Legionarska bolest: Opasnost koja nam preti posle korone

Zdravlje 25. apr. 202016:42 > 16:53
Podeli:
Foto: Matt Crossick / PA Images / Profimedia

Brojne zgrade potpuno su prazne već duže vreme i kod nas i u svetu. I baš u tome leži nova opasnost, rizik za širenje legionarske bolesti koja, kao i koronavirus, napada pluća.

Brojni svestki stručnjaci pozivaju poslednjih dana na oprez jer ponovno otvaranje zgrada može da pokrene zarazu legionarske bolesti. Iznenadna zatvaranja škola, fabrika i kompanija umanjila su drastično korištenje vode, a nedostatak hlorisane vode koja prolazi kroz vodovodne cevi, u kombinaciji s promenama temperature, stvorili su uslove za bakterije koje uzrokuju legionarsku bolest

Šta je zapravo ova bolest, stoji na sajtu Vojnomedicinske akademije: Bakterija Legionella pneumophila prvi put je otkrivena 1976. godine nakon što je u jednom hotelu u Filadelfiji među američkim legionarima izbila epidemija upale pluća. Tada je obolelo više od 200 osoba, a znatan broj je preminuo. Danas u SAD i Kanadi od legionarske bolesti svake godine oboli oko 18.000 osoba dok je u zemljama Evropske unije do sada prijavljeno 600 epidemija. Ipak, u našoj zemlji ova bolest ostaje često neprepoznata i nalazi se u grupi atipičnih pneumonija bez dokaza uzročnika.

Pročitajte još:

Bolest nastaje kada bakterija sa sitnim kapljicama dospe u plućne alveole. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, no ukoliko se organizam ne odbrani, kao posledica se može javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest, ili blaži oblik sličan gripu – pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku, osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cele godine, mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni, a ugrožene su sve populacije. Prirodna boravišta legionele su reke, jezera, potoci i tople, zagađene vode. Bakterija može preživeti u širokom rasponu uslova okoline, od 0ºC do 63ºC i ph vrednosti od 5,0 do 8,5. Godinama preživljava u vodi na temperaturi od 2ºC do 8ºC, tolerantna je na hlor. Rasprostranjena je i u rezervoarima vode i može kolonizovati vodovodnu distributivnu mrežu što predstavlja važan put širenja legionela, koje na taj način mogu dospeti do bolnica, rekreativnih centara, domaćinstava.

Izvori kontaminiranih aerosola čijim se udisajem prenosi infekcija mogu biti i uređaji za klimatizaciju, pa objekti koji su po pravilu klimatizovani, kao što su bolnice, hoteli ili pansioni mogu biti mesta širenja infekcija legionelom. Izvor infekcija su često i fontane, vodoskoci, instalacije za hidroterapiju, ovlaživači vazduha, bazeni s turbulentnim strujanjem vode, pa čak i ledomati. Infekcija se može preneti i za vreme različitih manipulacija u respiratornom traktu,

Srećom, kako stoji na sajtu Svestske zdravstvene organizacije, nije moguć prenos sa čoveka na čoveka, ali primarni zadatak u toku prevencije svakako je kontrola i dezinfekcija rezervoara infekcije, a posebno vodovodne distributivne mreže. Ova bolest se uglavnom leči jakim antibioticima, a smrtnost joj je između pet i 10 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar