Visoki krvni pritisak i kardiovaskularni problemi mogu dovesti do niza komplikacija, uključujući bolesti srca i moždani udar. Upravljanje ovim stanjima ključno je za održavanje celokupnog zdravlja i sprečavanje ozbiljnijih problema. Srećom, prema stručnjacima, konzumacija jednog pića može pomoći u upravljanju hipertenzijom.
Prema Britanskoj fondaciji za srce (BHF), konzumacija 250 mililitara soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
„Sok od cvekle bogat je nitratima, hemijskim jedinjenjima koja se u telu pretvaraju u azot oksid, pomažući opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska“, objašnjava dijetetičarka Viktorija Tejlor za Daily Express.
Tome u prilog govori istraživanje sprovedeno na Queen Mary University of London koje je pokazalo da su osobe s visokim krvnim pritiskom koje su svakodnevno pile ovu količinu soka imale normalizovane vrednosti krvnog pritiska na kraju studije. Pogledajte koji je normalan pritisak za vaše godine.
Pored cvekle, Tejlor preporučuje i druge namirnice bogate nitratima, poput spanaća, celera, kelja i kupusa. „Osim nitrata, voće i povrće pružaju i kalijum, koji takođe igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska“, napominje.
Banane, jagode i drugo voće mogu poslužiti kao odlična alternativa za one koji ne vole sok od cvekle. Ipak, stručnjaci upozoravaju da osobe s niskim krvnim pritiskom treba da budu oprezni kad konzumiraju sok od cvekle, jer prekomerni unos može da izazove štetne posledice, piše Index.hr.
Uz preporuke za konzumaciju cvekle i drugog povrća, stručnjaci savetuju smanjenje unosa soli, šećera i alkohola kako bi se bolje kontrolisala hipertenzija.
„Voće, povrće i celovite žitarice ključni su za zdravlje srca, dok prerađena hrana s visokim udelom soli može pogoršati visoki krvni pritisak“, upozorava Tejlor.