Danas do 20 stepeni u Srbiji.

U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno, vetrovito i osetno toplije sa najvišom dnevnom temperaturom do 20 stepeni. Meteorolog Đorđe Đurić je gostujući u „Probudi se“ objasnio da nagle temperaturne promene nisu tako neuobičajene za ovaj depo godine.

„Sedmicu smo započeli zimskim vremenom, doduše nedostajao je sneg u nižim predelima, i temperatura je u utorak bila -5 u jutarnjim časovima, a evo jutros 12, 13, 14 stepeni. Vidimo da Zlatibor beleži zaista visoku temperaturu, čak i Kopaonik je u plusu 5-6 stepeni, ali ćemo sam kraj sedmice, odnosno nedelju završiti ponovo u minusu“, otkriva Đurić.

Prema njegovim rečima, Evropa se „prepolovila“ kad je vreme u pitanju – deo beleži ekstremno niske temperature, dok nama topli talas stiže iz Afrike.

„Stižu i one čuvene čestice peska iz Sahare, zajedno s toplom vazdušnom masom. I nije toplo samo u nizijama već i na planinama“, kaže Đurić. Preporučuje ljudima da pranje automobila i prozora odlože dok ne prođe kiša, ali i najavljuje da će već sutra na Kopaoniku ponovo biti uslova za formiranje snežnog pokrivača.

„Pod uticajem snažnog ciklona koji je odgovoran za ovaj transport tople vazdušne mase danas će biti 18 stepeni, lokalno i do 20 – to se pre svega odnosi na Loznicu, Valjevo, šire područje Beograda, i onda već popodne stižu pljuskovi s grmljavinom, noćas hladni front. Sad drugi deo ciklona donosi hladnu vazdušnu masu i temperatura sutra pada za 15-ak stepeni“, najavljuje Đurić. Ipak, kaže, ni onda se ne može reći da nastupa „prava zima“.

Pročitajte još:

„Temperatura se vraća na neke prosečne, veoma normalne vrednosti za sredinu decembra, to je negde 5-6 stepeni, i takvo vreme će potrajati veći deo sedmice. Padavine već sutra uveče prestaju, od nedelje ulazimo u period kada će anticiklon preovladavati, to je polje visokog pritiska, to znači vreme stabilno, suvo, jutra prohladna, preko dana prijatnih 6-7 stepeni“, otkrio je u „Probudi se“. Pogledajte ceo prilog.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurić

U centralnim i južnim krajevima danas tokom dana suvo sa sunčanim intervalima, a na severu i istoku povremeno kiša, a kasnije posle podne i uveče i lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine. Uveče i tokom noći kiša i pljuskovi će se proširiti i na ostale krajeve. Duvaće umeren i jak, na jugu Banata i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će tokom noći biti u slabljenju, a na severu i zapadu Srbije u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 8, najviša dnevna od 14 do 20 stepeni, u Timočkoj Krajini hladnije, od -1 do 5 stepeni, objavio je RHMZ.

U Beogradu će danas posle oblačnog jutra sa kratkotrajnom kišom, tokom dana biti umereno oblačno, suvo, vetrovito i osetno toplije. Kratkotrajna kiša moguća je u večernjim satima, a tokom noći padavine će biti izraženije. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, koji će tokom noći biti u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura oko 6 °C, najviša dnevna oko 17 °C.

***

Bonus video: Vremenska prognoza za 16. decembar 2022.