„Upala arterija, poznata i kao ateroskleroza, nije samo medicinski izraz,“ objašnjava kardiolog dr Patrik Ki. „Ona je ključni faktor koji doprinosi bolestima srca, moždanom udaru i drugim ozbiljnim stanjima,“ dodaje on.
Dr Ki i drugi kardiolozi naglašavaju koliko su tačne informacije o upali arterija i načinima da se ona smanji važne, jer to ne samo da je moguće već je i presudno za zdravlje. Ipak, u moru informacija, preuzimanje kontrole nad sopstvenim zdravljem može delovati zbunjujuće. Zato kardiolozi savetuju da počnete od jedne jednostavne svakodnevne navike, piše „Parade„.
„Upala arterija je proces koji dovodi do nakupljanja plaka unutar krvnih sudova,“ objašnjava dr Ki. „Taj plak se sastoji od masti, holesterola i upalnih ćelija i može suziti ili potpuno blokirati protok krvi.“
Iako se povišen holesterol često povezuje sa upalom arterija, on nije jedini uzrok.
„Može nastati usled brojnih faktora kao što su visok holesterol – posebno povišeni nivoi LDL holesterola (lipoproteina niske gustine), povišen krvni pritisak, pušenje, ali i infekcije i autoimune bolesti,“ naglašava kardiolog dr Rendi Guld.
Dr Ki dodaje da i ishrana bogata prerađenom hranom može povećati rizik od prekomerne upale. „Kada postoje faktori rizika, vaš imuni sistem se aktivira. To može oštetiti unutrašnji sloj arterija, dopuštajući lošem holesterolu da prodre unutra“ objašnjava dr Ki. Što se više naslaga nakuplja, to je veći rizik za zdravlje srca.
Kardiolozi ističu da je dosledno pridržavanje mediteranske ishrane jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste sprečili upalu arterija.
„Mediteranska ishrana nije samo trend – to je dokazan, naučno potvrđen način da zaštitite srce i smanjite upalu,“ naglašava dr Ki. „Sa obiljem šarenog povrća i voća, zdravih masti i jednostavnim stilom života, to je ukusan put ka boljem kardiovaskularnom zdravlju,“ dodaje on.
Ovaj plan ishrane, koji je časopis U.S. News & World Report osmu godinu zaredom proglasio dijetom broj jedan za 2025. godinu, inspirisan je tradicionalnim kuhinjama Grčke, Italije i Španije.
„Naglašava hranu koju treba unositi svakodnevno i u većim količinama – povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke, dobre masti poput maslinovog ulja i zdrave proteine,“ navodi kardiološkinja dr Nisi Supogu, dodajući da bi trebalo ograničiti crveno meso i prerađenu hranu.
Dr Guld navodi i konkretne primere namirnica koje smanjuju upalu arterija: integralni hleb i testenina, smeđi pirinač, pasulj, sočivo, maslinovo ulje, orašasti plodovi, semenke, losos i mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, poput grčkog jogurta.
„Mediteranska ishrana deluje kao prirodni lek za naše arterije jer je bogata vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima,“ objašnjava kardiolog dr Džozef Lodato.
Kardiolozi detaljnije navode njene prednosti – ona:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare