Supa
Supa; Foto: Sally and Richard Greenhill / Alamy / Alamy / Profimedia

Zdravstvene prednosti.

Ima li šta bolje od tople pileće supice kada smo bolesni? Naše bake bi sigurno rekle da nema. Kada smo bili deca, a uhvati nas virus ili prehlada, bake su nam spremale supice za brži oporavak. Ukusne i tople. Greju dušu i ubrzavaju lečenje.

A da li je domaća pileća supica zaista tako efikasna kao što su naše bake tvrdile?

Ljudi se decenijama okreću ovom ukusnom klasiku jer nas greje i puna je hranljivih sastojaka za koje mnogi veruju da ima isceliteljsku moć. Ipak, nema mnogo naučnih istraživanja o zdravstvenim prednostima pileće supe. Pored jedne poznate često citirane laboratorijske studije iz 2000. godine koja je otkrila da pileća supa može da ima antiinflamatorna svojstva, klinički istraživači nisu usmerili mnogo energije na prednosti bakinog domaćeg leka za prehladu i grip.

„Nisam pronašla mnogo drugih istraživanja koja bi istakla specifične prednosti pileće supe za oporavak od prehlade“, rekla je za Health Alisa Pajk iz Međunarodnog saveta za informacije o hrani.

Naravno, ne moraju sve metode lečenja da imaju naučne dokaze da bi bili efikasne.

Mnogi ljudi kažu da se osećaju bolje kada pojedu tanjir pileće supe.

Šta je sve dobro kod pileće supice?

Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Zdravstvene prednosti pileće supe su stvar njenih pojedinačnih komponenti, ipak zaključuju i strani stručnjaci.

Supa dolazi zajedno sa pilećim bujonom, pilećim mesom i malo ukusnog povrća – šargarepom, lukom, celerom.

„Sastojci u pilećoj supi su puni vitamina i antioksidanasa koji mogu da pomognu kod prirodnog oporavka tela“, rekla je Amanda Sauceda, profesorka na državnom Univerzitetu Kalifornije Long Beach. „Šargarepa je izvor vitamina A, koji je ključan za zdravlje vašeg imunološkog sistema, kao i za ćelije koje oblažu vaš gastrointestinalni trakt, što je prva linija odbrane organizma“. Takođe, ukazala je na studiju iz 2021. koja je otkrila da je ekstrakt šargarepe koristan za rinovirus.

Crni i beli luk su takođe istraživani zbog svojih antivirusnih i antiinflamatornih svojstava.

Prema studiji iz maja 2023. godine, na primer, starije osobe koje su svakodnevno konzumirale ekstrakte crnog i belog luka bile su u stanju da se bolje bore protiv zaraznih respiratornih bolesti.

„Čak i voda u pilećoj supi može da bude korisna. Kada je čovek bolestan, lako dehidrira“, kaže  Pajk.

Osim toga, ako gubite elektrolite zbog gastrointestinalnih bolesti, pileća supa može da ih zameni— ima 924 miligrama natrijuma po šoljici.

Supa od pileće kosti nudi još veći nivo nekih elektrolita, kao što su kalijum, fosfor i hlorid.

Da li je pileća supa zaista antiinflamatorna?

Čuvena studija pileće supe iz 2000. godine fokusirala se na njen uticaj na upale.

„Studija iz 2000. u osnovi je otkrila da pileća supa inhibira hemotaksiju neutrofila, te se može reći da je pomogla da se privremeno smanji zapaljenje kako bi oni koji su bili bolesni mogli privremeno lakše da dišu“, kaže Pajk.

Prema studiji, povrće prisutno u supi i piletina pojedinačno su imali ovo inhibitorno dejstvo.

Kako da dobijete najviše koristi od pileće supe?

Kad ste bolesni, najbolje je da napravite supicu sami ili neka vam je neko od ukućana napravi.

„U idealnom slučaju, domaća pileća supa bi bila način da kontrolišete dva važna faktora: natrijum i začine“, kaže Sauceda.

Neke supe kupljene u prodavnici mogu da sadrže prekomernu količinu natrijuma. Osim što je loša za krvni pritisak, Sauceda ističe da bi preterano unošenje soli moglo čak i da iritira vaša creva.

Takođe, kada pravite pileću supu kod kuće, dodajte dosta povrća. Ili, ako izaberete gotovu supicu, razmislite o dodavanju sopstvenog smrznutog povrća za dodatne antioksidante. I, jedite je toplu.

BONUS VIDEO: Suplementi – prečica do zdravlja ili zabluda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar