nokti bolest
Foto: Kraig Lieb / Alamy / Alamy / Profimedia

Nokti mnogo govore o našem zdravlju jer se na njima mogu videti znaci mnogih bolesti, među kojima su problemi s jetrom, plućima, srcem. Zato bilo kakve promene na noktima nikako ne treba zanemariti.

Bledi nokti

Veoma bledi nokti mogu da budu znak ozbiljnih bolesti. Među njima su anemija, srčana slabost, bolesti jetre, pothranjenost.

Beli nokti

Ako su vam nokti uglavnom beli, dok su po obodima tamnije prirodnije boje, moguće je da su prisutni problemi s jetrom, poput hepatitisa. A ako su prsti žuti, to je pokazatelj još jednog problema s jetrom – žutice.

Pročitajte još:

Žuti nokti

Među najčešćim uzročnicima žutih notkiju je gljivična infekcija. Kako se stanje pogoršava, koža može da se povlači, a nokti postaju sve tanji i lomljiviji. U retkim slučajevima žuti nokti ukazuju na ozbiljna oboljenja poput problema sa tiroidnom žlezdom, bolesti pluća, dijabetesa, psorijaze.

Modri nokti

Plavičasti nokti mogu da znače da telo ne dobija dovoljno kiseonika. To može da ukazuje na problem s plućima, npr. plućni emfizem. Takođe, i neki problemi sa srcem se dovode u vezu sa plavim noktima, pišu na sajtu WebMd.com.

Izborani nokti

Ako je površina nokta u brazdama, to može da bude prvi znak psorijaze ili zapaljenskog artritisa. Promena boje je takođe česta, pa koža ispod nokta može da bude crvenkastobraon.

Ispucali nokti

Suvi nokti koji se često lome ili cepaju uzduž povezuju se s tiroidnom žlezdom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karen Hilbrown (@karenhilbrown)

S druge strane, cepanje noktiju u kombinaciji sa žućkastom bojom noktiju najverovatnije je znak gljivične infekcije.

Plikovi oko noktiju

Ako je koža oko noktiju crvena i naduta, to je vrlo verovatno upala zanoktica. To može da bude posledica lupusa ili nekog drugog poremećaja u vezivnom tkivu. Infekcija takođe može da izazove crvenilo i upalu kože oko nokta.

Tamne linije

Tamne linije ispod noktiju znak su za uzbunu i njih što hitnije treba da ispita lekar. One nekad mogu da budu znak melanoma, najopasnijeg raka kože.

Izgriženi nokti

Ako grickate nokte, to može da bude samo loša navika, ali u nekim slučajevima to je i znak stalne anksioznosti koju bi trebalo tretirati. Grickanje noktiju se povezuje i sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Ako ne možete da prekinete sami s ovom ružnom navikom, porazgovarajte sa svojim lekarom.

Nokti su samo jedan faktor

Promene na noktima često prate određena zdravstvena stanja, ali važno je znati da su one retko kad prvi znak neke bolesti. Takođe, one su uglavnom bezazlene i nikako ne znači uvek da osobe sa belim noktima nužno imaju hepatitis. Zato je najbolje da, ako vas brinu bilo kakve promene na vašim noktima, posetite svog lekara ili dermatologa.

***

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar