicu. Sudeći po procentima šuta za “dalekometnu paljbu” Partizan je treći tim Evrolige, ali sada nailazi na tim koji se nalazi u najboljih pet ekipa pri odbrani šuta za tri poena.

Za Kevina Pantera je veoma bitno kako bude otvorio meč, a presudna može biti uloga Danila Anđušića ili Džejmsa Nanelija, u zavisnosti od toga ko bude raspoložen. Srpski reprezentativac šutira impresivnih 48% u ovoj sezoni, dok je Naneli u padu forme, ali je na karijernih 45% šuta.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Partizan trenutno pogađa trojke sa 38,4% uspešnosti u Evroligi, što je bolje od Zvezde koja ima 32,7%. Ipak, i crveno-beli su pokazali koliko mogu da zaprete s tim oružjem, pa je Monako „stradao“ u Pioniru sa 24 poena razlike i 15 „popijenih“ trojki.

Treba istaći i to da je Nedović trenutno na veoma niskim procentima šuta za tri, pa se i od njega očekuje da znatno digne te brojke u nastavku sezone, možda već od ovog susreta. Nedović će možda biti i najmotivisaniji igrač na terenu, pokazao je već koliko voli da igra derbije, a sada će to uraditi pred domaćim navijačima.

Trenersko nadmudrivanje

Najtrofejniji evropski trener svih vremena, Željko Obradović ukrstiće koplja protiv kolege Duška Ivanovića na drugoj strani kojem su “red, rad i disciplina” način života. Jedan protiv drugog susrešće se po 21. put u svojim karijerama, a istorija je na strani trenera Partizana.

Šef stručnog štaba crno-belih upisao je 14 trijumfa protiv timova koje predvodi trener Zvezde, ali ovaj meč može biti bitniji od svih prethodnih.

Ivanović je pogotovo u prvom derbiju nadigrao Obradovića nekim taktičkim zamislima, dok je u drugom situacija bila nešto ujednačenija, pa se i pobednik odlučivao u poslednjem napadu.

Zvezda je u prvom derbiju sjajno otvarala prostor u reketu za svoje bekove, koji su to koristili. Tada su crveno-beli imali odgovor i na Partizanove niske petorke, pa je izgledalo da je Ivanović na sve spremio ekipu.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U drugom derbiju, taktično nadmudrivanje trajalo je do poslednje sekunde, ali je na kraju Ivanović izvukao najbolje iz Vildoze i Nedovića, dok je i energija Petruševa tokom celog tog susreta bila na visokom nivou.

Sada se ekipe već odlično međusobno poznaju, sve karte su otvorene, a videćemo koji trener ima keca u rukavu.

BONUS VIDEO Trojka Nedovića za pobedu u derbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar