Zlatibor Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Titova vila ili Vila Aleksandra Pavlovića je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro. Međutim, ni ona neće ostati baš "netaknuta".

Fotografije Titove vile nekad i sad već neko vreme služe kao ilustracija bahate gradnje koja se dešava na Zlatiboru. Oko šarmantne vile niču ogromne zgrade, a predviđeno je da ona bude centar hotelskog kompleksa.

Po ilustracijama koje se plasiraju na stranicama investitora, pod sloganom „Zlatibor kakav ste čekali“, postaje jasno i šta to tačno znači.

Titova vila postaje „muzej-restoran“ – sa suncobranima u malenom dvorištu okruženom zgradama.

Naći će se iza kuće mesta i za bazenčić s ležaljkama.

*

 

Čuvena vila se možda neće videti uokvirena zgradama, ali „odabrani gosti“ u besnim kolima imaće pun ugođaj.


Izgradnja još traje, ali apartmani se već uveliko prodaju na sajtovima za nekretnine. Cena kvadrata je 1800-1.900 evra.

Tzv. Titovu vilu je tridesetih godina prošlog veka izgradio Aleksandar Pavlović, beogradski advokat rodom iz Gornjeg Milanovca.

Pročitajte još:

Prvo, nezvanično ime koje je ponela bilo „Malgre Andree“ („Uprkos Andre“), jer njegova supruga, Francuskinja Andre, nije želela nikakvu vilu na udaljenom i „divljem“ Zlatiboru. Međutim, gospodin Pavlović bio je uporan. Vila je nakon Drugog svetskog rata, u promenjenom društveno-političkom sistemu eksproprisana i od tada neprekidno menja vlasnike. Zanimljivo je da je danas poznata kao Titova vila, iako Josip Broz u njoj po svoj prilici nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu vile iz 1974. godine.

***

Bonus video: Izgradnja Zlatibora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram