U najnovijoj epizodi praktične žene saznali smo recept za savršenu novogodišnju tortu - kokos-malina torta.
Sastojci:
Korice
-2 šolje brašna t-400
-1 šolja šećera
– 1/2 šolje šećera u prahu
-1/2 šolje kokosovog brašna
-kašika praška za pecivo
-kašičica sode bikarbone
-prstohvat soli
-2 jajeta
-1/3 šolje mleka
-1/3 šolje ulja
-1/3 šolje slatke pavlake
-1/4 šolje tople vode
– 1 kašika vanila ekstrakta
fil:
-300 ml slatke pavlake
-200 g bele čokolade
-50 g kokos brašna
-300 g zamrznutih maline
-1 želatin
dekoracija:
-šlag
-crveni fondan
-zelena jestiva boja
-perlice
Priprema:
U jednoj posudi pomešati sve suve sastojke (brašno, šećer, kokos, prašak za pecivo, so, soda bikarbona, so), zatim dodati jaja, ulje,mleko i vanilu, sve zajedno mutiti dok se ne sjedini. Dodati slatku pavlaku i jos kratko
promešati, dodati na kraju toplu vodu i sve sjediniti. Preliti u okrugli pleh za tortu deo smese za prvu koru i peći 15-20 minuta na 180°, ostaviti kratko da se prohladi i izvaditi iz pleha. Peći još dve kore na isti način. Za to vreme dok se peku kore, pripremiti fil. Zamrznute maline kuvati na tihoj vatri 15-ak minuta uz neprestano mešanje i u malo prohlađeno voće dodati želatin. Otopiti belu čokoladu i prohlađenu, dodati u prethodno umućenu slatku pavlaku. Dodati kokos. Ređati ohlađene kore, maline, fil, pa koru.Nafilovanu tortu ostaviti u frižideru da se slegne minimum sat vremena, pre dekoracije.
Umutiti šlag, deo obojiti u zeleno i napraviti masnu od fondana. Obloziti tortu belim šlagom i uraditi ostatak dekoracije.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar