Voćni čajevi
Voćni čajevi; Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

U zimsko doba vas prizivaju s rafova samoposluga i već možete da osetite miris kombinacije pomorandže i ruma, jagode i vanile, šumskog voća... Međutim, samo ako pogledate etikete na vašim omiljenim voćnim čajevima shvatićete da u njima najmanje ima pomenutih sastojaka - zapravo, uvek pijete jedan isti čaj. Od hibiskusa, sa jabukom i šipkom.

Čaj od hibiskusa može da se kupi u kesicama i za samo 30-ak dinara, a ni ako kupujete suve cvetove hibiskusa na merenje u nekoj prodavnici zdrave hrane nije mnogo skuplji. A upravo je on u osnovi svih voćnih čajeva koji vam „mirišu“ s polica, što će vam biti jasno ako na trenutak zanemarite primamljivu sliku na pakovanju i pogledate sastav.

Pročitajte još:

Jer iz nekog razloga, hibiskus i šipak nikad nisu istaknuti u prvi plan, iako ih najviše ima u kesici, dok ćete na sliku jabuke naleteti samo kad je u pitanju kombinacija jabuka-cimet ili jabuka-vanila. „Voćne nijanse“ najavljene na kutiji postižu se aromama i, eventualno, malim procentima voća i začina.

Ispostavlja se da, ukoliko se na pakovanju označi da je reč o čaju s aromom odnosno ukusom tog sastojka (a ne baš od njega), to je prema propisima potpuno ok.

I to se tako radi svuda u svetu i važi za sve proizvođače, čiji se čajevi prodaju po različitim cenama, obično znatno višim od „običnog hibiskusa“. Uostalom – fotkali smo, pa pogledajte sami.

Pomorandža-rum

Foto: Nova.rs

Nar

Foto: Nova.rs

Jagoda-vanila

Foto: Nova.rs

Divlja trešnja

Foto: Nova.rs

Šljiva-cimet

Foto: Nova.rs

Šumsko voće

Foto: Nova.rs

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar