U emisiji "Praktična žena" Nataša Pavlović je ugostila Marka Stojanovića, a videli smo i kako se prave boršč i šnenokle.

Šnenokle

Sastojci:

-5-6 jaja

-6 kašika šećera

-2 vanil šečera

-2-3 kašike oštrog brašna

-1 l mleka

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Sipati mleko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutiti belanca. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu, da belanca ne spadnu. Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena. Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređati u posudu u kojoj ćete služiti dezert.

Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne pobele i počnu da penušaju. Dodati brašno i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom.

U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka pa promešati varjačom dok se ne sjedini.

Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).
Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dooobro ohladi.

Boršč

Sastojci:

-1 crni luk

-1 prazi luk

-1 crveni luk

-2 -3 čena belog luka

-1 kupus

-3 cvekle

-4-5 šargarepe

-1 crvena paprika

-paškanat

-ljuta papričica

-peršun

-so, biber, maslinovo ulje

dekoracija

-kisela pavlaka

Priprema:

Na ulju prodinstajte lukove iseckane na sitne kockice ( crni luk, prazi luk i crveni luk), a zatim dodajte kupus seckan na komade, cveklu seckanu na kockice, šargarepu seckanu na kockice, beli luk sitno naseckan, rendan paškanat i začinite po ukusu (so i biber). Kuvajte tako nekih pola sata, a zatim dodajte papriku seckanu na kockice, ljutu papričicu seckanu na kockice i peršun. Kuvajte dok povrće ne omekša. Kada je gotovo sipajte u činiju i odozgo ukrasite kiselom pavlakom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar