Foto: Shutterstock

Razlika u zaradama je skoro 80 hiljada dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveću prosečnu zaradu u Srbiji ima opština Vračar u Beogradu, a najmanju opština Bojnik na jugu Srbije.

Bojničani su imali prosečnu zaradu od 49.712 dinara, a među građanima sa najnižim zaradama su i Svrljižani 52.520 dinara i stanovnici Lebana 52.543 dinara.

Najveću platu u septembru zaradili su stanovnici Vračara u proseku 129.978 dinara, a na drugom mestu su građani opštine Stari Grad sa 128.592 dinara. Novi Beograd je opština na trećem mestu, sa neto platom od 123.960 dinara.

A kako najbogatija i najsiromašnija opština Srbije izgledaju kroz fotografije? Vidi li se ta drastična razlika?

Pogledajte prizore Vračara kroz objektive naših fotografa.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A pogledajte kako izgleda Bojnik, koji je jedna od šest opština Jablaničkog okruga.

Bojnik Foto: Dejan Trajkovic / Shutterstock.com
Bojnik Foto: Dejan Trajkovic / Shutterstock.com
Bojnik Foto: Dejan Trajkovic / Shutterstock.com
Bojnik centar Foto:Miljana Isailović/Nova.rs
Ulaz u Bojnik Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
Opština Bojnik Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
Autobuska stanica Bojnik Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
Zgrada na autobuskoj stanici u Bojniku Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Inače, stanovnici Bojnika su za naš portal rekli da su „stvari krenule nizbrdo“ onda kada su uništene i zatvorene društvene fabrike u tom kraju. Jedna od stanovnica Bojnika, koja je želela da ostane anonimna, kazala je da nema posla za mlade i da oni koji se zaposle primaju minimalnu zaradu.

„Čula sam na vestima da je prosečna plata u Bojniku 49.000 dinara. Kamo sreće da je tolika. To imaju samo opštinari. U dragstorima i drugim radnjama je minimalac, a neki radnici možda nemaju ni toliko, a rade i prekovremeno. Ovde se plata od 40.000 dinara smatra odličnom platom, naročito ukoliko je u državnoj službi. Međutim, tamo se teško ulazi. To su postale porodične firme, zapošljava ko koga ima, a naravno, članstvo u stranci se podrazumeva“, kazala je Bojničanka u reportaži Nova.rs.

Pročitajte još:

Opština Bojnik je na poslednjem popisu imala nešto više od 11.000 stanovnika, ali se procenjuje da ih je sad oko 10.000 hiljada, od kojih je četvrtina romske nacionalnosti.

Zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović rekao je za Novu.rs da ta opština ima najnižu prosečnu platu u Srbiji, ali da se očekuje otvaranje pogona renomirane švajcarske kompanije, u kojem bi posla bilo za 100 do 400 radnika.

***

BONUS VIDEO: Vlasotince na nogama: Ko ubija reku sa koje se snabdeva 15000 ljudi

Komentari

Svi komentari (1)