zadah
Foto: Scott Griessel / Panthermedia / Profimedia

Uz korisne trikove ćete rešiti dilemu da li vam je zadah neprijatan, kao i treba li možda da posetite zubara.

Na portalu Bright Side izdvajaju osam jednostavnih metoda uz koje ćete proveriti koliko vam je dah svež.

Liznite unutrašnjost zgloba

Liznite unutrašnju stranu ručnog zgloba, sačekajte pet do 10 sekundi i zatim pomirišite. To bi trebalo da jasno pokaže kako se oseća vaš dah. Ako osetite loš miris, to može da bude zbog naslaga na jeziku.

Prođite prstom po korenu jezika

Prstom dodirnite zadnji deo jezika. Ponekad kod krajnika u zadnjem delu grla mogu da se pojave grumuljice prekrivene bakterijama i mogu da budu uzrok zadaha. Nakon što se pljuvačka osuši, pomirišite prst.

Pročitajte još:

Dunite u čistu čašu

Uzmite čistu čašu i dunite u nju. Onda prinesite čašu nosu i duboko udahnite. Trebalo bi da odmah osetite da li vam je zadah u redu ili ne. Takođe, možete da se poslužite i čistom kesicom za zamrzivač. Dunite jako u nju i posle toga pomirišite.

Obrišite jezik gazom

Komadom gaze pređite preko jezika i potom pogledajte gazu. Ako je na njoj žućkast trag, to znači da je verovatno prisutan i zadah. Taj test možete da isprobate i sa maramicom.

Poslužite se kašikom

Uzmite kašiku i ostružite njom zadnji deo jezika. Ostavite da se malo osuši, a zatim pomirišite.

Isprobajte strugalicu za jezik

Strugalicom za jezik, koju možete naći u drogerijama, pređite preko zadnjeg dela jezika. Ako primetite da je trag beličast, to znači da je na vašem jeziku dosta naslaga od hrane, bakterija ili mrtvih ćelija. To je znak i da treba da redovno čistite jezik. Ako ovaj beli premaz ne nestane posle nekoliko nedelja, potražite savet lekara jer je roze, čist jezik zapravo pokazatelj dobrog oralnog zdravlja.

Koristite zubni konac

Za ovaj mali test uzmite konac bez mirisa da bi rezultat bio merodavan. Prođite uobičajeno končićem između zuba, pa pomirišite konac. To bi trebalo da otkrije kakav vam je miris u ustima. Loš dah nekad bude i zbog hrane koja se zaglavi među zubima.

Idite na proveru kod zubara

Ako ste primetili da vam dah nije najsvežiji ili ako biste na rutinski pregled, zakažite kod zubara. On će najbolje reći šta su mogući uzroci i rešenja. Naime, urzoci zadaha su brojni, od loše oralne higijene do bolesti desni i propadanja zuba. Ako ne koristite odgovarajuću četkicu za zube ili je ne menjate na svaka tri do četiri meseca, rastu šanse za razvoj halitoze, tj. neprijatnog zadaha. Takođe, ružan miris iz usta nekad može da ukaže na zdravstvene probleme, pa po potrebi je dobro javiti se lekaru.

Na sve to, i ishrana dosta može da utiče na zadah. Ako, recimo, držite dijetu baziranu na dosta proteina i ugljenih hidrata, možda ćete imati neprijatan miris iz usta jer ste u stanju ketoze, pa se zbog procesa u organizmu javlja taj specifičan zadah.

Duvanje u dlan ne radi

Ako dunete u dlan, pa pomirišete, nećete zaista saznati da li imate loš dah, mada je ovo vrlo popularna metoda. Razlog je taj što zadah dolazi od gasova sa zadnjeg dela jezika, odakle se širi kad, recimo, razgovaramo. Miris odatle nećete osetiti ako samo dunete u dlan.

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)