Nikola Endrus, onkolog iz Vašingtona, navela je sedam namirnica koje ne preporučuje u ishrani. Pre svega zbog celokupnog zdravlja i pre svega zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koje nose na duže staze.
Endrus kaže da je apstinencija od alkohola dobra zbog zdravlja. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti telo alkohol razgrađuje u hemijsku supstancu acetaldehid, koja može da utiče na DNK i spreči telo u popravljanju oštećenja.
Endrus kaže da izbegava mesne delikatese i viršle, salame i ostale mesne prerađevine. Svetska zdravstvena organizacija 2015. godine proglasila je prerađeno meso kancerogenim, uz napomenu da postoji „dovoljno dokaza iz epidemioloških studija da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni rak“.
Gazirana pića treba izbegavati zbog velike količine šećera pre svega, ali nisu bolji izbor ni dijetalna gazirana pića jer ona obično sadrže veštačke zaslađivače. Takođe pokazalo se da konzumacija slatkih ili veštački zaslađenih pića povećava rizik od srčanih bolesti.
Kafa pruža bezbroj zdravstvenih prednosti. Umerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od razvoja kombinacije dijabetesa, moždanog udara i bolesti srca. Međutim, te su dobrobiti ugrožene kada vaša šlja kafe pređe na područje deserta. Ako ste obožavatelj zaslađenih verzija kafe punih raznih dodataka, Endrus je preporučila da se odlučite za nekoliko ključnih promena: „Volim hladnu ili mućenu kafu tokom leta, ali one mogu brzo postati kalorične“, rekla je.
Uprkos popularnosti alternativnih mleka, onkolog bira punomasne mlečne proizvode bogate hranjivim materijama. „Ne jedem biljna mleka jer imaju jako malo hranljivih materija“, objasnila je. Njenu sklonost podupiru stručnjaci koji upozoravaju da biljne opcije nisu uvek nutritivno jednake onima životinjskog porekla. Spoj koji se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka, sira, maslaca i jogurta, čini se da aktivira T-stanice, koje pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija i tumora te štite od bolesti.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare