Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

Ljudski organizam može i do čak 48 sati unapred da oseti da se vreme menja. Signal za to su glavobolja, loše raspoloženje, loš san… Te tegobe danas i sutra mogle bi biti intenzivnije, jer se očekuje drastičan pad temperatura - čak i ispod 10 stepeni. U pojedinim delovima kiša, a na planinama sneg. Nije reč o drastičnim, već o uobičajenim promenama vremena, kaže meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović povodom najavljenog većeg zahlađenja.

On je za RTS rekao da zahlađenje stiže prvo na sever zemlje – sredinom današnjeg dana.

“Tako da će već danas maksimalna temperatura u tim predelima biti niža za 7-8 stepeni u odnosu na juče. Na jugu će tokom većeg dela dana ostati slične temperature kao juče, znači blizu 30 stepeni. U Beograd promena stiže kasnije popodne, bolje rečeno uveče, u smislu pada temperature, a sa tim hladnim vazduhom sledi postepeno zahlađenje koje će doneti i kišu. Tako da bi kiša, tj. glavnina kiše bila bi u toku noći i sutra, pa verovatno i u četvrtak, jednim delom i u petak“, rekao je Todorović.

U odnosu na jučerašnji, najtopliji dan od početka godine, sutra će biti najhladnije.

“Ta razlika u maksimalnim dnevnim temperaturama bila bi negde između 15-20 stepeni“, kaže Todorović.

Juče je najviša temperatura bila između 31 i 32 stepena.

Pročitajte još:

“S tim da i juče i prekjuče, pa i u subotu, na primer u Beogradu, oboreni su dnevni rekordi. Ali zanimljivo je da su ti rekordi do sad bili iz prve polovine prošlog veka. Trebalo je jedno sto godina da prođe da bi se ti dnevni rekordi oborili. Za jučerašnji dan ranije je rekord bio 1917. godine. A onaj u subotu je bio 1906. godine. Trebalo je 100 godina da prođe da se namesti ovako jedna topla epizoda vremena“, kaže Todorović.

Ističe da je kiša najbitnije što sa sobom donosi zahlađenje.

“Već dva, dva i po meseca je manjak padavina, čak je drastični manjak bio u februaru, pa čak i u martu. Tako da mislim da poljoprivrednici najželjnije očekuju ovakvu vrstu promene“, kaže Todorović.

„Uobičajene promene vremena“

Ističe da ovakve vremenske promene nisu drastične, već uobičajene, kada se iz vrelih dana prelazi u osveženje.

“Istina, razlika u temperaturi je velika, ali potrebno je odgovarajuće odevanje, ishrana, i tako dalje“, kaže Todorović.

Dodaje da se ovih dana ne očekuju nepogode, ali da bi ponegde moglo biti kratkotrajne grmljavine i pljuska, pre svega na jugu zemlje.

“Vetra bi možda bilo, pre svega najviše u Vojvodini, pojačanog severnog vetra, kasnije i u Negotinskoj krajini, pošto kad se događa takav prodor i jača severozapadni vetar, onda je tamo najizraženiji. Eventualno možda i u planinskim predelima na kratko“, kaže Todorović.

U planinskim predelima će padati sneg.

“Na visinama iznad 1.000 metara će se zabeleti“, rekao je Todorović ističući da u tim delovima postoji i rizik od mraza, dok se u pojedinim brdskim predelima i kotlinama mraz očekuje u petak i subotu, zbog delimičnog razvedravanja.

Topliji dani s početkom sledeće nedelje

Zahlađenje, koje zapravo predstavlja tipično prolećno vreme, potrajaće do početka naredne nedelje, uz blagi porast temperatura u četvrtak, petak – do 20 stepeni.

Pročitajte još:

“Tek tamo posle 23. aprila sledi dalji porast temperature na neke maksimalne vrednosti koji stepen iznad 20“, ističe meteorolog.

Što se tiče Beogradskog maratona, koji se održava 28. aprila, biće pretoplo, kaže Todorović koji je poznati maratonac.

“Za maraton je najpovoljna temperatura oko 10, 12 stepeni. A po sadršnjem ritmu događaja, biće preko 20, negde između 22 i 25 stepeni, što je ipak pretoplo“, ističe Todorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare