Sezona praznika je u znaku pića i hrane. Ovo je deo godine kada si svi opustimo, pa čak i žargonski rečeno "raspustimo", pa u mesecima koji dolaze rešavamo sve probleme koji su nastali od prevelike količine hrane i alkohola. S obzirom na to da je fizička aktivnost lek za sve, kako tvrde lekari, i da svakodnevno treba da budemo fizički aktivni, u razgovoru sa beogradskim trenerom Blažom Mićunovićem pokušali smo da odgovorimo na čuvenu dilemu - da li ima smisla trenirati i biti fizički aktivan povremeno ili se držati rutine.
Za razliku od onih koji redovno upražnjavaju fizičku aktivnost, „kampanjci“ uglavnom se aktiviraju dva do tri mesec pre odlaska na letnji odmor, a kad se odmor završi, onda više ni ne pomišljaju na vežbanje i ishranu – do sledeće godine.
– Moguće je da se za nekoliko meseci srede kilogrami. Uz pravilan režim ishrane, prilagođen potrebama klijenta i obavezama, i adekvatan program ishrane moguće je postići solidne rezultate. Svako od nečega mora da počne. Što pre to bolje. Međutim, razlog da se počne sa vežbanjem i zdravim životom ne treba da bude priprema za leto, već naše zdravlje! Ako smo nešto naučili u prethodne dve godine to je da je zdravlje najbtinije. Vežbanje je odličan vid antistres terapije, to je vreme koje ste odvojili za sebe, vaše telo i duh – kaže Blažo za žena.rs.
Kad se konačno „nakanimo“ da se aktiviramo, mnogi se žale da kilogrami ne spadaju željenom brzinom ili u najgorem u slučaju – ne spadaju uopšte. Glavni razlog je uvek ishrana i greške u ishrani.
– Najčešće greške u ishrani koje ljudi prave su:
Iako je sigurno da će se najveći broj ljudi javiti za treninge u ovom periodu godine, Blažo kaže da je „naše telo, naša kuća“ i da „pospremanje jednom godišnje“ nije dovoljno, već da moramo biti aktivni tokom cele godine.
Postoje tri vrste namirnica koja uvek ispada ukoliko planirate dobru liniju i kondiciju.
– Za početak slatkiši. Navešću jedan primer da bolje razumete o cemu se radi. 100g piletine sadrzi oko 100 kalorija, a 100g čokolade sadrži između 500-600 kalorija (što je 1/3 nečijeg dnevnog unosa). Složićemo se da je podjednako lako pojesti 100g cokolade koliko i 100g piletine. Međutim, u 100g piletine imamo dosta proteina i nutrijenata koji su dobri za naše telo, a putem 100g čokolade smo uneli veliki broj tzv prostih šecera (koji se najteže izbacuju iz našeg organizma tj poslednji dolaze na sagorevanje) što dovodi do naglog skoka insulina u krvi, a potom i naglog pada energije. Zaključite sami šta je bolje po vaše telo!
Alkohol. To su tzv. tečne tj prazne kalorije za koje nemamo utisak kao da unosimo kalorije niti ih računamo u dnevni / nedeljni kalorijski unos. Zapravo, istina je da alkohol ima dosta kalorija – npr. 0.5l piva ima 250 kalorija, a uz to i dosta hormona koji pospešuju lučenje mokraće pa od jednog piva možemo da odemo dva puta u wc. Takođe je prepuno zaslađivača ukusa pa od jednog piva imamo glavobolje. Redovno konzumiranje alkoholnih pića navlači podkožnu vodu što dovodi do osećaja nadutosti. Grickalice, beli hleb, sokovi i gazirana pića takođe treba izbaciti, objašnjava Blažo.
S obzirom na to da veliki broj zaposlenih ljudi ima jako malo slobodnog vremena, želeli smo da saznamo da li postoje vežbe koje mogu da se praktikuju „u sopstvenoj režiji“ kako bi se održavala kondicija, pored pravilne ishrane.
– Postoje određene vežbe koje uvek možemo da odradimo kod kuće i za to nam nije potrebna nikakva vrsta rekvizita. Takođe, postoje vežbe koje možemo odraditi napolju dok je lepo vreme. Podeliću sa našim dragim čitaocima par predloga:
Ipak, za najbolje rezultate i napredak je potrebna malo jača i redovnija fizička aktivnost. Npr. ondividualni ili vođeni treninzi u teretani fitnes studiju, pilates, plivanje, ili neka druga vrsta sporta, posavetovao nas je trener.
Brza hrana i dostupnost hrane na svakom koraku je vodeći problem današnjice. Pa, je zato broj gojaznih i sa prekomernom težinom sve veći u svetu. Fizička aktivnost je neophodna, a i naš sagovornik se slaže da ljudi imaju neadekvatan odnos prema hrani jer na nju gledaju kao na zadovoljstvo ili zamenu za manjak zadovoljstva, umesto da je njen primarni cilj – neophodna energija.
– Jedan od problema današnjice je to što ljudi imaju nezdrav – patološki odnos prema hrani. Naime, previše smo emotivno vezani za hranu. Jedemo kad smo srećni, jedemo kad smo nervozni, neraspoloženi, tužni, kad slavimo. Ljudi su, čak počeli i da se okupljaju oko hrane i povodom hrane. Hranu treba da posmatramo kao na gorivo za naše telo, da iz nje izvlačimo ono što napem telu treba i sto je za naše telo najbolje. Tek ćemo onda da se istinski bolje i zdravije osećamo u našem telu, a samim tim ćemo biti i bolje raspoloženi. Ipak, treba pronaći neki balans i biti umeren, a biti umeren u životu je najteže, zaključuje Blažo.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare