Veliki procenat odraslih ima problem sa zadahom u nekom trenutku svog života, a to ponekad može da bude i znak ozbiljnog zdravstvenog problema.
Zadah obično nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako određena hrana, poput belog ili mladog luka, ponekad može da zada samo privremeno neugodan miris, to obično nije uzrok hroničnog zadaha.
Hrana koju bi trebalo izbegavati su mladi i beli luk, pržena hrana ili druga hrana sa visokim udelom masti, šećer, lepljiva hrana, poput karamela, zaslađeni napici, prenosi N1.
Hronični zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje bakterija u ustima, na primer zbog loše oralne higijene, loše ishrane, parodontalne bolesti, karijesa, hronično suvih usta, pušenja, infekcije usta, a ponekad i ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.
Šta može da pomogne da se rešite zadaha?
Pokazalo se da limunov sok ima fitohemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu da pomognu u suzbijanju bakterija i gljivica, pa smanjuju upalu u ustima.
Suva usta mogu da prouzrokuju zadah jer je suvoća plodna podloga za bakterije koje proizvode jedinjenja neprijatnog mirisa.
On je takođe efikasan u borbi sa zadahom jer je peršun bogat hlorofilom koji pomaže u neutralizaciji zadaha i deluje osvežavajuće. Isti efekat ima i sok od svežeg krastavca i celera.
Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog maslinovog ulja, semenki, orašastih plodova i ribe.
Ali ako uzrok zadaha ne nestaje ni nakon promene prehrambenih navika, najbolje je da se posavetujete sa dektorom oko mogućih rešenja problema.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA