vila biljana ohrid tito
Foto: Shutterstock/Fabio Nodari

Vila Biljana je vrlo specifično zdanje.

Ako potražite na internetu priče o vilama nekadašnjeg predsednika SFRJ, naići ćete na obilje informacija. Na fotografijama i video-snimcima možete videti brojne velelepne građevine smeštene na najlepšim lokacijama širom bivše Juge. To su građevine od kojih zastaje dah, elegantne rezidencije izgrađene od najskupljih materijala, a enterijer je luksuzan poput onih u zamkovima evropskih plemića.

Većina Titovih vila danas je očuvana, otvorena za turiste i predstavljaju pravo putovanje kroz vreme… Neke su ruinirane, neke u fazi restauracije. A samo jedna je najveća tajna. U pitanju je vila Biljana na Ohridu, u kojoj se danas održava dijalog između Beograda i Prištine.

Pozicionirana na litici sa najlepšim pogledom na Ohridsko jezero, Vila Biljana je bila jedna od zvaničnih letnjih rezidencija Josipa Broza Tita. O istoriji ovog imanja dostupno je vrlo malo podataka, na primer kada je sagrađena (verovatno krajem 50-ih/početkom 60-ih), koji je arhitekta projektovao ili tačno koliko je Tito proveo ovde.

Međutim, pouzdano se zna da je Tito proveo dosta vremena ovde u vili tokom zvanične posete Ohridskoj oblasti 1967. godine, što je događaj koji je detaljno dokumentovan.

Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Kuća je izgrađena kao detaljan izraz tradicionalnog makedonskog narodnog arhitektonskog stila, od prirodnog kamena sa zidovima od belog gipsa, crvenim crepom i izbočinama na gornjem nivou.

Pročitajte još:

U postjugoslovensko doba Vilu Biljanu su počeli da koriste makedonski političari. Vila je danas u vlasništvu vlade i predsednika Makedonije, čiji državnici je koriste kao svoju ličnu letnju vilu (dok se koristi i za goste visokih i diplomatskih predstavnika). Pošto se vila koristi za smeštaj visokih vladinih političara, pristup javnosti je strogo zabranjen i ova vila se čuva danonoćno, piše maškimagazin.mk.

Meštani kažu da se od vile do privatne plaže, koja ima sitni pesak, stiže unutrašnjim liftom. I danas je jedna od najvećih atrakcija, ali se može videti samo čamcem sa jezera, skrivenog u bogatoj šumi.

BONUS VIDEO: Katar – VIP hotel u Dohi u kom odsedaju zvanice FIFA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar