Savremeni čovek je zbog svog načina života i svim izazovima sa kojima se u toku dana sretne izložen svakodnevnom stresu.
Konstantna žurba i pritisak na poslu, kao i želja da u toku dana završimo sve privatne obaveze dovode nas do stanja ozbiljne iscrpljenosti i hroničnog umora. Povrh svega, retko ko danas ima tu privilegiju da redovno jede zdrave, domaće obroke, već smo svi primorani da baš zbog te žurbe posežemo za brzom hranom koja je nezdrava i nema dovoljno makronutrijenata. Kao da ovo sve nije dovoljno, već smo svi svakodnevno izloženi visokom nivou zagađenja vazduha, raznim pesticidima i UV zračenju koje izuzetno loše utiče na naše zdravlje. Zbog svega toga u našem organizmu dolazi do velike količine stvaranja slobodnih radikala zbog kojih dolazi do oksidativnog stresa. Oksidativni stres, ukoliko dugo traje, može nam naneti velike zdravstvene probleme, kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, kancer, arteroskleroza, a poznato je da utiče i na stvaranje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Jedino rešenje za uspešnu borbu protiv stvaranja viška slobodnih radikala i oksidativnog stresa jesu antioksidansi.
Po najprostijoj definiciji antioksidansi su molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala u telu. Antioksidansi deluju tako što vezivanjem kiseonika za sebe uništavaju slobodne radikale, ne dozvoljavaju da dođe do disbalansa koji dovodi do oksidativnog stresa, a kasnije i do gore pomenutih bolesti. Dakle, oni organizmu služe kao prirodni štit od štetnog uticaja spoljne sredine i najvažnije oružje u borbi protiv hroničnih bolesti. Antioksidansi se u organizam unose najčešće putem hrane i često se nazivaju prirodni čuvari zdravlja.
Pre svega treba napomenuti da se antioksidansi dele na dve grupe: rastvorljive u masti i rastvorljive u vodi. Najvažniji antioksidansi su vitamini C, E, D, A i B, kao i minerali cink i selen i flavonidi i oni se najčešće nalaze u voću i povrću. Antioksidansi koji su esencijalni za ljudsko zdravlje su vitamini C i E. Vitamin C je rastvorljiv u vodi, dok se vitamin E rastvara u mastima.
Najviše antioksidanasa ima u voću i povrću, paprici, brokoliju, spanaću, agrumima, višnjama, malinama, paradajzu… Oni se nalaze i u orašastim plodovima, mahunarkama, kafi i crnoj čokoladi. Treba napomenuti da je jako važno da, ukoliko ste u mogućnosti, unosite što više svežeg voća i povrća jer se kuvanjem i pečenjem na visokim temperaturama uništavaju makronutrijenti u hrani.
Pandemija koronavirusa paralisala je svet na skoro dve godine. Mnogi su u međuvremenu preležali ovu bolest i suočavaju se sa njenim posledicama. Najčešća posledica koronavirusa je pad imuniteta, pa telo nema više mogućnost da se odbrani od mnogo slabijih virusa i lakše dolazi do razboljevanja. Zbog toga se osobama koje su preležale koronavirus preporučuje da redovno uzimaju antioksidanse kako bi ojačali svoj organizam i sprečili pojavu novih bolesti.
Nažalost, baš zbog lošeg načina života, i stalne žurbe većina osoba nema mogućnost da redovno konzumira sveže spremljene obroke od zdravih namirnica. Zbog toga su za njih idealno rešenje antioksidansi u tabletama. Danas se na tržištu mogu naći mnogi suplementi koji sadrže kombinacije najvažnijih vitamina i minerala, ali pri njihovom izboru, treba obratiti pažnju kako su ovi vitamini i minerali izbalansirani i da li zadovoljavaju dnevne potrebe.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: