Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU/GEORGIA PANAGOPOULOU/MATTEO BAZZI/Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Leto na Starom kontinentu će biti "vrelo", a za kreiranje zanimljive predstave biće zaduženi košarkaški treneri

Regularni deo sezone u Evroligi bio je veoma neizvestan, ljubitelji košarke su zaista mesecima mogli da uživaju u spektakularnim predstavama, a sve to bi moglo da bude uvod u revoluciju kakva dugo nije viđena.

Poslednjih nekoliko sedmica pojačale su se priče o tome kako će mnogi treneri promeniti sredinu na leto, tako da bi više od polovine ovogodišnjih evroligaša mogli novu sezonu da dočekaju i sa novim šefom struke.

PROČITAJTE JOŠ

Nove trenere mogli bi da dobiju Barselona, Bajern, Real Madrid, Efes, Panatinaikos, Monako i mnogi drugi, dok su Crvena zvezda i Partizan jedni od retkih koji neće doživeti takve promene.

Najviše pažnje za sada privlači Ergin Ataman, koji je po svemu sudeći završio svoju eru u Efesu, sa kojim je dva puta zaredom bio šampion Evrope. Atamanu ostaje da do leta pokuša da osvoji titulu u turskom prvenstvu, gde je Efes trenutno na trećem mestu, ali može da bude i četvrti pred početak plej-ofa.

Ataman je, prema pisanju stranih medija, dogovorio uslove sa Panatinaikosom, u kom bi trebalo da provede najmanje dve godine. U slučaju njegovog dolaska novu sredinu bi mogao da potraži Hristos Serelis, koji je bio kratkotrajno rešenje nakon odlaska Dejana Radonjića.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Za sada još uvek nije poznato koja će biti naredna destinacija za Radonjića, a spekulisalo se da bi mogao da sedne na klupu Cedevita Olimpije koja igra u Evrokupu.

Atamanov dolazao u Grčku značio bi u novu eru u ekipi Panatinaikosa, koji svakako sprema remont tima na leto, u čemu će sudelovati i Turčin. Malo je i čudna odluka da Ataman kao Turčin dobije tako veliki posao u Grčkoj, ali sport ipak ujedinjuje, ne razdvaja…

Pablo Laso najavio je da će u ponedeljak 24. aprila saopštiti važne vesti. I dalje se priča o tome šta bi to moglo da bude, ali svakako da se svi nadaju njegovom povratku u neki od evroligaša. Laso je napravio pauzu od godinu dana nakon zdravstvenih problema, a zbog istih je napustio klupu Real Madrida.

Sada se priča o tome da je kandidat za klupu Bajerna, u slučaju da Andrea Trinkijeri ne ostane u Minhenu.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bajern sledeće sezone želi da napravi korak unapred u Evropi, a Fudbalski klub spreman je da pomogne Košarkaškom, pre svega u finansijskom smislu.

U prilog najavljenim promenama u Minhenu ističe se da će Bajern naredne godine igrati u SAP Gardenu kapaciteta 12.000 mesta i zameniće stari Audi Dom.

“Lepo je kad imaš punu dvoranu sa 6.000 mesta, još bolje kada ih ima duplo više. Iskreno se nadam velikom podstreku za košarkaški klub u našoj saradnji“, rekao je nedavno počasni predsednik Bajerna Uli Henes.

Laso bi mogao i na klupu Efesa, a konkurent je i za poziciju selektora Španije, ukoliko Serđo Skariolo napusti tu funkciju. Italijanski stručnjak je već osvojio evropsku i svetsku titulu sa „crvenom furijom“ i mogao bi da se posveti samo klupskim poslovima.

Skariolo je trenutno u Virtusu, ali bi mogao da sedne na klupu Reala i bude naslednik Ćusa Matea, koji i nije bio planiran kao glavni trener na duge staze. Ukoliko Skariolo dođe u Madrid treba očekivati i da će Mateo potražiti angažman u nekom drugom evroligaškom timu, ali konkurencija je ogromna.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Virtus još uvek nema evroligašku licencu, ali se očekuje da dobije specijalnu pozivnicu za sledeću sezonu, kao i Crvena zvezda i Partizan.

Na klupu italijanskog tima mogao bi dođe Trinkijeri, kome na leto ističe ugovor sa Bajernom. Minhenski klub je ove sezone imao mnogo problema sa povredama, te je to umnogome ograničilo Trinkijerija.

Takođe, italijanski stručnjak bi mogao i u Efes, ali još ništa nije dogovoreno.

Mesto trenera drma se i Šarunasu Jasikevičusu, kojem bi sve sem titule u Evroligi sa Barselonom bio neuspeh. Litvanac je optuživan da nije iskoristio uložen novac kako treba, te da je sa veoma jakim timom morao da se obogati i sa više trofeja.

U Barselonu kao njegova zamena mogao bi da stigne Ćavi Paskval, koji je u Zenitu, ali sa njim neće biti u Evroligi drugu ili bolje reći treću godinu zaredom.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ukoliko Jasikevičus ostane u Barseloni treba očekivati da će Paskval svakako potražiti angažman u nekom od evroligaša.

Za Šarasa se raspitivao i Efes, pa ni takav razvoj situacije nije nemoguć.

Treba napomenuti da ni pozicija Saše Obradovića nije sigurna, iako je Monako produžii ugovor sa njim prošlog leta.

Monako je prošao u Top 8 Evrolige, ima prednost domaćeg terena protiv Makabija, ali bi sve sem Fajnal fora bio neuspeh.

NE PROPUSTITE

Pored svih navedenih, neizvesna je sudbina i Đoana Penjaroje u Baskoniji, koja nije uspela da izbori Top 8, kao i Ti Džeja Parkera u Asvelu, koji je ubedljivo bio poslednji.

Ipam, treba znati da je Ti Džej brat Tonija Parkera, koji vodi glavnu reč u Asvelu i od dogovora njih dvojice zavisi sve u franucskom timu.

Od ostalih trenerskih imena svoj angažman na najvećoj sceni bi mogao da potraži i Janis Sveropulos.

Timovi koji nisu Zvezda i Partizan, a verovatno će zadržati trenere i za start sledeće sezone su Žalgiris (Kazis Maksvitis), Olimpijakos (Jorgos Barcokas), Fenerbahče (Dimitris Itudis) i Makabi (Oded Kataš).

BONUS VIDEO Sudijska greška koja je koštala Partizan petog mesta na meču Makabija i Real Madrida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar