Foto: Alex Milan Tracy / ddp USA / Profimedia

"Želimo da vas uverimo da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i ambalaža hrane povezani s prenosom Covid-19", napisala je Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) na Tviteru.

Džejmi Lojd Smit je jedan od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19, ostaje na raznim površinama.

Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata i na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd Smit ne pere ambalažu namirnica iz prodavnica ili dostave.

„Ja lično to ne radim. Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvek ih operem kad završim s tim poslom“, kaže Lojd.

Virolog doktor Džon Vilijams, koji je proučavao koronaviruse decenijama, takođe nije zabrinut.

„Mi malo kuvamo hranu u kući, malo naručujemo dostavu za naš dom prepun studenata koji su se vratili s koledža“. I ne brišemo ambalažu iz restorana“, kaže Vlijams.

Lojd Smitov savet o tome da se ambalaža ne briše, kako kaže, izostaje ako se radi o starijoj osobi ili onoj s lošim imunitetom.

„Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider je tada ostaviti ih da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što ih raspakujete. Takav postupak znatno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije“, kaže on.

Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u februaru kad je objavljena studija u časopisu „New England Journal of Medicine“.

„Studija je pokazala da se pod određenim uslovima u laboratoriji, koji su na neki način veštački, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te do dva do tri dana na plastici i nerđajućem čeliku“, kaže Lojd.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu umrtviti virus, poput sunca ili dezinficijensa niti je određivao promenu količine virusa s vremenom. Stručnjak za ispravnost i sigurnost hrane sa univerziteta Severna Karolina Bendžamin Čapman upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, kao i koliko je bilo virusa na početku.

Pročitajte još:

Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u poređenju sa na primer norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Vlijams iz univerzitetske bolnice u Picburgu.

„Studija je pokazala da se broj koronavirusa smanjio sto puta na kartonu tokom osam sati. To znači da je 99,9 odsto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku“, dodaje Villijams.

Stručnjaci savetuju da je važnije fanatično prati ili dezinfikovati ruke posle svakog mogućeg kontakta s koronavirusom. Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica, tada dezinfikujte ambalažu spolja, savetuje Viljams.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)