Tokanj Foto:Shutterstock

Moglo bi se reći da postoje četiri prave vrste gulaša. To su klasični gulaš, perkelt, tokanj i sekelji gulaš. Ostalo su varijacije. Izmislili su ih Mađari, najbolji gulaš-majstori.

Današnji tokanj, pripada najboljoj gulaš-tradiciji mađarske kuhinje. Moji su favoriti perkelt i današnji tokanj (tokany).

O autoru:

U mnogo čemu liče, stim što tokanj ima sitnije narezano meso, manje luka i paprike, a dodaju mu se osim pavlake i pečurke, grašak ili drugo povrće.

Ovo jelo se pravi i kod nas u Vojvodini, ali po mom mišljenju, nikad tako dobro kao kod komšija.

Ne znam zašto, ali Mađarima i Mađaricama kapa dole!

Sastojci

Za temeljac:

2-3 goveđe kocke za supu ili materijal za povrtni temeljac

1 l vode

700 g svinjskog mesa – od buta, najbolje šol

2 kašike masti
*
2 glavice crnog luka – srednje veličine

1 veća sveža paprika – babura

biber po ukusu

3 čena belog luka – sitno seckanog

1 kašika slatke aleve paprike

1dl paradajz soka

½ dl belog vina

so po ukusu
*

1 kašika senfa

200 g šampinjona izrezanih na listiće
*

2 kašike pavlake

Tokanj Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1: pripremiti povrtni temeljac, ili prokuvati kocke za supu u litri vode i tako dobiti goveđi .

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Meso iseći na štapiće debljine oko 1 i dužine oko 3 cm. Tako izrezano meso izgrilovati na roštilju ili propržiti na masti, dok ne promeni boju i ne omekša.

KORAK 3: Papriku i crni luk izrezati na rezance, pa u šerpi na masti ili ulju kratko propržiti prvo luk, pa dodati svežu papriku i sve zajedno dinstati dok luk ne postane staklast, a parika meka. Zatim dodati biber, usitnjeni beli luk, alevu papriku i sok od paradajza, pa sve kretko propržiti.

KORAK 3: Na kraju dodati već proprženo (ili izgrilovano) meso, naliti vino i temeljac, pa posoliti. Šerpu poklopiti i pustiti tokanj da se na tihoj vatri lagano krčka oko sat vremena. Posle jednog sata dodati senf, ubaciti šampinjone i dobro promešati. Ako je tokanj pregust doliti 1 – 2 dl vode i uz povremeno mešanje krčkati ga 20-tak minuta na nešto jačoj vatri. Na samom kraju dodati i umešati pavlaku.

Vinska preporuka

Belo vino tokai ili crna kadarka

Tokanj Foto:Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:

Kuva Majstor amater: Sos od jogurta uz roštilj i dresing za salatu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar