Foto: WPA-Pool MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Venac pun simbolike.

Kraljica Elizabeta II će danas biti sahranjena u Vestminsterskoj opatiji.

A kralj Čarls je svojim izborom cveća u vencu odao dirljivu počast neraskidivoj vezi svoje pokojne majke i oca – ali i pokazao koliko je veliko njegovo znanje i ljubav prema botanici.

Venac sadrži cveće i lišće isečeno iz vrtova Bakingemske palate, Klarens i Hajgrouv vile – i svaki deo venca ima skriveno značenje. Cvetni aranžman uključuje ruzmarin, koji simbolizuje sećanje. Takođe ima mirtu, koja je „drevni simbol srećnog braka“.

U posebnom gestu za kraljicu i princa Filipa, mirta je isečena sa istog stabla kao biljka koja se nalazila u njenom venčanom buketu 1947.

Foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

Na vencu je i engleski hrast, koji simbolizuje „snagu ljubavi“. Takođe ima mirisne pelargonijume, ruže, jesenju hortenziju, sedum; dalije i udovičice.

Pročitajte još:

Čak se i boja venca posebno birala. Cvetovi su u nijansama zlatne, ružičaste i tamno bordo boje sa belom, kako bi se uklopili sa kraljevskim grbom na kojem se nalaze.

Kralj Čarls je takođe zatražio da se venac napravi na „potpuno održiv način“ i da se nalazi na gnezdu engleske mahovine i hrastovih grana bez upotrebe cvetne pene.

Sahrana, koja je počela u 11 sati u Vestminsterskoj opatiji, dešava se nakon što su milioni ožalošćenih odali počast voljenoj kraljici u poslednjih sedam dana.

***

BONUS VIDEO: Unuci ispraćaju kraljicu: Vilijam i Hari koračaju iza kovčega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram