U zimsko doba vas prizivaju s rafova samoposluga i već možete da osetite miris kombinacije pomorandže i ruma, jagode i vanile, šumskog voća... Međutim, samo ako pogledate etikete na vašim omiljenim voćnim čajevima shvatićete da u njima najmanje ima pomenutih sastojaka - zapravo, uvek pijete jedan isti čaj. Od hibiskusa, sa jabukom i šipkom.
Čaj od hibiskusa može da se kupi u kesicama i za samo 30-ak dinara, a ni ako kupujete suve cvetove hibiskusa na merenje u nekoj prodavnici zdrave hrane nije mnogo skuplji. A upravo je on u osnovi svih voćnih čajeva koji vam „mirišu“ s polica, što će vam biti jasno ako na trenutak zanemarite primamljivu sliku na pakovanju i pogledate sastav.
Jer iz nekog razloga, hibiskus i šipak nikad nisu istaknuti u prvi plan, iako ih najviše ima u kesici, dok ćete na sliku jabuke naleteti samo kad je u pitanju kombinacija jabuka-cimet ili jabuka-vanila. „Voćne nijanse“ najavljene na kutiji postižu se aromama i, eventualno, malim procentima voća i začina.
Ispostavlja se da, ukoliko se na pakovanju označi da je reč o čaju s aromom odnosno ukusom tog sastojka (a ne baš od njega), to je prema propisima potpuno ok.
I to se tako radi svuda u svetu i važi za sve proizvođače, čiji se čajevi prodaju po različitim cenama, obično znatno višim od „običnog hibiskusa“. Uostalom – fotkali smo, pa pogledajte sami.
Pomorandža-rum
Nar
Jagoda-vanila
Divlja trešnja
Šljiva-cimet
Šumsko voće
***
Bonus video: Najskuplji med na svetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: