Foto: EPA/WALLACE WOON
Foto: EPA/WALLACE WOON

Bivša italijanska teniserka Flavija Peneta imala je zanimljiv intervju u kome joj je glavna tema bila situacija sa Novakom Đokovićem u Australiji.

Nakon što je Novak deportovan iz Australije i ostale zemlje su počele da zatežu pravila oko nevakcinisanih igrača. Takon se sada postavlja pitanje da li će Novak (ukoliko se ne vakciniše) moći da nastupi na bilo kom od preostala tri grend slema tokom ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijanka Flavija Peneta, inače osvajačica US Opena iz 2015. godine prijateljica je Novaka Đokovića tokom dugog niza godina, pa je nešto bliže upoznata sa njegovim stavovima.

„Sumnjam da će se vakcinisati. Ostaće veran sebi, možda i više no što je bio ranije“, kaže Flavija Peneta u intervjuu za „Korijere dela Sera“.

Đoković je uvek bio poseban po svojim izborima, što je i sama Italijanka istakla.

„Nole je uvek bio drugačiji u svim svojim izborima, od hrane do prijateljstava, uvek je donosio vrlo lične odluke, uz podršku supruge Jelene koja je uvek bila uz njega… Žao mi je što se sve ovo desilo, jer nemam nikakve sumnje da je Đoković dobar čovek. Sigurno ne opasnost po javnost“.

Ona tvrdi da je besmisleno savetovati jednog takvog čoveka kao što je Novak.

„Možemo mi da ga savetujemo koliko hoćemo, ali to je 34-godišnji čovek koji je uspeo da preokrene hijerarhiju koja je u tenisu vladala decenijama. Nije to čovek kome nedostaje karakter“.

Prema mišljenju mnogih karijera njaboljeg tenisera sveta je sada dovedena u pitanje.

„Nemam pojma šta će da radi: bez vakcine, život će mu se pretvoriti u pakao… Sigurna sam da ga je sve ovo pogodilo, da pati. Nole je snažno ljudsko biće, ali je i vrlo osetljiv“.

Novakov izbor da ode u Australiju je prema njenom mišljenju bio pogrešan.

„Njegov izbor. Sa ove distance, naravno, bolje bi mu bilo da je ostao kod kuće, da nije ni probao da uđe u Australiju, zemlju koja nikako ne deli njegove stavove, koja je izašla iz vrlo strogog lokdauna, koja je građanima nametnula najrestriktivnije mere…. Ali Nole ima veliku želju da obori taj rekord (po broju grend slemova, prim. aut.). Šampioni su takvi, imaju tu vatru u sebi, pogledajte Serenu Vilijams, ima 40 godina i ne odustaje. Veliki šampioni ne prepoznaju granice, to je njihova snaga. Pobeda je za njih droga, neodoljiva žudnja. Jeste li videli šta je uradio kad je dobio vizu nazad? Odmah iz hotela na trening. Samo oni sa neverovatnim fokusom na cilj se tako ponašaju“.

Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: Mike FREY / AFP / Profimedia

Peneta se zalaže za slobodu izbora baš kao i Đoković.

„Imam nevakcinisane prijatelje koji se ne zovu Novak Đoković. Ja sam za slobodu izbora. Odluke koje donosim za moju decu i mene su privatne odluke. Poznajem majke koje nisu htele da se vakcinišu tokom trudnoće, i ja sam sačekala da se porodim, tako da moja odluka ne bi uticala na moju ćerku. Ne trudim se da utičem na druge. Da sretnem Noleta, rekla bih mu: Prijatelju moj, ti si budala, mogao si da u miru sediš kod kuće sa suprugom i decom“.

Iako je Srbin bio jedini nevakcinisani igrač koji je stigao u Australiju, Italijanka je čvrsto stala u njegovu odbranu.

„Previše ga pritiskaju, tretiraju ga kao kriminalca. Lako je sada reći da nije trebalo ni da ide u Australiju. Znate šta bih ja uradila kad su mu vratili vizu? Otišla na centralni teren, malo se preznojila, slikala sa svojim timom, sazvala konferenciju za novinare u najvećoj sali i rekla: Dragi Australijanci, došla sam da igram tenis, nije bila moja namera nikome da naudim, žao mi je što se nismo razumeli, vidimo se sledeće godine“, zaključila je Peneta.

BONUS VIDEO Novakovi navijači ispred aerodroma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare